RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що чекає українців на відпочинку в Туреччині у коронавірус­ний рік

All inclusive залишився, але з рук персоналу

All inclusive залишився, але з рук персоналу Фото: abv-travel.in.ua

Через показники захворюваності на коронавірус в Україні країни Європи не поспішають відкривати свої курорти для наших громадян. Але з 1 липня доступна Туреччина. Також запрошують на відпочинок Єгипет, Албанія, Греція, Болгарія, Чорногорія, Хорватія. Звичайно, перелік країн, де ви можете провести літню відпустку, не настільки широкий, як минулого року, але вибрати все ж є з чого. "Апостроф" з'ясовував, наскільки і в який бік змінилася якість відпочинку в улюбленій багатьма українцями Туреччині.

Санітарна безпека на високому рівні

У звичайному режимі курорти Туреччини приймали в сезон близько 1,5 мільйонів українців. Але в цьому році кількість охочих напевно скоротиться, адже багато людей через карантин втратили заробітки і тепер змушені економити.

При цьому, за прогнозами туроператорів, чекати на зниження цін на курортах Туреччини теж не варто, так як туріндустрія в цій країні і без того зазнала збитків. За даними турецького міністра туризму Мехмета Нурі Ерсоя, в цьому році відкриється близько половини готелів, які до того ж будуть заповнені не більше ніж на 50-60% - такі протиепідемічні вимоги. Тобто скоротився як попит, так і пропозиція. І ті готелі, які все-таки розпочали сезон, розраховують залучити клієнта, не вдаючись до здешевлення відпочинку.

Першим рейсом із Києва до Анталії відправилися представники українських туроператорів. Поїздка ознайомча і має на меті дати професіоналам можливість скласти думку і оцінити, наскільки все змінилося в курортній сфері.

"Нововведення відчуваються вже на батьківщині, в аеропорту вильоту. Всім при вході вимірюють температуру і перевіряють квитки. Проводжаючі до терміналу не допускаються. Під час перельоту пасажири повинні використовувати маски. Всі заповнюють "карту здоров'я", де вказується основна інформація про можливі симптоми і самопочуття пасажирів", - розповіла в коментарі "Апострофу" представниця одного з туроператорів.

По прильоту до Туреччини - також обов'язковий контроль температури. Якщо у людини виявлять ознаки можливого захворювання, їй зроблять експрес-тест на COVID-19, результати якого будуть готові протягом півтора години. Якщо все серйозно - госпіталізують. Тест для туриста безкоштовний, оплачується з коштів, що виділяються урядом Туреччини на підтримку туристичної галузі.

При проходженні паспортного контролю документи тепер не передаються в руки персоналу аеропортів або готелів - тільки пред'являються.

Трансфер у готель - в напівпорожньому автобусі, такі вимоги. Повсюдно - санітайзери, нагадування про соціальну дистанцію і відповідна розмітка на підлозі. Персонал суворо слідкує за дотриманням правил.

Як розповіла "Апострофу" представниця одного з турагентств, готелі в Туреччині цього року проходять спеціальну сертифікацію на відповідність новим вимогам у зв'язку з COVID-19. При цьому сертифікат видається кожному готелю терміном на один місяць, після чого його необхідно знову підтверджувати. Позитив у тому, що керівництво і персонал не розслабляються, що гарантує порядок і санітарну безпеку на високому рівні.

Безкоштовні маски та карантин для ключів і кімнат

Перед початком сезону-2020 міністр у справах туризму Туреччини Мехмет Нурі Ерсоя розповів про нововведення: традиційні ключі від готельних номерів відходять у минуле. Їх замінить спеціальний додаток до смартфону клієнта, встановивши який, можна буде не тільки відкривати двері в номер, а й управляти електронними приладами тощо.

Фото: king-travel.com.ua

Як розповіли співрозмовники "Апострофа", це нововведення працює, але не повсюдно, і традиційні картки-ключі все ще використовуються деякими готелями.

Після прибуття в готель, валізи і сумки туристів піддаються спеціальній дезінфекції, після якої їх дозволяють заносити в номер.

Графік заїзду-виїзду залишається традиційним для готелів: виселення - до 12 годин, заселення - після 14 годин. Однак процедура підготовки номера змінилася: після звільнення його з'їжджають туристами, він знову заселяється лише через добу, протягом яких "відстоюється на карантині".

У кожному готелі тепер є лікар. Якщо виявиться, що хтось із гостей заразився COVID-19, він (або вся сім'я) перебуватиме в обсервації два тижні під наглядом лікаря, серед обов'язків якого - також приносити в номер їжу.

Шезлонги на пляжах розставлені ширше, ніж у попередні роки. Чистими пляжними рушниками готель також забезпечує туристів щодня. Безкоштовні для відпочиваючих і гігієнічні маски, носіння яких обов'язкове в громадських місцях.

Дитячі програми передбачені, але тільки на свіжому повітрі і для груп не більш як 10 дітей.

"Головні зміни торкнулися зони ресторану. Вся їжа - за скляним екраном, а персонал із радістю подасть все, на що вкаже турист. Є дистанція між столами. Столові прибори подаються в упаковці, що не може не радувати. На кожному кутку є санітайзери, і скористатися ними можна без проблем. Асортиментів страв і звичного ол-інклюзіва карантин ніяк не торкнувся. Вистачає усього - і м'яса, і риби, і овочів з фруктами", - розповіла представниця туроператора.

Половинна наповненість готелів зумовила ще одну особливість сезону-2020: немає суєти. Пул відпочиваючих у липні сформовано в основному туристами з України, Білорусі, Казахстану. Російського туриста чекають після 1 серпня. Деяким нашим співвітчизникам можливість таким чином не стикатися з шумними та імпульсивними жителями сусідньої країни видається окремим приємним бонусом при відпочинку в Туреччині.

Чи приїдуть туристи із Західної Європи? За словами віце-президента Федерації готелів Туреччини Таджеддіна Оздена, багато європейців бронюють на липень-серпень, в основному - з Великобританії, Німеччини, Нідерландів. Однак, зі слів представника українського туристичного бізнесу, в реальності навряд чи варто очікувати великого напливу європейських туристів. Перш за все, тому що уряди в Європі намагаються підтримати місцеві курорти, створюючи для них (і для своїх же громадян) всілякі програми лояльності.

Фестиваль повітряних куль в КаппадокіїФото: Getty images

Улюблене море і ложка дьогтю

Як бачимо, берег турецький залишається бажаним для багатьох українців: море - те саме і пляжі - ті самі. Однак "пейзаж відпочинку" в 2020 році в цілому відрізняється, але не факт, що в гіршу сторону. Хоча, не обходиться і без "ложки дьогтю".

"Хочу поділитися дуже сумним досвідом по Туреччині. Клієнти, м'яко кажучи, в шоці і трансі. Туреччина не готова приймати клієнтів. Усі мої клієнти - абсолютно нормальні та адекватні люди, всі в один голос говорять одне і те саме: що нічого не працює, все закрито, харчування - жах, на пляж із пірсу зайти не можуть, так як намивають пісок зараз", - написала в одному з туристичних чатів мандрівниця Інна Бутенко.

Утім, було б дивно, якби туристичне літо обійшлося взагалі без жодного випадку зіпсованого, з тих чи інших причин, відпочинку. Але "Апострофу" більше пощастило з позитивними емоціями опитаних відпочиваючих та експертів.

"Найсильніше враження для мене - не як представника українського турбізнесу, а як людини, яка любить відпочивати в Туреччині - це довгоочікувана зустріч із морем. Відступають страхи перед COVID-19, усі негативи пережитого карантину. (У жодному разі не закликаю людей до безпечності та недооцінювання небезпеки!) Але море - улюблене, лагідне - знімає всі стреси і негативи. Зрештою, ми живемо заради позитивних емоцій. І вони - у Туреччині!" - ділиться враженнями представниця туроператора.

"На курортах немає натовпу, на пляжах ніхто за лежаки не б'ється, а магазини знизили ціни і влаштували розпродажі. Екскурсії також виконуються, і якщо раніше, щоб зробити вдале фото на тлі Памуккале, потрібно було сильно постаратися знайти місце без натовпу інших туристів, то зараз саме час вирушити на екскурсію маленькою групою. Посткарантинна відпустка є, вона безпечна і не менш комфортна, ніж "до". Як турист, перебуваючи зараз на пляжі в Мармарисі, я абсолютно щаслива вирватися до моря і сонця. Нехай навіть мені потрібно буде частіше мити руки, контролювати дистанцію і не торкатися обличчя руками", - розповіла представниця туроператора.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають