RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Як не грати на руку Путіну та об'єднати Україну

Кость Бондаренко про те, як церква може об'єднати Україну

Кость Бондаренко про те, як церква може об'єднати Україну Фото: flickr.com/Jean & Nathalie

Сайт "Миротворець" минулого тижня закликав "за найменшої загрози життю стріляти, не задумуючись" у священиків УПЦ, якщо українські військові побачать з їхнього боку загрозу. Чому така позиція небезпечна і може зіграти на руку президенту РФ Володимиру Путіну, "Апострофу" розповів політолог Кость Бондаренко.

"Миротворець" діє за принципом – що мир це війна, а правда - це брехня і так далі. І "Миротворець" – це відповідник руандійського Радіо тисячі пагорбів, яке фактично спровокувало різню проти тутсі в Руанді в 90-х роках. Відповідно, тим же фактично займається і сайт "Миротворець", який за назвою мав би навпаки сприяти відновленню миру в Україні.

Що стосується якраз церкви, то всім чудово зрозуміло, що на сьогоднішній день це єдина інституція, а тим більше Українська канонічна православна церква, яка працює і на території України, і на території анексованого Криму, і на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. Тобто вона є єдиною ланкою, яка зв'язує ці території в єдину систему і поки що не дає можливості повністю розвалитися Україні.

Замість того, щоб використовувати цей фактор, у нас дехто навпаки закликає радикально вирішувати питання з церквою, яка їм чомусь не подобається. І у мене іноді виникають думки з приводу того, чи не грають подібного роду "ЗМІ" на користь тієї ж Росії. Тому що насправді після подібних заяв Путін і його оточення можуть аплодувати "Миротворцю", тому що він робить значно більше для того, щоб посварити дві частини України, громадян і віруючих людей різних конфесій, ніж усі російські найманці на території так званих ЛНР/ДНР разом узяті.

Насправді я не бачу іншого механізму чи іншого інституту окрім церкви, який би міг об’єднати сьогодні Україну.

Справа в тому, що Українська православна церква, а Української православної церкви Московського патріархату немає в природі, діє на всіх територіях. Навіть на території окупованого Криму Українська православна церква визнає ієрархію не Московського патріархату, а саме Київського митрополита. І це теж дуже важливий момент. На відміну від старообрядників, які повністю перейшли під московське управління, якраз Українська православна церква в Криму повністю визнає юрисдикцію Києва. Я не кажу вже про Донецьк і Луганськ, де священики теж визнають київську ієрархію і вони напряму не підпорядковуються Москві.

Так що цей фактор потрібно використовувати. Плюс до всього зрозуміло, що саме авторитет Митрополита Онуфрія у грудні зіграв найважливішу роль під час обміну полоненими. Тобто потрібно використовувати цей зв'язок.

А подібного роду заяви можуть мати під собою і той грунт, що виник цілий підпільний бізнес на обміні полоненими - і це не секрет. Про це багато писалося. А коли Митрополит Онуфрій їде і визволяє сотні людей з полону просто так і, відповідно, комусь перебиває великий бізнес, то, я думаю, що після цього у церкви одразу ж з’являються величезні неприємності. Одразу ж з’являються радикали, які намагаються якимось чином підірвати авторитет церкви чи просто погрожують нападами на церкву. За ініціативи "Миротворця" одразу з’являється ціла хвиля антицерковних дій. Я думаю, що церква комусь стала поперек горла, тому що комусь зірвала великий куш, який хтось би мав отримати. А ті люди, які стоять за "Миротворцем", діють за принципом "Кому война, а кому мать родна". Будемо говорити відверто.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу