RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Дезертири vs диверсанти: Росія продовжує улюблену тему щодо Криму

Так Кремль хоче тиснути на Україну

Так Кремль хоче тиснути на Україну Міноборони Росії звинуватило Службу безпеки України у викраденні двох російських солдат в окупованому Криму Фото: УНІАН

У Міністерстві оборони Росії заявили, що українські спецслужби нібито викрали двох російських військовослужбовців і вивезли їх у Миколаївську область. Російська сторона звинуватила Службу безпеки України в спробі сфабрикувати проти військових кримінальну справу за "начебто скоєні злочини проти України". У свою чергу в Україні пояснили, що затримані на кордоні з Кримом є дезертирами, які після анексії півострова перейшли служити в російську армію. Ця подія стала новим витком у цілій низці звинувачень України в "диверсіях" у Криму. Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж розповів "Апострофу", що Росія експлуатує цю тему для того, щоб змусити Україну піти на поступки та виконувати Мінські угоди за російським сценарієм.

Росія вже давно експлуатує тему диверсантів, звинувачуючи Україну в проведенні диверсійних актів у Криму. Вони це роблять для реалізації своєї стратегії, тому що модель примусу України до Мінських угод за російським сценарієм – через тиск на Німеччину, Францію, США — не працює.

Раніше була загроза збільшення кількості обстрілів, реальна загроза конфронтації, але це не спрацювало. Керівництво України не пішло на поступки, не погодилося виконати політичну частину Мінських угод до забезпечення умов безпеки. Тому з боку Росії з'являються більш радикальні способи, наприклад затримання наших колишніх військових, яких звинувачують у тероризмі або в проведенні диверсійних актів під егідою спецслужб України.

Ця тема лунала вже перед самітом G20 в Китаї, і тоді вона зірвала "нормандський формат". Далі Росія цю тему стала розкручувати, щоб змусити Україну піти на поступки в частині виборів, визнання бойовиків і проведення необхідних їм законодавчих змін.

І ось зараз ця тема знову спливла на тлі затримання так званих російських військовослужбовців, хоча вони служили в Збройних силах України, отже, це наші військові. Вони приймали присягу, вони укладали з нами контракти, а потім вже перейшли на іншу сторону, що, по суті, є злочином. Тому представники нашої Служби безпеки і затримали їх на кордоні під час його перетину. А Росія кваліфікує це як захоплення російських військовослужбовців.

Якщо говорити глобально про проведення нами диверсійних актів, у них зараз немає жодного сенсу, тому що ми фактично будемо створювати умови для нової конфронтації, для нагнітання військової ситуації в глобальному плані з Росією. Україна не зацікавлена в таких діях. Це працює проти нашої країни: використовувати спецконтингенти для того, щоб вони вчинили теракт на території Криму, — це означає створення умов для конфронтації не тільки на регіональному рівні, а й на глобальному.

Реальної роботи з деокупації Криму зараз немає, тому що немає таких умов. Ми можемо говорити про діяльність розвідок у плані отримання інформації щодо Криму. Так, але це не підготовка якихось терактів або диверсій, це чисто розвідувальна робота, яка здійснюється нашими спецслужбами. Україна, звичайно, отримує дані й щодо Криму, і щодо територій, які контролюються бойовиками і Росією. І в цьому немає нічого такого, що б виходило за рамки міжнародного співробітництва. Усі країни приймають такі правила гри, що розвідка здійснює агентурну роботу на їхній території.

Щодо деокупації в перспективі ми сподіваємося на великий сценарій, який повинен бути спрацьований з провідними країнами світу. Майбутній саміт G20 повинен відбутися за участю Росії та України. Крім того, до нього планують приєднатися ще п'ять країн. Учасники саміту зможуть вийти на нові умови політичних угод по світовому порядку, включаючи "дорожню карту" по Україні, проблеми щодо Сирії, Іраку. І Росія на це піде точно, включаючи Путіна, тому що він буде зацікавлений у врегулюванні глобальних проблем, у тому числі щодо Луганська та Донецька. Окрема тема буде стосуватися Криму, вона буде складна, але вже є різні варіанти вирішення цієї проблеми, у тому числі визначення окремої економічної зони та окрема програма інвестування в Крим за рахунок міжнародних компаній. Але це тема не для одного року.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу