RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Авакова настав момент, про який він раніше домовився з Зеленським - нардеп "Слуги народу"

Олексій Мовчан про відставку Авакова і його наступника

Олексій Мовчан про відставку Авакова і його наступника Фото: Апостроф / Колаж

Новина про відставку очільника МВС Арсена Авакова є чи не найголовнішою подією цього літа у політичному середовищі України. Його наступником може стати нардеп "Слуги народу" Денис Монастирський. Про що "слуги" говорили на фракції крім питання Авакова, чому очільник МВС вирішив піти саме зараз, та чи відбудуться інші відставки цього тижня - про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів нардеп від "Слуги народу" ОЛЕКСІЙ МОВЧАН.

- Що взагалі було на засіданні фракції?

- По-перше, оголосили про те, що Арсен Аваков подав заяву про відставку, і представили кандидата на міністра – Дениса Монастирського. Це якщо коротко і по суті.

Жодних інших новин по цій темі ми наразі ще не маємо.

- А по інших кадрових питаннях були якісь обговорення? Можливо, у вас є якась інформація?

- Не було обговорень, але є розуміння того, що інших кадрових питань на 90% не буде. Це заключний пленарній тиждень цієї сесії, і ми йдемо на канікули.

Читайте: Відставка Авакова потрібна владі, щоб загасити великі скандали - генерал СБУ

Тобто якщо будуть кадрові питання, то треба буде робити позачергове засідання. Тільки в такому разі. Але нас би попередили і сказали умовно: "Не плануйте відпустку, будьте в Україні, тому що можуть бути в якийсь період серпня, наприклад, позачергові засідання по кадрових питаннях або просто позачергові засідання". І от тоді можна було б говорити. Наразі цього ще не було, і швидше за все не буде, тому що треба людей до відпустки попереджати завчасно. Вони роз’їдуться, і ти їх потім не збереш або збереш недостатньо. Тому до вересня інших кадрових змін особисто я не очікую.

- А що по одностайності фракції? Треба ж іще проголосувати зміни. Є єдність в цьому питанні?

- Так як це зміна, про яку просить президент, я думаю, що там питань не буде. Крім того, є багато інших фракцій, які цю історію підтримають.

МВС - дуже чутливе міністерство. І якщо там робити кадрові зміни, це треба робити дуже обережно. Має бути якась послідовність, передача певних знань та досвіду. Якщо щось зробити не так, то правоохоронна система – насправді, вона й так у нас не найкраща – може бути гіршою. А нам не можна гірше. Тому це треба робити обережно, послідовно і з певною логікою.

- Можливо, президент ще щось озвучував на зустрічі?

- Він сказав про те, що була домовленість із Аваковим, коли він приступав до своєї роботи ще на початку нашого скликання, що коли настане певний момент, то треба буде написати заяву. Він тоді на це погодився, і, власне, цей момент зараз настав. Тобто це джентльменська домовленість.

Які причини? Ніхто не пояснював. Та може бути багато чого: або певні нові ідеї з розвитку правоохоронної системи, або інше бачення. Мільйон варіантів.

Ключове, що ця зміна робиться ні сіло ні впало, а є чіткою, зрозумілою і без якихось коливань у фракції і в Раді.

- Які ще питання обговорювали, крім питання Авакова?

- З президентом інших питань не обговорювали - це було ключовим. Він приїхав на 20 хвилин. Це вже було вечірнє засідання, всі були втомлені, тому ми багато часу на фракцію не приділяли.

- Яким ви бачите подальше майбутнє Авакова в політиці?

- Я думаю, що пан Аваков буде в політиці. На даному етапі я не знаю, яка в нього буде позиція. Це політик із досвідом. Він і нардепом був, і міністром довго був. Я думаю, що він залишиться у політиці.

- Як відреагував пан Монастирський про його можливе призначення?

- Монастирський очікував цього, рано чи пізно. Як голова комітету він себе дуже добре проявив. Він послідовний, у нього не було якихось зашкварів, які би свідчили про його некомпетентність.

Він від початку скликання послідовно працював на свій імідж, на імідж комітету, робив певні реформи, принаймні намагався робити. Ця новина, я думаю, для нього була позитивною.

Він сказав, що це найважче рішення в цього житті, і він погодився. Я знаю, чому так. Тому що це дуже велика відповідальність. Мабуть, найбільша з усіх міністерств, тому що поліція – найближча з усіх правоохоронців до людей, і вона за чисельністю найбільша. Тому вся відповідальність за ті чи інші процеси, які там будуть відбуватися, буде лежати на його плечах.

Зараз можна йому тільки побажати успіхів, підтримати, щоб він не падав духом. У нього непростий шлях - це мільйон відсотків.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів