RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми пожинаємо плоди медичної реформи, але на щастя, зруйнували не все - Олег Рубан

Олег Рубан про ситуацію з коронавірусом у Києві і загальну картину по Україні

Олег Рубан про ситуацію з коронавірусом у Києві і загальну картину по Україні Олег Рубан Фото: Апостроф

За рік боротьби з коронавірусом українські лікарні та лікарі пройшли надзвичайно довгий та важкий шлях. Медична система не була готова до такого масового явища, як пандемія, з яким востаннє стикалася ще в 2009 році. Ложкою дьогтю стала медична реформа, яка зруйнувала систему санітарно-епідеміологічних станцій та ускладнила роботу в боротьбі з пандемією. Про те, як медреформа вплинула на боротьбу з епідемією і яка зараз ситуація у лікарнях Києва - в ефірі нової програми "Трикутник Іванської" на Апостроф TV розповів начальник Головного Управління Держпродспоживслужби у Києві, лікар-епідеміолог, кандидат медичних наук і заслужений лікар України ОЛЕГ РУБАН.

- Як змінилася ситуація в Україні за рік пандемії? Як ми справляємося з цим? Мова не лише про систему охорони здоров’я, а й те, як ми були готові до дистанційного навчання і роботи, до карантинних обмежень.

- Ми не були готовими до масових явищ взагалі. Така подія, як пандемія – це новина для України, хоча в 2009 році ми протидіяли пандемії грипу. Тоді були навчені і лікарі, і адміністрація, і служби надзвичайних ситуацій. Але, на жаль, реформа, яка була проведена з 2010 до 2018 року, зруйнувала профілактичний напрямок. Сьогодні ми пожинаємо ці плоди.

- Тобто якби не було медичної реформи, ми би зараз легше виходили?

- Легше б виходили. У нас є приклади сьогодні.

- І вакцини були б?

- Проблема вакцин з'явилася з 2005 року. У нас були зруйновані фабрики, які виготовляли імунобіологічні препарати. Але система, яка називається азійською, яку використовують в Сінгапурі, Японії, Китаї, Білорусі та інших країнах, де реєструються мінімальні показники захворюваності – це, на жаль, стара система протидії інфекційним та неінфекційним захворюванням, яка працювала в 2009-2010 роках.

Однак завдяки реформаторам, які говорили, що це корупційна система, взагалі була зруйнована профілактична мета. Серед бізнесу про корупцію говорили великі платники податків. Профілактична мережа була зруйнована. В результаті, у 2019-2020 роках ми були готові лише до поодиноких випадків реєстрації інфекції.

- За час пандемії якось змінився стан лікарень, готовність лікарів приймати пацієнтів?

- Насамперед не доведена до кінця реформа, і залишилися, на щастя, інфекційні стаціонари. Не зруйновані інфекційні стаціонари, як інфекційні служби. В результаті, в березні 2020 року служба була спроможна приймати в будь-якому вигляді інфекційних хворих. Сьогодні дійсно є і потужна мережа лабораторних центрів МОЗ, і інфекційні стаціонари забезпечені госпітальною базою: ліжками, киснем, іншими приладами. Але цього недостатньо. У СРСР щороку проводилися навчання, з залученням всіх відомств і структур, з тренуванням і підготовкою структур до таких викликів.

- Яка зараз ситуація в лікарнях Києва? Чи всі вони справляються з потоком пацієнтів?

- Сьогодні ситуація пішла на покращення завдяки запровадженню протиепідемічних заходів. Є 5,5 тисяч ліжок, які забезпечені в місті Києві. Це госпітальна база. 80 відсотків забезпечені киснем та приладами з концентраторами. Сьогодні вони повністю дають раду ситуації.

Міська влада просила забезпечити додаткові ліжка з відомчого фонду – це відомчі лікарні, Феофанія, Національна академія медичних наук. Пішла на зустріч Національна академія медичних наук, виділивши 400 додаткових ліжок. Але, на жаль, поки не вирішено питання їх фінансування.

В цілому сьогодні Київ повністю справляється з ситуацією.

- Феофанія у нас асоціюється з чимось елітним. Якщо захворіє звичайна людина, наприклад, з Оболонського району, її зможуть покласти до Феофанії?

- Це платні послуги, тому це необхідно вирішувати з даним відомством. А що стосується захворілих киян, то вони можуть лягти в лікарню, але за наявності відповідних показань.

- Чому в Україні така мізерна кількість вакцинованих людей. Зараз повністю щеплені лише п’ять осіб.

- Це залежить від антивакцинальної кампанії, яка проводиться з 2008 року. Ця масштабна, дуже серйозна кампанія призвела до того, що вся вакцинація фактично зірвана, починаючи від поліомієліту, завершуючи дифтерією.

- Подивіться, скільки людей хочуть щепитися, але вакцини немає.

- Що стосується коронавірусної інфекції та саме вакцинації проти ковіду, то Київ – лідер по вакцинації. Тут щеплено вже 45 тисяч осіб. Все залежить від постачання вакцини. Вся вакцина якісна і має дозвільні документи. Сьогодні є деякі пріоритети у Pfizer, але і китайська, і індійська вакцини якісні та корисні. Вакцинацію необхідно проводити в повному обсязі всім верствам населення.

Читайте також

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ