RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Податки виростуть: чим обернеться підвищення мінімальної зарплати для українців

Платити більше доведеться, як працівникам, так і роботодавцям

Платити більше доведеться, як працівникам, так і роботодавцям Фото: pixabay

В Україні збільшився розмір мінімальної зарплати. З 1 вересня він становить 5000 гривень, хоча на руки люди отримають трохи більше 4000 гривень. З підвищенням "мінімалки" виростуть і деякі податки і збори. "Апостроф" з'ясовував, скільки доведеться платити.

З 1 вересня в Україні підвищився мінімальний розмір заробітної плати. Ще 31 серпня він становив 4723 гривні, а тепер - 5000 гривень. Збільшення - 277 гривень.

До речі, реальне зростання виявилося меншим. 5000 гривень - це сума до вирахування податків. Працівник платить податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) в розмірі 18% і військовий збір - 1,5% (сумарно 19,5%). До підвищення на руки з "мінімалки" українці отримували 3802 гривні, тепер - 4025 гривень. Різниця - 223 гривні.

Не тільки витрати

Підвищення "мінімалки", з одного боку, спричинить за собою збільшення витрат державного бюджету (близько 1 мільярда гривень на місяць за розрахунками Міністерства фінансів). Однак зворотним боком медалі стане зростання доходів бюджетів різних рівнів, перш за все, місцевих, так як саме туди спрямовуються кошти ПДФО. Виплати по військовому збору зараховуються до держбюджету України.

Як було сказано вище, ПДФО становить 18%. Якщо раніше з "мінімалки" цей податок сплачувався в сумі 850,14 гривні, то тепер - 900 гривень, тобто майже на 50 гривень більше. З мінімальної зарплати в 4723 гривні військовий збір сплачувався в сумі 70,85 гривні, тепер же з 5000 гривень потрібно платити 75 гривень (різниця 4,15 гривні).

Пропорційно виростуть відрахування з ПДФО і військового збору з більш високих зарплат в бюджетній сфері - у зв'язку зі збільшенням "мінімалки" Кабінет міністрів підвищив посадові оклади за всіма тарифними розрядами.

1 січня 2021 роки відбудеться чергове підвищення мінімальної зарплати - до 6000 гривень. А, значить, збільшаться і суми виплат з "мінімалки" ПДФО і військового збору - до 1080 гривень і 90 гривень відповідно. Ну, а, коли з 1 липня 2021 року мінімальна зарплата зросте до 6500 гривень, виплати ПДФО складуть 1170 гривень, військового збору - 97,5 гривень.

На допомогу пенсіонерам

Із зарплати працівника, в тому числі і мінімальної, також сплачується єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Він становить 22% від фактичного розміру заробітної плати, відповідні суми спрямовуються до Пенсійного фонду. Вони не надходять на рахунки конкретних громадян (в Україні поки не введений накопичувальний рівень пенсійної системи), а використовуються для виплати поточних пенсій. Разом з тим, якщо за працівника не сплачується єдиний соцвнесок, у нього після досягнення пенсійного віку можуть виникнути проблеми з отриманням пенсії.

Важливий момент: ЄСВ платить не сам працівник, а його роботодавець.

Те, що багато компаній "оптимізують" податкові витрати шляхом оформлення своїх співробітників на "мінімалку", є секретом Полішинеля. Зокрема, це стосується єдиного соцвнеску - адже, чим більше розмір зарплати ("білої"), тим більша сума, яку компанія повинна заплатити у вигляді ЄСВ.

З підвищенням "мінімалки" суми виплат з єдиного соцвнеску збільшаться. У Мінфіні порахували, що в нинішньому році Пенсійний фонд в результаті цього отримає додатково 1,7 мільярда гривень.

При "мінімалці" у 4723 гривні сума ЄСВ за кожного працівника становила 1039,06 гривні. Тепер, після збільшення мінімальної зарплати до 5000 гривень, роботодавцю доведеться платити по 1100 гривень за співробітника. Різниця - всього 61 гривня, але, якщо в компанії працюють 100 чоловік (за умови, що вони все на "мінімалці"), вона складе вже 6100 гривень.

До речі, з "мінімалки" 6000 гривень, яка очікується з 1 січня 2021 року, сума ЄСВ буде вже 1320 гривень, а, якщо з 1 липня наступного року вона досягне рівня 6500 гривень, доведеться платити єдиний соцвнесок у розмірі 1430 гривень.

ФОП - новий поворот

Роботодавці також часто беруть на роботу фізичних осіб-підприємців (ФОП), які працюють на єдиному податку, що становить 5% від доходу. Це також робиться для податкової оптимізації.

Зрозуміло, що в країні досить багато реальних ФОПів, які надають послуги компаніям, як приватні підприємці.

ФОПи, як реальні, так і "уявні", самостійно сплачують ЄСВ (що також вигідно роботодавцям).

Згідно із законом, сума єдиного соцвнеску, яку платить "єдинник", не може бути менше 22% від розміру мінімальної зарплати. Але для більшості ФОПів вона не тільки не менше, але й не більше, ніж 22% "мінімалки".

Таким чином, ФОПи з 1 вересня повинні платити ЄСВ в сумі не менше 1100 гривень (замість 1039,06 гривні до 1 вересня).

Відповідно, з 1 січня 2021 року "єдинники" стануть платити ЄСВ розмірі 1320 гривень, а з 1 липня 2021 року - 1430 гривень. І це також збільшить, нехай і незначно, бюджет Пенсійного фонду.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають