RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пішли в небо, розбивши серця інших: фото і все, що відомо про жертв краху літака під Харковом

Слідство розглядає кілька версій трагедії.

Слідство розглядає кілька версій трагедії. Фото: Facebook

Увечері, 25 вересня, Україну сколихнула новина про те, що під Харковом розбився літак, на борту якого знаходилися курсанти Харківського університету Повітряних сил ЗСУ ім. Кожедуба. Судно після зіткнення з землею відразу ж загорілося, врятуватися вдалося лише двом курсантам - один згодом помер у лікарні від отриманих опіків. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент про версії трагедії та її жертв.

У Державному бюро розслідувань заявили, що розглядають чотири версії катастрофи: внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарату; внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків екіпажем; неналежне виконання службових обов'язків особами, які були відповідальними за управління польотами; неналежне технічне обслуговування літака і підготовки його до польоту.

За словами голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера, пілот Ан-26 після прохання про посадку отримав на нього відповідь тільки через одну хвилину, тому слідство має з'ясувати, чому пріоритет був наданий іншому борту. Він додав, що розглядається також версія теракту.

"Перед бортом Ан-26 був запит на посадку іншого літака. І питання: чому люди, які відповідали за посадку, отримавши інформацію про несправний двигун у літака з курсантами, надали пріоритет саме іншому борту. І відповіли командиру тільки через хвилину. А потім сталася катастрофа. Ця версія зараз перевіряється", - сказав він.

"Все відбувалося, як у комп'ютерній грі"

В'ячеслав Золочівський, єдиний, що вижив у катастрофі Ан-26, розповів, що все, що відбувалося в момент трагедії і після, нагадувало комп'ютерну гру. Коли він отямився, побачив поруч палаючого товариша і спробував йому допомогти.

"Фізично він у задовільному стані... Сказав, що все відбувалося, як у комп'ютерній грі. Всього він не пам'ятає. Втратив свідомість на певний час, а коли прийшов до тями, то побачив, як горить його товариш, і він допомагав фактично гасити полум'я на цьому хлопці, який перебував у лікарні і, на жаль, помер", - розповів голова Харківської ОДА.

Начальник військово-медичного центру Едуард Хоршун розповів, що стан курсанта розцінюється як середнього ступеня тяжкості, загрози життю немає. Дивом Золочівський навіть не отримав опіків - у нього множинні удари і струс мозку, лікарі прогнозують, що вже через тиждень зможуть його виписати з лікарні. Відомо, що після катастрофи літака він прийшов до тями на його уламку, що могло пом'якшити удар.

За словами матері Золочівського Ірини, він зараз знаходиться в стані сильного шоку, але в цілому стан здоров'я задовільний, навіть перевели в звичайну палату, пишуть "Факти".

"Я відразу зрозуміла, що розбився літак, в якому був мій син. Ми зі Славком весь час були на зв'язку, і він дзвонив буквально за кілька годин до польоту. Син був у дуже хорошому настрої... Я розгубилася, не знала, що робити... Це були найстрашніші хвилини в моєму житті. Я боялася, що Славіка більше немає..." - розповіла Ірина.

Жінка додала, що відразу ж примчала до лікарні, її на хвилину пустили в реанімацію. Порятунок свого сина в авіакатастрофі вона називає справжнім дивом.

Віталій Вільховий отримав 90% опіків

Курсант Віталій Вільховий, який пережив катастрофу Ан-26, помер від важких опіків у реанімації. Він був родом з Львівської області, закінчив Львівський військовий ліцей ім. Героїв Крут. Лікарі ніч і ранок боролися за його життя, проте безуспішно.

"Снаряд потрапляє двічі"

Серед загиблих у катастрофі під Чугуєвом був 20-річний Олександр Скочко, батько якого в 2014 році загинув у Луганську, коли бойовики збили український літак Іл-76. Хлопець пішов в авіацію слідом за своїм батьком, той був штурманом авіаційної ескадрильї 25-ї гвардійської військово-транспортної авіаційної бригади ЗСУ. Скочко-молодший навчався на третьому курсі університету імені Кожедуба.

"Я тепер точно знаю, що снаряд потрапляє двічі в одну і ту ж воронку. Лягає з точністю міліметр до міліметра, розкидавши навколо сотні осколків. І кожен несе смерть... Снаряд двічі прилетів в одну і ту ж сім'ю, з інтервалом в шість років і три місяці. Я не знаю як це пояснити, та й чи є таким подіям взагалі якесь пояснення?" - написав у мережі Олексій Петров.

Що відомо про інших жертв

У катастрофі літака також загинув Олексій Остапенко - капітан, штурман навчальної авіаційної бригади ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1991 року народження. Родом він був з Харкова, пише "Фокус".

Ашраф Мсуя - старший лейтенант, штурман корабля навчальної авіаційної бригади ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1991 року народження. Родом з Харкова.

Олег Широчук - прапорщик, старший бортовий механік навчальної авіаційної бригади ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1979 року народження. Родом з Харкова.

Олександр Бойко - курсант 133-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 2000 року народження. Родом із Сумської області.

Ростислав Булій - курсант 133-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1998 року народження. Родом зі Львівщини.

Богдан Матвійчук - курсант 133-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 2001 року народження. Родом з Житомирської області. Неодружений.

Микола Микитченко - курсант 133-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1998 року народження. Родом з Харкова.

Артем Дудла - курсант 153-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1999 року народження. Родом з Харкова.

Андрій Померанцев - курсант 153-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1994 року народження. Родом з Миколаєва.

Андрій Роспотнюк - курсант 153-ї навчальної групи льотного факультету, 1999 року народження. Уродженець Полтавської області.

Максим Хомячук - курсант 153-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1999 року народження. Уродженець Вінницької області.

Володимир Олабін - курсант 151-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1999 року народження. Родом з Миколаївської області. Син депутата Миколаївської обласної ради Вадима Олабіна.

Роман Корчковський - курсант 151-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1999 року народження. Родом з Вінницької області.

Богдан Кишеня - майор, командир загону авіаційного загону транспортної авіаційної ескадрильї навчальної авіаційної бригади ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1990 року народження. Родом з Чугуєва Харківської області.

Дмитро Добреля - капітан, другий штурман корабля навчальної авіаційної бригади ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1991 року народження. Родом з Харкова.

Олег Козаченко - старший лейтенант, бортовий авіаційний технік навчальної авіаційної бригади ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1980 року народження. Родом з Харкова.

Євген Іванов - прапорщик, старший повітряний радист навчальної авіаційної бригади ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1978 року народження. Родом з Чугуєва Харківської області.

Дмитро Андрущенко - курсант 133-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 2000 року народження. Уродженець Богодухівського району Харківської області.

Дмитро Донець - курсант 133-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 2001 року народження. Родом з Чернігова.

Костянтин Зибюк - курсант 133-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 2001 року народження. Уродженець Хмельницької області.

Олександр Клевець - курсант 133-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 2001 року народження. Родом з Херсона.

Руслан Шеремет - курсант 133-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1997 року народження. Родом з Куп'янського району Харківської області.

Євген Скоробогатько - курсант 153-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1993 року народження. Уродженець Запорізької області.

Андрій Роспотнюк - курсант 153-ї навчальної групи льотного факультету, 1999 року народження. Уродженець Полтавської області.

Дмитро Студинський - курсант 153-ї навчальної групи льотного факультету ХНУВС ім. Івана Кожедуба, 1999 року народження. Родом з Житомирської області.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням