RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандал навколо Ocean Plaza: програш при будь-якому результаті

Провокація в столичному ТРЦ - яскравий приклад корпоративних воєн

Провокація в столичному ТРЦ - яскравий приклад корпоративних воєн Фото: unian

У самому центрі столиці розгорівся конфлікт навколо одного з найбільших торгово-розважальних центрів Києва - OceanPlaza. Активісти зробили кілька спроб заблокувати ТРЦ і навіть підпалили шини біля входу в центр. Свої дії активісти пояснюють російською структурою власності OceanPlaza, а раз бізнес російський, то і робити в Україні йому нічого. Втім, на думку експертів, не все так однозначно, і під виглядом протестів йде банальний переділ власності. Що відбувається навколо ТРЦ, розбирався "Апостроф".

Перша атака активістів на OceanPlaza відбулася у вівторок, 27 листопада. Будівлю ТРЦ пікетували члени організації "Сокіл" - молодіжного крила ВО "Свобода". Вони заблокували входи в ТРЦ і розписали фарбою скляні двері центру, закликаючи жителів столиці нічого не купувати в магазинах ТРЦ.

На наступний день OceanPlaza невідомі закидали димовими шашками. Втім, члени організації "Сокіл" відхрестилися від їх застосування, мовляв, засуджують такі дії.

Головна претензія активістів - ТРЦ належить росіянам, а значить "бізнес на крові" повинен бути закритий. Тобто OceanPlaza нехай працює, але ось платити оренду там необов'язково.

"Роботу ТРЦ не блокуємо, ми вимагаємо не платити оренду. Основна вимога націоналістів припинити фінансування тероризму і вбивства українських солдатів за рахунок коштів, які виводяться з України через вказаний торговий центр", - повідомили на свій сторінці в Facebook представники організації "Сокіл".

Що й казати, схема - вигідна: торгувати в одному з найпопулярніших ТРЦ столиці і не платити за місце ні копійки - мрія будь-якого бізнесмена. Втім, так, звичайно, бути не може, і хтось повинен отримувати профіти з ТРЦ, і в цьому, на думку експертів, опитаних "Апострофом", і є істинний сенс скандалу навколо OceanPlaza.

Дійсно, торговий центр OceanPlaza - бізнес із російським корінням. Належить він компанії "ТПС Нерухомість", акціонерами якої є відомі брати Ротенберги, наближені до президента Росії Володимира Путіна.

Ще в червні в російських фінансових виданнях з'явилася інформація про те, що "ТПС Нерухомість" має намір позбутися від київського активу, а переговори про продаж ТРЦ росіяни ведуть з інвестиційним фондом DragonCapital. Вартість активу оцінюється в 250-270 мільйонів доларів.

У підсумку, якщо росіяни все одно вирішили позбутися від токсичного активу, який сенс "кошмарити" ТРЦ? Чи не краще було б дати їм це зробити, і нехай йдуть на всі чотири сторони? Але явно не краще, адже ціну потрібно якось збити, а кращого способу зробити це, крім як максимально знецінити актив, придумати важко. Варто зазначити, що 28 листопада у Львові трапився схожий інцидент: невідомі атакували два відділення Альфа-Банку. За словами поліції, зловмисники пошкодили скло у вітринах і кинули в приміщення пляшки із запальною сумішшю. Однак поліції не вдалося спіймати бандитів.

"Відома схема - знизити вартість, а потім взяти участь у купівлі на більш вигідних умовах, - пояснює "Апострофу" глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. - Ми ж розуміємо, що українська економіка досі пов'язана з багатьма представниками російського бізнесу. Тоді не тільки цей об'єкт повинен бути цікавим. Якби цей об'єкт був під санкціями, то це інша справа, і тут інших трактувань бути не може. У будь-якому випадку, хтось використовує цю ситуацію для того, щоб або купити об'єкт подешевше, або просто змінити власника".

У самому інвестфонді DragonCapital версію про те, що саме вони грають на зниження ціни, називають божевіллям.

"З приводу DragonCapital - тут без коментарів. Це безумство", - сказав "Апострофу" співробітник інвестфонду, економіст Сергій Фурса.

Але водночас Фурса запевнив, що скандал навколо ТРЦ суто комерційного характеру.

"Це точно комерційна суперечка, і люди заробляють гроші. Плюс, кричущий факт, що силовики не втручаються. Це є вкрай негативним фактором, що характеризує інвестиційний клімат в Україні. Ці люди заробляють гроші, яким чином незрозуміло, але вони явно прийшли туди за грошима: або щоб їм заплатили для того, щоб вони пішли, або їм заплатила третя сторона, щоб вони туди прийшли", - підкреслив Фурса.

Але які б бізнес-пристрасті не вирували навколо ласого об'єкта, залишається незрозумілим, чому правоохоронці повели себе в ролі сторонніх спостерігачів і дали можливість активістам підпалити шини, заблокувати ТРЦ і закидати приміщення димовими шашками, піддавши небезпеці життя і здоров'я відвідувачів.

"Люди, які грубо порушують громадський порядок - злочинці і скоюють кримінальний злочин. Це очевидно. Але той факт, що так інертно поводиться, в першу чергу, Нацполіція, свідчення того, що влада співпрацює з радикальними групами, і ймовірно, має надії на те, що ці угруповання допомагатимуть зберігати владу", - запевняє "Апостроф" експерт в сфері безпеки Сергій Шабовта.

Утім, речник Головного управління Нацполіції в Києві Оксана Блищик розповіла "Апострофу", що "соколята" під ТРЦ були, але самоліквідувалися, а отже, до поліції вже не може бути ніяких питань.

"Уже ніхто нічого не блокує. Все спокійно, і ніяких акцій немає", - пояснила спікер столичних копів.

Однак директор центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко додав "Апострофу", що силовики обрали пасивний варіант через зайву політизацію питання і побоювання опинитися не на тому боці.

"Поліція виявилася в ролі спостерігача, тому що ТРЦ - приватна власність, яка охороняється приватними охоронними фірмами, з якими укладено договір. Якщо поліція буде туди втручатися, їх ще й звинуватять, що вони незаконно увійшли на територію підприємства без відповідних санкцій", - підкреслив експерт.

Але як би не вирішився скандал із OceanPlaza, Україна в будь-якому випадку опиниться в програшній позиції, адже інвестиційна привабливість держави після подібних ситуацій різко падає.

"Гроші люблять тишу і приходять туди, де право приватної власності захищене законом. Це ключовий кит, на якому стоять розвинені економіки світу. Якщо ви можете в будь-який момент втратити свій актив, тоді питання: а хто взагалі буде інвестувати в економіку", - резюмував Андрій Забловський.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК