RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Замах на ватажка ЛНР: як Плотницький вирішив розправитися з ворогами

Вибух у Луганську був занадто слабким, для того щоб убити лідера сепаратистів

Вибух у Луганську був занадто слабким, для того щоб убити лідера сепаратистів Вибух у Луганську міг бути інсценуванням замаху на Плотницького, яке дасть йому привід провести масштабні чистки в верхівці незаконної "ЛНР" Фото: РІА Новини

Ватажок так званої ЛНР Ігор Плотницький, на якого 6 серпня було скоєно замах, повертається до виконання своїх обов'язків. Він був поранений у результаті вибуху саморобного вибухового пристрою, встановленого по маршруту його проходження на роботу. В замаху на "голову" ЛНР сепаратисти вже звинуватили українську диверсійно-розвідувальну групу. Втім, вже є і альтернативні версії, пов'язані зі спробою місцевої опозиції усунути Плотницького через узурпацію влади, корупцію в його оточенні, а також важку економічну і політичну ситуацію, в якій опинилася "республіка". Не виключене інсценування замаху, яке дасть Плотницькому привід здійснити масштабні чистки у верхівці ЛНР. На користь цієї версії якраз і свідчить досить швидке його повернення до нормального життя.

Вибух на дорозі

Вибух на перетині вулиць Ватутіна та Карпінського в Луганську стався 6 серпня о 7:50. При під'їзді чорного автомобіля Toyota Land Cruiser Prado до світлофора на металевому дорожньому стовпі біля дороги спрацював саморобний вибуховий пристрій, судячи з усього, спрямованої дії. У результаті вибуху були поранені ватажок ЛНР Ігор Плотницький та його водій. Постраждалих доставили до місцевої травматологічної лікарні. Упродовж декількох годин про стан здоров'я Плотницького не було жодної інформації, що породило чутки, ніби "глава ЛНР" перебуває у важкому стані та ось-ось може померти. Анонімні джерела повідомляли, що в лідера луганських сепаратистів осколками нібито пошкоджені печінка і селезінка. Однак о 12:00 того самого дня голова так званої "ради міністрів" ЛНР Сергій Козлов, заявив, що життя Плотницького - поза небезпекою. За його словами, інцидент слід кваліфікувати як "терористичний акт".

Надвечір 6 серпня стало відомо, що Плотницький отримав численні забої та гематоми, неглибокі рвані рани на тімені, травми живота, осколкове поранення в передпліччя, множинні поверхневі ушкодження м'яких тканин, численні удари і садна, важку контузію. Були зафіксовані пошкодження очей, а також забій легенів.

Так зване "міністерство державної безпеки" ЛНР вже ввечері 6 серпня повідомило, що вибуховий пристрій був установлений у метрі від землі. Як оболонку для нього було використано поліпропіленовий мішок зеленого кольору, оплавлені фрагменти якого знайшлися в 10-12 метрах від центру вибуху. Потужність заряду, за розрахунковими даними, склала близько 3 кг у тротиловому еквіваленті. Однак, враховуючи дальність розльоту осколків, вага заряду, за даними МДБ, могла становити до 10-15 кг у тротиловому еквіваленті. За результатами хімічного аналізу було встановлено, що диверсанти використовували вибухівку на основі гексогену, додатково змішану з пластичною вибуховою речовиною для зниження чутливості гексогену до зовнішнього впливу. Для порівняння, автомобіль, в якому 20 липня загинув журналіст Павло Шеремет, був замінований вибуховим пристроєм потужністю близько 500 грам.

Замах 6 серпня став першим для Ігоря Плотницького. Луганські "чиновники" і "силовики" майже одразу заявили про причетність до вибуху українських спецслужб. У МДБ висловлювалися обережніше, зазначаючи, що "український слід" - це лише одна з версій замаху. У своїй першій заяві від 9 серпня сам Плотницький висловився ще більш невизначено. "Замах на моє життя означає одне: ворогам Донбасу дуже не подобається курс, який ми обрали і який ми послідовно реалізуємо. Це прояв не тільки безсилої злості, а ще й заздрості. Адже вони, в набагато кращих початкових умовах, все руйнують і втрачають", - заявив він, так і не повідомивши, хто влаштував замах. Окремо дісталося тим, хто поширював чутки про його важкі поранення. "Нас обстрілюють не тільки мінами і снарядами, але також отруєними чутками. Будьте готові й до цього", - попередив Плотницький своїх соратників.

Зазначимо, що 6 серпня на сайті "глави" ЛНР з'явилося аудіоповідомлення, закадровий голос в якому був схожий на голос Ігоря Плотницького. У ньому він нібито заявив, що до замаху на нього причетні спецслужби України і США, а також їхні "місцеві посібники". Проте незабаром в "апараті" Плотницького заявили, що сайт зламали, а повідомлення є "фейком".

Український слід

Як доказ можливої причетності до замаху української сторони сепаратистські інформаційні ресурси наводять слова голови СБУ Василя Грицака, який, виступаючи 19 квітня в Київському політехнічному інституті, заявив, що лідерів ДНР і ЛНР рано чи пізно "зачистять": "Захарченко, Плотницький та інші повинні задуматися, що їх просто зачистять, на їхніх руках дуже багато крові". Після цього на підконтрольній бойовикам території дійсно відбулося кілька резонансних замахів.

24 червня в Донецьку стався вибух на території однієї з місцевих лікарень, після того як туди на перев'язку приїхав відомий польовий командир Арсеній Павлов ("Моторола"). 29 червня в районі Дебальцеве було скоєно замах на ще одного польового командира ДНР Юрія Свиридова ("Мачете"), при цьому поранили його дружину. Нарешті, 3 липня недалеко від Горлівки вибухом фугасу був убитий командир так званої 7 "бригади" ЛНР Олександр Бушуєв ("Зоря"), якого українські спецслужби називали російським "куратором" цієї "бригади". Жодного з цих замахів не було розкрито.

Ще раніше, 28 квітня, так зване МДБ ДНР заявило про запобігання замаху на ватажка ДНР Олександра Захарченка. Як розповів затриманий місцевими "силовиками" "кілер" Максим Терентьєв, за $100 тис. він повинен був знищити Захарченка за допомогою саморобного вибухового пристрою в донецькому стрілецькому комплексі "Артеміда". Одразу після цього донецькі "силовики" заявили, що наказ про ліквідацію Захарченка виходив особисто від Петра Порошенка, який "не хоче виконувати Мінські домовленості". 20 травня вже МВС ЛНР повідомило про виявлення схованки нібито української диверсійно-розвідувальної групи, значну частину якої становили міни різного призначення. За інформацією луганських "силовиків", ДРГ планувала здійснити вбивства лідерів ЛНР, включаючи Ігоря Плотницького. Якщо попередні вбивства одіозних бойовиків ЛНР Олександра Біднова, Олексія Мозгового і Павла Дрьомова сепаратисти приписували лідерам ЛНР, які прибирали опозицію (ліквідацію Біднова, до речі, визнала підконтрольна Плотницькому "генпрокуратура" ЛНР), то зараз все інакше. За інформацією "Апострофу", більшість польових командирів і рядових бойовиків схильні вважати винною в замахах саме українську сторону.

Наприклад, у так званій "народній міліції ЛНР" повідомили, що до замаху на Плотницького причетні диверсанти СБУ, підготовлені в спеціальному навчальному центрі в районі Сєвєродонецька, "під контролем кураторів зі спецслужб зарубіжних країн". Судячи з усього, йдеться про учбовий центр "Патріот", створений у районі Сєвєродонецька в 2015 році для навчання співробітників спецпідрозділів управління МВС в Луганській області та військовослужбовців. У підготовці спецназівців у центрі активну участь беруть колишні кадрові військовослужбовці Ізраїлю та Грузії, зокрема колишній головнокомандувач сухопутними військами Грузії та начальник Генштабу її Збройних сил часів президентства Михайла Саакашвілі Георгій Каландадзе.

Джерело в Управлінні Національної поліції Луганської області зазначає, що за замахом на Ігоря Плотницького можуть стояти як українські спецслужби, так і особи, незадоволені ним усередині ЛНР. "Чисто технічно усунення практично будь-якого з лідерів ДНР або ЛНР не є особливо складним. Маршрути їхнього пересування і місця візитів регулярно відслідковуються, мобільні телефони прослуховуються. До цього треба додати, що перші особи "республік" відверто нехтують навіть елементарними заходами безпеки. Той самий Захарченко може особисто пересуватися по Донецьку за кермом автомобіля, практично без охорони, а Плотницький, судячи по замаху, також не приділяє уваги безпеці маршруту та охорони. Це просто подарунки для професійних диверсантів. Тим більше що завербувати виконавців не так вже й складно. Незадоволених наявними режимами там дуже багато", - розповіло джерело.

За його словами, однією з причин подібної безпечності лідерів бойовиків може бути впевненість, що внаслідок таємних домовленостей з українською стороною замахів на них не буде. Про такі домовленості, до речі, писав відомий російський бойовик Віталій "Африка", який працював улітку 2014 року в "прем'єр-міністра" ДНР Олександра Бородая: "Якщо б укри хотіли, то всіх з керівництва ДНР поклали б уже давно. З натяків "наближених" я зробив висновок, що є взаємна домовленість про невідстріл перших осіб".

Якщо сепаратисти виявляться правими у своїх звинуваченнях на адресу Києва, це може означати тільки те, що ватажки ДНР і ЛНР більше не є недоторканними.

Змова чи інсценування

Будь-який гучний замах на ДНР або ЛНР традиційно породжує безліч версій. За однією з них, причиною замаху на Плотницького стало катастрофічне становище в самій ЛНР. Корупція в керівництві "республіки", помножена на нездатність влади" навести лад в економіці та соціальній сфері, призводять до закономірного невдоволення з боку місцевого бізнесу і нечисленної опозиції. А останні заходи, пов'язані з підвищенням податків для місцевого бізнесу та введенням відповідальності, аж до великого штрафу і конфіскації у підприємців товару, привезеного для продажу з України, не додали "владі" популярності. "Ситуація в "республіці" зараз на межі, "влада" ЛНР не користується великим авторитетом. Нею незадоволені звичайні жителі, бізнесмени і навіть місцеві "силовики", - повідомив "Апостофу" один з місцевих жителів.

За словами співрозмовника, система економічних відносин у "республіці" нагадує корупційну піраміду, коли практично все, що приносить прибуток, віддається "нагору", а будь-яка економічна активність неможлива без отримання відповідних рішень у кабінетах "чиновників" ЛНР.

У такій ситуації, з урахуванням регулярних корупційних скандалів, не виключено, що внутрішня опозиція, можливо, за підтримки російських кураторів могла спробувати усунути Ігоря Плотницького, щоб розчистити "республіку" від його призначенців, котрі допускають різні зловживання.

Проте вже наступного дня після замаху на Плотницького стали поширюватися чутки, ніби він був інсценуванням. Наприклад, перший "глава" ЛНР Валерій Болотов, який у серпні 2014 року якраз поступився своїм постом Ігорю Плотницькому, назвав замах "дивним". "На фото автомобіля видно, що жодних проникаючих осколкових уражень у ньому немає, крім втисненої двері від вибухової хвилі. Звичайно, поранення можуть бути нанесені тільки осколками скла та пошкодження внутрішніх органів - вибуховою хвилею", - зазначив Болотов. За його словами, замах на Плотницького може призвести до чергового "полювання на відьом" і розв'язати руки силовикам ЛНР "для розправи з неугодними".

Як зазначають противники Плотницького, не виключено, що за умов падіння свого авторитету "глава республіки" дійсно вирішив інсценувати замах, щоб під гаслом боротьби з "терористами" зміцнити свою владу і "зачистити" наявних і потенційних супротивників. На користь цього припущення дійсно кажуть порівняно легкі поранення, отримані Плотницьким, і та обставина, що фактично він вже повернувся до роботи, проводячи зустрічі з "чиновниками" і "силовиками". Між тим організатори замахів на Біднова, Мозгового і Дрьомова підходили до свого завдання куди більш ґрунтовно, не залишаючи своїм жертвам жодного шансу.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК