RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Грошові війни: Росія готує пастку для українських гастарбайтерів

Держдума РФ хоче заборонити грошові перекази в Україну з використанням іноземних платіжних систем

Держдума РФ хоче заборонити грошові перекази в Україну з використанням іноземних платіжних систем Держдума хоче заборонити українцям здійснювати грошові перекази з Росії в Україну, використовуючи іноземні платіжні системи Фото: ТАСС

Українські громадяни, які перебувають на заробітках у сусідній Росії, можуть зіткнутися з великими труднощами з виведенням зароблених грошей родичам додому. До Держдуми РФ внесено законопроект, який забороняє українцям здійснювати грошові перекази з Росії в Україну через іноземні платіжні системи. Якщо законопроект отримає схвалення депутатів Держдуми, то надалі такі перекази можливо буде проводити тільки через банки. Як це позначиться на долі українських заробітчан в Росії і якими шляхами можна буде вивести зароблені гроші, розбирався "Апостроф".

Що зміниться

Російський законопроект "Про внесення змін у Федеральний закон "Про національну платіжну систему", який може заборонити громадянам України, здійснювати грошові перекази з Росії до себе додому - це своєрідна відповідь на заборону в Україні російських платіжних систем. Нагадаємо, що 17 жовтня президент Петро Порошенко своїм указом розширив список юридичних осіб, проти яких Україна вводить санкції. Під дію обмежень потрапили платіжні системи з російською пропискою: "Золота Корона", "Колібрі", "Юністрім" і "Лідер". Саме на частку цих компаній і припадала більша частина грошових переказів з Росії в Україну.

Після введення обмежень, по суті, у наших співгромадян в Росії залишилася тільки одна альтернатива: користуватися іноземними платіжними системами "МoneyGram" і "Western union" або здійснювати перекази електронних грошових коштів. Саме цю можливість і збираються прикрити парламентарії РФ, використовуючи новий закон. Аргументи наводяться наступні: українські санкції обмежують конкуренцію на російському ринку платіжних послуг на користь іноземних платіжних систем. "Враховуючи цю обставину, з метою захисту інтересів операторів платіжних систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, котрі прямо чи непрямо перебувають під контролем російських юридичних осіб, законопроектом пропонується обмежити можливість здійснення платежів через іноземні платіжні системи", - йдеться в пояснювальній записці до тексту законопроекту. За даними російських ЗМІ, в уряді цей законопроект вже знайшов підтримку, а отже, і депутати Держдуми з великою часткою ймовірності його схвалять.

Але в разі прийняття закону, Росія ризикує понести певні економічні втрати, адже перерахування клієнтами грошей за допомогою платіжних систем -справа не безкоштовна, і чим більше таких операцій проводять іноземні компанії, тим більше податків вони передають в російський бюджет.

"Цей закон можливо прийняти, якщо політичні мотиви переважать економічні розрахунки, - пояснив "Апострофу" виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. - Але те, що економічні втрати будуть, це однозначно, а ось чи переважать їх політичні вигоди - далеко не факт".

Скільки саме наших співгромадян можуть стати жертвами нового російського закону, сказати складно, оскільки точної статистики трудової міграції з України в Росію немає. "Загальнонаціональне дослідження проводилося тільки двічі, і останній раз - у 2012 році. Але виходячи з аналізу всієї інформації, ми можемо говорити, що чисельність українців в Росії зменшується. На сьогоднішній день в сусідній державі близько 500 тисяч трудових мігрантів, але є ще люди, які виїхали з Донбасу, а ось їх набагато більше — близько мільйона осіб", - розповів "Апострофу" завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії ім. М. В. Птухи Олексій Позняк.

Правда, навіть якщо такі платіжні системи як "МoneyGram" і "Western union" не зможуть переказувати гроші з Росії в Україну, транскордонні перекази через банківську систему ніхто не скасовує. Але директор Украналітцентра Олександр Охріменко впевнений, що банківськими переказами зможуть скористатися далеко не всі трудові мігранти.

"Можна, звичайно, переказувати валюту з рахунку на рахунок, це не заборонено, але чому платіжні системи типу "Western union" так популярні серед людей? Приходиш в офіс, віддаєш валюту, її швидко переказали і жодних рахунків відкривати не потрібно, система максимально спрощена. Багатьом це подобається, особливо заробітчанам. Тепер потрібно буде офіційно відкривати рахунок в Росії, вносити гроші на рахунок і з нього вже перераховувати в Україну. Це не заборонено. Але ж не всі заробітчани можуть відкрити рахунок у банку. Коли людина прийде в банк, природно, їй зададуть питання: на підставі якого статусу ти тут сидиш? А якщо у неї не все добре з документами, то рахунок їй, звісно, ніхто не відкриє. А скільки таких випадків, коли чоловік приїхав на тиждень до друзів, а працює вже третій рік", - розповів "Апострофу" Олександр Охріменко.

Таким чином, Росія окрім задекларованої у законі захисту вітчизняних операторів платіжних систем, зможе ще й вичавити зі свого ринку праці нелегальних мігрантів з України, які не зможуть офіційно перераховувати гроші в Росію.

Схеми

Але це офіційно. На ділі ж експерти впевнені, що люди завжди зможуть викрутитися і обійти заборони.

"Святе місце, як відомо, порожнім не буває, і знайдеться величезна кількість альтернативних способів переказу грошей, більшість з яких будуть неофіційними і неконтрольованими. А з урахуванням того, що в РФ зараз намагаються контролювати все і по максимуму, Росія втратить цей контроль, що в контексті її політики виглядає не зовсім логічно", - додав Олег Устенко.

Наприклад, гастарбайтер з Донецька Дмитро К., який працює в Ростові, розповів "Апострофу", що передає гроші в рідне місто батькам без жодних платіжних систем і банків.

"Взагалі не думаю, що новий закон хоч якось мене зачепить. Частина з того, що я заробляю, я раз на 2-3 місяці передаю в Донецьк через водія рейсового автобуса. Вони кожен день їздять з Ростова, так що проблем немає взагалі ніяких. Просто вкладаю гроші в журнал, ховаю його в непрозору папку з гнучкою блискавкою і прошу водія передати посилку на вокзалі в Донецьку своїй людині. Природно, пару сотень рублів накидаю водієві за таку послугу, але не кажу, що в папці гроші, просто документи і все. Система працює і мене поки ще не підводила", - зазначив Дмитро К.

Ще однією схемою відносно чесного переказу грошей активно діляться користувачі в мережі. Суть її полягає в наступному: в Україні і Росії необхідно паралельно завести гаманці в одній з електронних платіжних систем. У Росії потрібно купити ваучер (як при поповненні рахунку мобільного телефону) і передати його код активації людині, яка перебуває в Україні. Після того, як український одержувач введе цей код у своєму електронному гаманці, гроші надійдуть на рахунок, і вивести їх можна на банківську карту. Користувачі запевняють, що система працює, більше того, ваучери багатьох електронних платіжних систем продаються без комісії — на яку суму купив, така ж сума і надійде на віртуальний гаманець. Звичайно, багато з цих систем офіційно не працюють в Україні, але в реальності, якщо пройти реєстрацію в такій системі, вказавши номер українського мобільного оператора, то збою не буде і гаманець без проблем відкривається.

Скільки переказуємо

За оцінками експертів, ринок грошових переказів з-за кордону в Україну за останні кілька років впав. Наприклад, Олег Устенко за 2016 рік називає цифру в 4 мільярди доларів всіх переказів (не тільки з Росії). "А в 2013 році українці переказували з-за кордону близько 6 мільярдів доларів. Для мене це є свідченням того, що більша частина переказів просто пішла в тінь. Взагалі, якщо аналізувати ринок переказів, то половина знаходиться в тіні, а половина йде по офіційних каналах. Крім того, не дуже хороша економічна ситуація в країні стимулювала міграційні потоки. Якщо раніше один заробітчанин підтримував свою сім'ю, яка залишалася в Україні, то зараз члени сімей їдуть до годувальника і просто залишають країну, відповідно, і грошові потоки зменшилися", - підкреслив Олег Устенко.

Що стосується переказів грошової маси тільки з Росії в Україну, то Олександр Охріменко називає цифру близько 1 мільярда доларів. "У добрі часи - в 2011-2013 рр. - з Росії до нас надходило до 3 мільярдів доларів. У 2015 році ми з Росії отримали 1 мільярд 200 мільйонів доларів. Це офіційно, а те, що возять неофіційно, порахувати, звичайно, важко. Тепер ці 1,2 мільярда доларів буде вже складніше перказати, але реально", - резюмував експерт.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами