У Москві хотіли захопити пів-України: що розповів колишній в'язень Кремля Карпюк

Карпюк розповів, як потрапив до лап Москви і що Путін готував Україні

Фото: unian

У Києві, у вівторок, 17 вересня відбулася прес-конференція звільненого з російського полону екс-заступника голови партії "Правий сектор" Миколи Карпюка. Він був звільнений у межах великого обміну між Україною та Росією, який відбувся 7 вересня.

У Росії Карпюка звинувачували в тому, що він під час Першої чеченської війни воював проти армії РФ у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Після затримання в Росії засуджений на судилищі в Чечні до 22,5 років колонії.

Читайте: Карпюк у Росії витримав усі тортури, але не встояв перед погрозами на адресу сина - російський адвокат

"Апостроф" наводить головні тези з прес-конференції Карпюка. Цитати взято в лапки.

Про те, навіщо їхав до Росії

Карпюк каже, що мав організувати зустріч лідера "Правого сектору" Дмитра Яроша і Володимира Путіна в Ново-Огарьово. Допомогти з організацією зустрічі йому обіцяв кум із Росії. Ярош про таку підготовку був у курсі.

"Скажу відверто, що допустив дурість, що поїхав у Росію".

Карпюк зізнається, що навіть не думав, що в Росії може бути таке свавілля, вважаючи, що максимум, який йому загрожує - депортація. Проте він думав, що якщо є можливість організувати зустріч, яка зможе запобігти війні, її потрібно провести.

Вже на кордоні України з Росією приїхали з ФСБ і заарештували. Тільки тоді Карпюк зрозумів, що потрапив у пастку російських спецслужб, які хотіли взяти в полон Яроша або когось із керівництва "Правого сектору".

Про плани Росії на Україну в 2014 році

"Вони вважали, що за Донбасом буде Одеса, Харків, Запоріжжя, Дніпропетровськ". У Москві були впевнені, що до кінця 2014 року захоплять всю Лівобережну Україну.

"План розколу України по Дніпру: лівий берег - собі, правий - Європі чи полякам". При цьому доля Києва Москвою була невизначена - забрати собі чи віддати.

У вересні 2014 року Карпюк уточнив у ФСБшника, який хвалився перед ним планами Москви на захоплення України, про те, як йдуть справи. Той був не надто говіркий, але розповів, що Росія запустила перемир'я і пішла на переговори з Україною в Мінську через значні втрати.

"І я зрозумів: вони програли".

Про беззаконня в Росії

Говорячи про своє затримання в Росії, Карпюк зазначає, що РФ - територія беззаконня, на якій такого поняття, як права людини просто не існує.

"ФСБ знала, що я не брав участі в Чеченській війні. Чому вони звинуватили мене, Станіслава (Клиха) - це їхні проблеми".

Російський полковник, який катував Карпюка, сказав йому: "Тут немає прав людини, тут людини як такої немає".

"І я згоден з цими словами. Це потрібно розуміти і усвідомлювати".

Читайте: Я що, приїхав до ворогів? Про що Сенцов і Кольченко говорили з журналістами у Києві

Про війну в Чечні

"Скажу відверто. Я був командиром УНСО на війні в Придністров'ї, я був командиром УНСО на війні в 1993 році в Абхазії. Був там поранений. Але на Чеченську війну я не вирушав із двох причин".

Він розповідає, що в той час його мама дуже хворіла і згодом померла в 1995 році.

Також він зізнається, що не підтримував участь УНСО в Чеченській війні.

"Ми симпатизували і збирали гуманітарну допомогу чеченцям. Але для нас тоді було важливо зберегти ситуацію в Криму, там тоді йшли сепаратистські тенденції".

Про телебачення в Росії

Карпюк розповідає, що коли перебував у СІЗО у Владикавказі - з середини січня до кінця травня 2015 року, стабільно дивився новини, які показували по російському ТБ.

"Я б не хотів, щоб у нас було таке телебачення, як у Росії". Він вважає, що цинічна брехня пропагандистів Кремля свідчить про презирство до свого народу.

Чому Росія пішла на обмін

Путін бачить маяки з США і Європи, які натякають на поліпшення відносин.

"Росія пішла на поступки виключно через те, що їм зараз дають "маяки" і Америка, і Європа. Про те, що готові йти з ними на співпрацю, щоб забезпечити певні процеси стабілізації у всьому світі".

Читайте: Це як на швидкості 200 км/год врізатися в скелю: що Сущенко розповів журналістам у Києві

Про плани Москви на Донбас у 2019 році

Росія хоче впихнути в Україну свій анклав, на який у київської влади не буде жодних важелів впливу.

"Тепер подумайте, потрібно це Україні чи ні. Цей ультиматум для мене неприпустимий. Ні як для українця, ні як для політика".

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают