RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зима буде непростою: епідеміологи розповіли, чому Україна ставить нові рекорди по COVID-19

Фото: Getty images

Україна вже кілька днів поспіль б'є рекорди за кількістю хворих COVID-19 за добу. Всього ж, станом на ранок 7 серпня, в країні налічується понад 33 тисяч активних хворих. Чому захворюваність коронавірусом в Україні стрімко зростає, чи підібралися ми до піку епідемії і чи варто очікувати нових антирекордів найближчим часом - розбирався "Апостроф".

Чому зростають цифри

За великим рахунком, в Міністерстві охорони здоров'я прогнозували зростання числа хворих.

"Ми бачимо, що тенденції поширення коронавірусної хвороби у світі не позитивні, і сьогодні в Європі починається друга хвиля. Йде зростання випадків захворювання у Німеччині, Швейцарії, значно зростає кількість випадків в Іспанії. Тому і ми повинні бути готові до цього", - зазначав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Правда Ляшко очікував пік захворюваності восени, коли традиційно починається епідсезон грипу та ГРВІ, але, як бачимо, цифри зростають вже зараз.

За словами експертів, опитаних "Апостроф", такого антирекорду є кілька пояснень.

По-перше, тестування.

"Зростання відбувається за рахунок того, що, в першу чергу, зростає кількість тестувань, - пояснює "Апостроф" епідеміолог Олексій Галімський. - Ми починаємо нарешті нормально виявляти випадки захворювання. Але на даній стадії епідемії немає сенсу оперувати будь-якими цифрами, крім кількості госпіталізованих і заповненості ліжок, бо фактично резервів по ліжках особливих немає".

"Дійсно, стали більше тестувати, закупили автоматів для виділення РНК, - додає "Апостроф" завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко. - Але насправді мало хто ще хворів. За даними ВООЗ 45 % безсимптомних форм захворювання і малосимптомних, особливо у молодих людей і маленьких дітей".

Друга причина зростання захворюваності скасування жорсткого карантину.

"Зараз ми спостерігаємо яскравий розвиток епідпроцесу, але я пов'язую це ще і з тим, що ми зараз виходимо з карантину, більше порушуємо обмежувальні заходи і це сприяє тому, що вірус поширюється, - коментує ситуацію "Апостроф" лікар-епідеміолог Катерина Сояк. - В принципі, карантинні заходи ми організовували для того, щоб розтягнути в часі кількість хворих, щоб стаціонари були переповнені, всі плавно перехворіли і не було перевантаження лікувальних установ. Але сьогодні, коли карантин скасовується, ми і бачимо зростання захворюваності".

Деякі українці вважають необов'язковим дотримання карантинуФото: obozrevatel.com

Більш того, в період відпусток, про карантин взагалі ніхто не хоче думати.

"Коли пом'якшили карантин і почав ходити громадський транспорт в червні зросла захворюваність: більше 1000 чоловік в день, - каже "Апостроф" лікар-інфекціоніст Києво-Святошинської ЦРЛ Ольга Вознюк. - Потім в липні знизилася до 600-800 чоловік в день. Зараз знову зросла, тому що люди перестали носити маски, особливо на морі. Але хворіти вони повертаються додому. Так, що думаю, що ця хвиля пов'язана з відпускним періодом".

Що буде далі

Прогнози інфекціоністів і епідеміологів невтішні: в найближчі тижні Україну чекають нові антирекорди захворюваності та 1300 осіб за добу далеко не межа.

"Наступна хвиля буде пов'язана з відновленням навчального процесу в школах, вузах. Але це природний хід епідемічного процесу", - зазначає Ольга Вознюк.

"Це тренд поширення інфекції, - додає Олексій Галімський. - Тут два чинники: розповсюдження інфекції та збільшення тестування. Тому найближчим часом зростання цих показників не тільки можливо, але й очікувано".

"Ми перестали суворо ставитися до карантину, проходить інкубаційний період, необхідний для розвитку захворювання, і зараз спостерігаємо ті випадки, які виникли під час виходу з карантину. Можливо, це і є наш пік, який ми відтягували в часі", - запевняє Катерина Сояк .

Який же вихід? Повертати жорсткий карантин? Можна, звичайно, вчинити і так, щоб знову розтягнути епідемію в часі і уникнути перевантаження ліжок в інфекційних відділеннях.

"Карантин дозволяє розтягнути епідемію в часі, що знижує смертність, адже скорочується навантаження на медустанову і якомога більше уваги приділити одному пацієнту", - говорить Вознюк.

Однак є в цього варіанту і свої мінуси.

"Скоротити контакти, тримати дистанцію, все це правильні заходи. Це індивідуальний захист. Але це не формує імунний прошарок в суспільстві, - нарікає Алла Мироненко. - А якщо немає імунного прошарку, то тим, кому хворіти не можна: літні люди, люди з хронічними захворюваннями, опиняються під загрозою і повинні особливо захищатися. Зима буде непроста, адже взимку ще буде грип, і як виходити з ситуації: з грипом класти в одні палати, з коронавірусом в інші, а ще швидко тестувати потрібно".

"Зараз ми бачимо закономірний епідеміологічний процес, тому що крапельну інфекцію неможливо стримати і неможливо її повністю ізолювати. У будь-якому випадку, процес запущений і поки ми всі не перехворіємо, і не придбаємо колективний імунітет, у нас будуть спалахи і проблеми з коронавірусною інфекцією", - констатує Катерина Сояк.

"Щоб епідемія припинилася, треба або перервати шляхи передачі, а для крапельної інфекції це зробити неможливо, або зробити організм не сприйнятливим до інфекції. Цього можна досягти або вакцинацією, або природним шляхом перехворіти", - резюмувала Ольга Вознюк.

Українські медики в захисних костюмахФото: Getty images

Втім, незважаючи на те, що нові антирекорди ще попереду, епідеміологи не радять панікувати через високі показників захворюваності.

"Завжди захворюваність рахували так: кількість випадків на 100 тисяч населення, а зараз просто рахують кількість випадків. Наприклад, на грип в абсолютному вираженні за сезон, з жовтня по травень, хворіє близько 2,5 мільйонів чоловік, і це тільки зареєстровані випадки. І ніхто не в шоці", - резюмувала Алла Мироненко.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян