Ставка на прорив: що повинен зробити уряд Гончарука

Почався відлік 100 днів діяльності нового Кабміну

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

В Україні з'явився новий уряд на чолі з наймолодшим за всю історію країни прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком . Весь нинішній склад Кабміну також претендує на звання самого юного в Європі. "Апостроф" з'ясовував, що повинен зробити Кабінет міністрів Олексія Гончарука в найближчі 100 днів.

Зовсім недавно - 27 серпня - завершилися 100 днів президентства Володимира Зеленського. Можна по-різному оцінювати результати роботи глави держави в цей період, проте очевидно, досі у своїй діяльності він не міг спертися на парламент і уряд. Але 29 серпня почала працювати Верховна Рада, в якій більшість належить президентській партії "Слуга народу". І в цей же день народні обранці затвердили персональний склад Кабінету міністрів на чолі з Олексієм Гончаруком. Саме тому 29 серпня можна вважати символічною точкою відліку 100 днів уряду Гончарука.

Яку країну будуємо?

"Найголовніше, що за перші 100 днів має зробити уряд, - це привести країну до правильної логіки економічної політики. А вона, на мій погляд, полягає в тому, що починати потрібно не з бюджету на наступний рік, бо це - не самоціль, а інструмент. Починати потрібно з економічної моделі, яку уряд пропонує для України. Після цього уряд повинен розробити поетапні програми реалізації цієї моделі, і вже під реалізацію цих програм розробляти та затверджувати державний бюджет ", - заявив "Апострофу" глава Комітету економістів України Андрій Новак.

Однак владна команда все-таки вирішила почати з бюджету на наступний рік, проект якого уряд повинен подати до Верховної Ради до 15 вересня, при тому, що програма уряду буде опрацьовуватися до 1 жовтня.

"А це означає, що уряд буде не вести економічну політику, а лише реагувати на економічні події", - підкреслив Андрій Новак.

Як розповів "Апострофу" директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін, з точки зору досвіду трансформації складних систем, перші три місяці для уряду є найважливішими.

"З одного боку, це термін, протягом якого новий топ-менеджер входить в курс всіх процесів, з іншого боку, за цей термін складна система піддається перетворенням. Якщо протягом перших трьох місяців не робляться радикальні зміни, то з четвертого місяця система починає костеніти, цементуватися і набагато слабкіше піддаватися реформам", - вважає фахівець.

За його словами, за перші три місяці уряд повинен скласти чіткий план трансформації державної системи, державних органів, при цьому "всередині кожного відомства повинен бути проведений аудит всіх функцій".

"Це - тактичне завдання. Друге завдання - стратегічне. Для того, щоб проводити навіть тактичні реформи, щоб робити навіть маленькі кроки, важливо розуміти: навіщо ми це робимо? Яку країну ми будуємо? Ці завдання мають бути чітко артикульовані, і в рамках цих задач повинні робитися тактичні трансформації", - підкреслив Амелін.

Експерт також зазначив, що українська економіка гостро потребує інвестицій. За його словами, тільки зовнішніх інвестицій потрібно не менше 5 мільярдів доларів на рік (у 2018 році було 2,36 мільярда доларів, - "Апостроф"), але без конкретних проектів "їх просто не дадуть".

"Нам потрібно визначити пріоритетні сектори економіки та сформувати команди, які будуть займатися залученням інвестицій в розвиток проектів за цими напрямками", - сказав Анатолій Амелін. Зокрема, це можуть бути проекти транспортної та енергетичної інфраструктури.

Українська економіка гостро потребує інвестицій Фото: pixabay.com

Допомога президента

Володимир Зеленський 2 вересня провів зустріч із представниками парламенту, уряду та силових відомств, під час якої були запропоновані, в тому числі, першочергові кроки в сфері економіки. В цей же день відбулося, по суті, перше засідання нового Кабінету міністрів (вперше Олексій Гончарук зібрав новопризначених міністрів відразу ж після затвердження уряду 29 серпня), на якому перераховані тези були уточнені та розширені.

Так, уряд ставить перед собою амбітне, але, за словами Гончарука, цілком реалістичне завдання: економіка України в найближчі п'ять років має зрости "мінімум на 40%". Голова уряду підкреслив, що ця цифра на взята зі стелі, а є результатом розрахунків, "які будуть відображені в програмі дій уряду". За його словами, вже в 2020 році зростання повинно бути не меншим за 5%. Для порівняння - в 2018 році вітчизняна економіка (більш науковий термін - ВВП) зросла на 3,3%, а в нинішньому році, за експертними оцінками, її зростання може виявитися навіть меншим за 3%. Принаймні, такі прогнози робилися до приходу в Кабмін нової команди.

Ще одним завданням, за словами Гончарука, є створення одного мільйона нових робочих місць. А заявлене економічне зростання дозволить виконати це завдання.

Президент трохи "полегшив" уряду роботу, сформулювавши для нього певні завдання. Щодо трансформації системи виконавчої влади, він доручив Кабінету міністрів "провести повне кадрове перезавантаження найбільш корупційних для бізнесу і громадян органів державної влади". Це має бути зроблено до 1 січня 2020 роки (тобто трохи більше ніж за 100 днів, які закінчуються 6 грудня).

Крім того, глава держави доручив Кабміну до 1 жовтня розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроект про відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення. Також до кінця поточного місяця уряду доручено підготувати і внести до парламенту законопроекти про легалізацію грального бізнесу і видобутку бурштину.

Не забути про громадян

При цьому президент вимагає від Кабміну знизити тарифи на житлово-комунальні послуги. Якщо цього зроблено не буде, то уряд відправлять з відставку, заявив Володимир Зеленський в інтерв'ю акторові Станіславу Боклану, яке вийшло на телеканалі "1+1" . Правда, президент уточнив, що мова йде не стільки про конкретну цифру в платіжці, скільки про те, "який відсоток від того, що отримує людина (пенсії або зарплати), він платить за" комуналку ". Тобто очевидно, глава держави, найімовірніше за все, ставить задачу збільшити доходи громадян.

До речі, сам Гончарук в одному зі своїх інтерв'ю заявив, що нинішній прожитковий мінімум в Україні, "який задекларований у нас на папері" (відповідно до закону про держбюджет на 2019 рік, з 1 липня середній прожитковий мінімум встановлений на рівні 1936 гривень на місяць, а з 1 грудня він підвищиться до 2027 гривень, - "Апостроф"), не відповідає життєвим реаліям, а тому повинен бути переглянутий. Очевидно, в сторону збільшення.

Гончарук раніше в одному з інтерв'ю заявив, що нинішній прожитковий мінімум в Україні не відповідає життєвим реаліям Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Ще одним способом збільшити фактичні доходи громадян може стати зниження ставки прибуткового податку (зараз в Україні стандартна ставка податку на доходи фізичних осіб - ПДФО - становить 18%, - "Апостроф"). Про це в одному з недавніх інтерв'ю розповів голова Державної податкової служби Сергій Верланов: стратегічне бачення, що ставки ПДФО потрібно зменшувати і залишати більше грошей громадянам. Це дасть поштовх споживання, що буде стимулювати економіку". Втім, поки остаточне рішення з цього питання не прийнято. У будь-якому випадку, податкова реформа буде проведена не раніше весни 2020 року, так як, за словами Олексія Гончарука, "не можна міняти податкову систему в другому півріччі".

У фарватері МВФ

І це - далеко не повний перелік ініціатив нової влади.

На засіданні Кабміну Олексій Гончарук повідомив про підготовку ліквідації економічного підрозділу в Національній поліції і СБУ - тобто силовики перестануть втручатися в діяльність бізнесу. За його словами, найближчим часом Рада повинна затвердити закон про новий орган, який буде займатися питаннями злочинів в економічній сфері. Йдеться про Службу фінансових розслідувань, створення якої передбачено меморандумом про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Президент доручив парламенту прийняти цей закон до 1 грудня.

І це не може не тішити як представників бізнесу, які втомилися від "наїздів" силовиків, так і міжнародних партнерів нашої країни, включаючи МВФ. Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса назвав це рішення "найважливішою зміною".

"Бо головна проблема - це суди та силовики. І частина цієї проблеми може бути мінімізована цим законом", - пояснив експерт "Апострофу".

Сергій Фурса послідовно критикував багато дій "Зе-команди", а тому його важко запідозрити в заангажованості стосовно неї. Тим більше примітною є його більш ніж компліментарна характеристика запропонованих ініціатив.

"Те, що було озвучено, це - прекрасно. Це - прискорення структурних реформ. Це дивно, бо нічого не віщувало, що вони будуть говорити саме так. Все це давно назріло-перезріло і, насправді, є рухом в фарватері МВФ ".

За словами експерта, багато що буде залежати і від парламенту, оскільки мова йде про значну кількість законопроектів. А з огляду на присутність в парламенті сталої пропрезидентської більшості, затримок з прийняттям законів не варто очікувати.

"У разі реалізації реформ заявлене зростання ВВП виглядає цілком реальним", - зазначив Фурса.

Крім Служби фінансових розслідувань Фурса згадав про рішення щодо відкриття ринку землі, про намір прийняти закони про спліт і концесії, а також завдання щодо проведеня приватизації ( плани приватизації в Україні з року в рік не виконуються , - "Апостроф") і " активізація ProZorro (електронна система держзакупівель) ".

Поки що не вписуються в реформаторський тренд лише поблажки, які нова влада вирішила зробити "евробляхерам" - власникам автомобілів на іноземних номерах. Очікується, що штрафні санкції за нерозмитнені авто відкладуть ще на три місяці .

Ми це вже чули

Однак поки озвучені реформи - лише плани. На жаль, українці не раз чули від політиків і чиновників дуже правильні обіцянки, які не втілилися в життя.

Останній раз таке відбувалося в 2014 році, коли на хвилі ейфорії після Революції гідності - навіть, незважаючи на анексію Криму і окупацію Донбасу "північним" сусідом - люди повірили, що запропоновані владою реформи, в тому числі непопулярні, зроблять, зрештою, їх життя кращим. Але реформи виявилися половинчастими, корупція розрослася до небачених розмірів, а можновладці зайнялися своєю улюбленою справою - освоєнням фінансових потоків.

Чи може подібне статися з "Зе-командою"? Звичайно ж, такий ризик є. Але в уряду Олексія Гончарука, сьогодні є унікальна можливість, напевно, вперше в історії України, втілити всі або майже всі (будемо реалістами) плани в життя. І, будемо сподіватися, що перші результати роботи Кабміну ми побачимо вже в найближчі 100 днів.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Борьба с российским влиянием в Украине продолжается и Верховная Рада уже подготовила законопроект о запрете российской церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До конца решения по отставкам топ-чиновников неизвестны