RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто готує для Рівного можливу трагедію

Будівництво Романа Куриса почалося без дозволів та, схоже, йде без перевірок дотримання правил безпеки

Будівництво Романа Куриса почалося без дозволів та, схоже, йде без перевірок дотримання правил безпеки Фото: з Мережі

Чи завжди новобудови – це добро? Здавалося б, дивне питання, адже людям властиво прагнути покращення житлових умов, тисячі жителів міст, і, зокрема, рівнян - мріють про нові квартири. Це – так би мовити фасад, видимий усім. Але що робити, коли новобудова виявиться незаконним самобудом? Чи коли вона буде збудована неякісно, а забудовник зникне? А чи багато мешканців знають про те, які кримінальні битви спалахують за лаштунками цих будівництв і як нагрівають на них руки ті, хто мав би охороняти інтереси громади? Сміливо можна казати, що новобудови, з одного боку задовольняючи потреби населення в новому житлі, з другого – певним чином навіть сприяють розвитку корупції в країні. При цьому зі шляху забудовників самим жорстоким чином змітаються ті державні службовці, хто захотів стати на сторожі закону. Розповімо про один такий випадок.

Вулиця В'ячеслава Чорновола – одна з головних магістралей міста Рівного. Тут розміщений найбільший із нових міських житлових комплексів "На Щасливому", будує який, сумнозвісний в Рівному забудовник – Роман Курис. Цікаво, що місцевий нувориш зумів побити горщики і зіпсувати відносини навіть з теперішнім мером, і усіма партнерами. Здавалось би, що може бути простішим: отримуй всі належні дозволи, та й будуйся! Однак з будівництвом виникла "невеличка проблема". Згідно з містобудівними документами, уподобана ним територія належала до зони відпочинку. І, згідно плану зонування території міста Рівного, будувати в зоні "Р-1", фактично, можна було не торгово-розважальні комплекси, а максимум споруди, які б давали змогу містянам відпочивати, наприклад – атракціони та спортивні споруди. Також, на даній території допустимо було зводити допоміжні споруди, що пов’язані з організацією відпочинку, умовно-допустимі – підприємства громадського харчування (кафе, бари, закусочні). Іншому забудовнику достатньо було б лише глянути на ці обмеження, аби одразу піти будуватись де-інде.

Однак, очевидно, наш забудовник був більш впертий, або ж навпаки: просто знав, кого і чим в місті можна було "заохотити", аби міська влада не тільки, фактично, "закрила очі" на брутальні порушення, але й сама почала на свій розсуд трактувати державні будівельні норми. У результаті, здивовані громадяни, котрі підняли це питання, отримали з державного управління відповідь, що "поняття визначення центрів розважального та відпочинкового призначення слід вважати тотожними". А оскільки "торгово-розважальний центр – це група торгівельних об’єктів і закладів культурно-видовищного та дозвіллєвого призначення (крім виставкових), зосереджених в одному місці і керованих в одне ціле", то з точки зору виконкому між дитячими каруселями і багатоповерховим розважальним центром різниці в принципі немає. Оскільки "відпочинкове" і "розважальне" призначення для нього - поняття "тотожні".

Очевидно, що, трактуючи таким чином закони, взагалі можна зайти дуже далеко. Наприклад, якщо на цій території максимум, що можна було звести – це гойдалки, то чому б не влаштувати їх між двома хмарочосами, які б виконували роль стовпів. Ну а що - в обох випадках - і в класичному варіанті, і в другому - це будуть гойдалки, а значить – правильно! - тотожними поняттями у розумінні чиновників.

Звичайно, що для того, аби Рівненський міськвиконком почав вдаватися до такої словесної еквілібристики, перед ним має бути дуже довірений і наближений до влади забудовник. Якій-небудь фізичній особі-підприємцю навряд чи б вдався такий фінт. Тим більше, що знайшлися і відчайдухи, які спробували зупинить будівництво на Чорновола, як таке, що порушує державні будівельні нормативи. Зараз ми розповімо, що з ними сталося.

Відомий громадський активіст, на той час начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області Ігор Мічуда мав великий досвід боротьби з незаконним будівництвом у краї і один з небагатьох, хто відкрито виступив проти кількох скандальних будівництв в обласному центрі. В тому числі завдяки наполегливості Ігоря Володимировича, в лютому 2019 було прийнято рішення про припинення будівництва згаданого центру.

Як виявив у ході позапланової перевірки у лютому минулого року інспектор будівельного нагляду, будівництво торгівельно-розважального комплексу площею понад 3 га дійсно велось на території, яку дозволялось використовувати виключно під пляжі, спортивні майданчики, атракціони або літні кінотеатри. Враховуючи вищезазначене було прийнято рішення про скасування дії містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкту будівництва затверджені наказом Управління містобудування та архітектури Рівненської міської ради від 09.11.2018 №132/М на об’єкт "Будівництво торгівельно-розважального комплексу" в районі вулиці В’ячеслава Чорновола. В грудні того ж року було виписано припис №155 про зупинення підготовчих та будівельних робіт з будівництва ТРЦ на вул. Чорновола в м. Рівне до отримання права на їх виконання. Ви, певно, думаєте, що після цього будівельник повісив на своїх воротах замка і назавжди пішов із улюбленого будмайданчика? Дзуськи! Він просто "закрив" у відповідь голову ДАБІ.

Вже 25 травня стало відомо про затримання Ігоря Мічуди, причому судячи із газетних звітів операція була організованою в найкращих голівудських традиціях. Загони спецназу, зброя наведена на чиновника – між іншим, володаря почесної відзнаки "За сумлінну працю" і власника почесної грамоти Рівненської обласної держадміністрації. Втім, для багатьох в місті, правда, не є секретом, що головною метою цієї провокації – міг бути шантаж керівника ДАБІ з метою відмінити акт про заборону будувати капітальний об’єкт у зоні, відведеній для відпочинку. Зрозуміло, що обвинувачення в хабарі та в погрозі поліцейським пістолетом, швидко почало розсипатися. Спочатку із справи зник "пістолет", а 23 жовтня чиновник покинув СІЗО, оскільки прокурорам так і не вдалося обґрунтувати підозру. Зате весь цей час будівництво на Чорновола йшло своїм ходом, більше не відволікаючись на перевіряючих. Тим більше, що й перевіряючі, напевно, навчені гірким досвідом, чомусь намагалися обходити те будівництво стороною.

Тим більше, коли ситуація виглядає таким чином, що міська влада не криючись сама демонструє "повну солідарність" з забудовником. Як повідомили джерела нашої редакції, з боку заступника мера міста – Германа В. І., а також представників правоохоронних органів, на інспекторів Держбудінспекції здійснювався психологічний тиск при спробі вручення Акту згідно позапланової перевірки, що проводилася відповідно до наказу держустанови. Інспектора звинувачувалив появі, начебто,у нетверезому стані на робочому місці, що звичайно ж, згодом не підтвердилось ы про що э відповідна довідка.

За таких умов, коли будь який перевіряльник має серйозні підстави для побоювання, що за зауваження його принаймні відправлять до витверезника, а можуть й просто посадити за ґрати, нічого дивного, що ніяких порушень в будівництві на вулиці Чорновола останнім часом не знаходять. Але чи значить це, що їх там нема?

Ох, навряд чи. Якщо незаконний об’єкт будується незаконно та безконтрольно, якщо його інвестор знає, що ніхто не ризикне його перевірити, а міська влада стоїть за нього горою, то що його стримає від того, аби не вдатись до зловживань? Замінити кращі матеріали дешевшими, десь проігнорувати будівельні норми, а десь і техніку протипожежної безпеки? Все одно ж ніхто з перевіряльників не зайде на об’єкт, а якщо й ризикне, то який-небудь умовний "герман" з представниками нацполіції швидко, дохідливо та "психологічно" пояснять йому, наскільки він неправий.

Певно, ще не забулась трагедія в одеському дитячому таборі "Вікторія", який було збудовано за дуже схожим методом, що й наш ТРЦ на вулиці Чорновола: попри заборону Державної архітектурно-будівельної інспекції, та з проблемами із дозволом на будівництво. Зате під патронатом тамтешнього міського голови. Як показало розслідування пожежі, в якій загинули діти, нові корпуси зводилися із заборонених будівельних матеріалів. Наприклад, гіпсокартон замінявся дерев’яними конструкціями, що не були оброблені протипожежними речовинами, вогонь розповсюджувавсячерез незаповненіпроміжки між стінами та перегородками в будиночках. Тим більше, замість передбачених проектом одноповерхових будинків у "Вікторії" збудували багатоповерхові (пряма аналогія з розширеним трактуванням "розважального" та "відпочинкового" призначень у Рівному). Ну, і звичайно, за пожежу в Одесі ніхто із серйозних винуватців так і не поніс покарання.

Як, схоже, не понесе і в Рівному, якщо тут станеться якась біда – а вона дуже ймовірна і наслідки пожежі в такому крупному приміщенні будуть сумнішими, ніж в невеликому дитячому таборі. Приблизно таку саму картину ми спостерігаємо наразі в Росії, де подібні напівлегальні збудовані нашвидкоруч розважальні центри горять по декілька штук на рік, забираючи десятки життів.

Отже настав час дати відповідь на питання, хто той таємничий забудовник, який, судячи з усього, переносить на рівненську землю найгірші зразки російського самобуду, а отже, може наражати всіх відвідувачів комплексу на смертельну небезпеку?

Мова йде про таємничого рівненського скоробагатька й будівельника комплексу "На Щасливому" Романа Куриса, людини-загадки. Адже, здається, нікому не відомі ні джерела походження його статків, ні якісь деталі особистого життя. Сам Курис майже не з’являється на сторінках преси навіть для того, аби дати відповідь на ті звинувачення, що лунають на його адресу. Торговий центр же має назву "Куб" і будується на землі, яка, як вважають супротивники цієї будови, не призначена для зведення такого типу споруд. При тому, що у Куриса є у власності й інші землі, в медіа можна знайти інформацію про те, як пов’язаним з ним компаніям через оборудку з Держгеокадастром вдалося привласнити майже 150 гектарів землі та ще й один піщаний кар’єр. Здається, можна було б знайти місце, де б втикнути той "Куб", та ще й не пожалкувати грошей на те, щоб побудувати його у відповідності з будівельними нормами та правилами техніки безпеки. Але він, очевидно, не вважає необхідним напружуватися – адже до цього часу все будівництво, яке багато хто вважає "напівкримінальним", благополучно сходило Курису з рук.

Продовження буде...

Читайте у наступному розслідуванні: Як Курис збирається віддавати борги, в яких він загруз? Кого Курис штовхає в мери? Хто стоїть за Романом Курисом?

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами