RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Спеціаліст по Туреччині: навіщо Єрмаку знадобився новий заступник

На посаду заступника керівника ОП призначений кар'єрний дипломат

Андрій Сибіга Андрій Сибіга Фото: УНІАН

У вівторок, 1 червня, дипломат Андрій Сибіга був призначений на посаду заступника керівника Офісу Президента. Як повідомляється на сайті президента, Сибіга зосередиться на широкому спектрі питань зовнішньої політики і розвитку стратегічного партнерства. "Апостроф" розбирався, кого з чиновників ОП "посунули" на Банковій заради цього призначення, і що воно значить для зовнішньої політики країни.

Досвідчений дипломат

Для початку невелика довідка: новоспечений заступник голови ОП Андрій Сибіга пропрацював багато років у нашому посольстві у Варшаві, піднявшись по кар'єрних сходах до радника-посланника. Обіймав низку керівних посад в апараті українського МЗС, переважно в Договірно-правовому департаменті, але також з 2012 по 2016 рік очолив Департамент консульської служби MЗС України. З 2016 по 2021 рік - до свого призначення на Банкову - Сибіга був Надзвичайним і Повноважним послом України в Туреччині.

Колеги по дипломатичній службі позитивно відгукуються щодо Андрія Сибігу. На думку екс-міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, це одне з кращих кадрових призначень Офісу Президента.

"Це людина, яка відповідає всім трьом критеріям дипломатії за заповітами Геннадія Удовенка (другий міністр закордонних справ України, - "Апостроф") - це порядність, професіоналізм, патріотизм. Людина - досвідчена і з переконаннями. Я думаю, що це одне з кращих кадрових рішень Офісу Президента", - вважає Грищенко.

Водночас колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний не розуміє навіщо Сибіга погодився на цю посаду, застерігаючи колегу - існує ризик стати громовідводом для ОП.

"Сибіга є дуже гідною фігурою на таку посаду, це дуже досвідчений дипломат, причому з хорошим бекграундом і підготовкою, з прекрасним досвідом. Інша справа, що у мене питання до нього: після абсолютно блискучої роботи, для чого туди йти? Коли там в особі Єрмака міністр, радник, помічник, і "всесяюче" міністерство міжнародних відносин. Не те, що міністерство закордонних справ. Тому можна потрапити в ситуацію громовідводу. Навіщо йому витрачати свій досвід і свою геніальну підготовку? Для чого? На чию користь? Таких людей як Андрій Сибіга не так багато. Але чи оцінять в ОП таку роботу? Зараз же видно, як ставляться до всього пулу фахівців-дипломатів", - вважає Безсмертний.

Чим буде займатися новий заступник голови ОП?

Як розповів "Апострофу" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, зовнішньополітичний блок буде розділений на два великих корпусу, і ним будуть займатися два різних заступника. За словами експерта, структура буде відповідати поділу функцій, який присутній в уряді - окремий блок європейської та євроатлантичної інтеграції, яким займається віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Стефанишина, а всіма іншими питаннями зовнішньої політики - МЗС України.

"В Офісі Президента буде схожа структура, тобто Ігор Жовква (заступник голови Офісу президента, - "Апостроф") займатиметься інтеграційними питаннями, буде координувати і курирувати діяльність Офісу Президента в цьому напрямку з віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Стефанішиною. А ось решту питань зовнішньої політики, особливо відносинами зі стратегічними партнерами, візьме на себе новий заступник голови Офісу Президента Андрій Сибіга. Він - дуже досвідчений і авторитетний дипломат, я думаю, що його призначили насамперед для посилення цього напрямку, і я б сказав, що для підкріплення молодого міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, який дуже талановитий, але все-таки, я думаю, що йому не вистачає досвіду. А тому, я вважаю, що в Офісі вирішили посилити цей напрям досвідченим дипломатом", - вважає експерт.

Як тут не згадати бекграунд Сибіги - робота в Польщі і Туреччини - двох найважливіших для Києва країн-сусідок. Втім, це навряд чи є свідченням вимальовування якихось нових зовнішньополітичних пріоритетів України, вважає експерт Міжнародного центру політичних досліджень Микола Капітоненко.

"Навряд чи можна судити про нові пріоритети зовнішньої політики України по зигзагам біографії нового заступника голови Офісу Президента, хоча дійсно і Польща, і Туреччина - це важливі напрямки останнім часом, але я думаю, що це скоріше збіг. Ось що не випадково, так це дійсно ефективна робота Сибіги в якості посла Туреччини - країни, яка грає, можливо, найбільш ключову роль під час президентства Зеленського для нашої зовнішньої політики. Я думаю, що ефективна робота посла створила йому репутацію людини, яка може і далі займатися стратегічним партнерством уже з більш широкою географією", - сказав експерт Микола Капітоненко "Апострофу".

Так чи потрібен берег турецький?

З Капітоненком не зовсім згоден Володимир Фесенко, який вважає, що все ж варто судити про зовнішньополітичні пріоритети Банкової за попередніми місцями роботи новоспеченого заступника голови ОП.

"Крім відносин з США, оскільки це було і залишається головним пріоритетом, особливо з урахуванням нової Адміністрації, я думаю, що Сибіга буде і далі розвивати відносини з Туреччиною, оскільки він - фахівець по цій країні. Сибіга там працював, у України тісні контакти з Туреччиною, в тому числі по Криму, по військово-технічному співробітництву, і я вважаю, що ці контакти будуть зміцнювати. Крім того, тут присутній ще й економічний блок: на фінальний етап виходить підготовка угоди щодо зони вільної торгівлі з Туреччиною, і цим теж треба предметно займатися, і курирувати цей напрям", - зазначив Фесенко.

"Теж саме стосується і Польщі - це наш стратегічний партнер, і треба віддати належне Кулебі, він дуже багато зробив для формування трикутника Польща - Україна - Литва, який склався останнім часом, і вже оформляється в низці заяв, він дуже важливий для нас стратегічно. Тому я думаю, що Сибіга, оскільки він працював і в Польщі, буде розвивати стратегічні відносини з цією державою теж. Тим більше, що вони теж непрості, оскільки у обох країн є спільні об'єктивні інтереси, але є і певні розбіжності, особливо щодо історичних питань. Тому зміцнення цих відносин - завдання нового заступника голови Офісу Президента. Також увесь азіатський напрямок, вважаю, буде теж великим пріоритетом, в тому числі з урахуванням дуже складних і суперечливих відносин між США і Китаєм", - вважає Володимир Фесенко.

У цьому контексті експерт зазначив, що для Володимира Зеленського окремим важливим пріоритетом є інвестиційне спрямування, що видно по його поїздкам на Близький Схід і в країни Перської затоки. За словами Фесенка, аналогічні процеси очікуються і щодо країн Східної Азії, оскільки зараз цей напрямок зміцнюється, враховуючи, що в минулому році в Японії був направлений новий дуже авторитетний посол Корсунський.

Проте, на думку експерта МЦПД Миколи Капітоненка, призначення Сибіги на пост заступника голови ОП, крім професіоналізму дипломата, може ще бути пов'язано і з якимись внутрішніми процесами в самому Офісі Президента.

"В Офісі Президента на зовнішньополітичному напрямку постійно експериментують: то додали посаду ще одного заступника, який займався зовнішньою політикою теж, на додаток до існуючого Жовкви, а тепер основні повноваження, наскільки розумію, переходять до новопризначеного Андрія Сибіги. За Жовквою залишається тематика, яка стала доволі проблематичною, складною і не завжди в чомусь зручною, а в чомусь і ритуальною - євроатлантична та європейська інтеграція, а також взаємодія з офісом віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Втім, і сама віце-прем'єр-міністр з цих питань у нас - досить ритуальна фігура без якихось реальних повноважень. І ось тепер, виходить, в Офісі це якось доповнюється такими перестановками", - підсумував експерт.

Згадаємо, що останнім часом робота на євроатлантичному напрямку відзначилася гучним провалом - Україну не запросили на саміт НАТО, який відбудеться в Брюсселі 14 червня. Хоча раніше українські офіційні особи не соромилися заявляти, що на цьому саміті нашій країні можуть надати мало не План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). Попри те, що "українське питання" цілком може стати однією з тем для обговорення на саміті Альянса, таке ставлення до нашої країни ясно свідчить про те, що українські партнери готові розглядати його за нашою спиною.

Таким чином, вважають експерти, на посаду заступника керівника ОП призначений досвідчений професіонал, але він має впоратися з низкою серйозних викликів: як на міжнародній арені, так і всередині Банкової, де підкилимні ігри - одна з найпопулярніших забав.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів