RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто намагається заробити на відновленні енергооб'єктів

За пертурбаціями на енергоринку може стояти заступник голови Офісу Президента

За пертурбаціями на енергоринку може стояти заступник голови Офісу Президента Фото:

Поки Україна воює з ворогом за свій суверенітет та незалежність і готується до найскладнішого опалювального сезону, на енергетичному ринку відбуваються серйозні тіньові трансформації. Зі свого посту було звільнено голову Оператора газотранспортної системи, хитається крісло під керівником "Укренерго". В обох сферах намагаються впроваджувати непрозорі схеми, щоб отримати контроль над коштами відновлення енергоінфраструктури. Непрямі ознаки вказують, що на процеси може впливати заступник голови Офісу Президента. Про це читайте у матеріалі "Апострофа".

Передали "вітання"

Пізно ввечері в суботу, 24 вересня, на офіційному твіттер-акаунті консолідованої позиції послів країн-членів «великої сімки» з питань реформ в Україні з'явився черговий твіт. Посли висловили стурбованість "втручанням влади в управління Оператора ГТС та Укренерго". " Постійне дотримання реформ корпоративного управління ОЕСР на українських державних підприємствах підвищить довіру інвесторів, зупинить корупцію та прискорить поновлення України після війни ", - додали автори.

За 160 символами стоїть прямий сигнал владі, що вони "перегинають палку" у монополізації впливу на енергоринок та бажанні отримати контроль над майбутніми коштами на відновлення інфраструктури. "Принципи ОЕСР", про які пишуть посли, простою мовою можна двома словами описати так: державні підприємства мають бути прозорими. Для цього створюється незалежна наглядова рада, яка – на відміну від Кабміну чи профільного міністра – має бути гарантією того, що зароблені гроші підуть на розвиток, а не на розпилювання. А блокування корпоративних реформ, які затіяла влада – саме "маячок" про бажання пожертвувати першим заради другого.

Цей сигнал G7 має конкретні адресати – міністр енергетики Герман Галущенко та його куратори в Офісі Президента. Буквально кількома тижнями раніше під час зустрічі з Галущенком тему Оператора ГТС та "Укренерго" порушувала і окремо посол США в Україні Бріджет Брінк.

Чим стурбовані посли? Міненерго та Офіс Президента дуже щільно зайнялися "реформуванням" у двох ключових структурах, які забезпечують енергонезалежність країни – "Укренерго" (оператор енергомереж) та ТОВ "Оператор газотранспортної системи".

Золотий перетин

"Укренерго", серед іншого, відповідає за надання доступу до експортного перетину, який дає можливість українським енергокомпаніям продавати електроенергію до Європи після об'єднання двох енергосистем на початку повномасштабного вторгнення. Такий доступ приносить багатомільярдні доходи "Укренерго" ( уже понад 4 млрд грн.) , а також компаніям-експортерам.

Згідно з розслідуванням видання "Наші гроші", на такі доходи могли покласти око нечисті на руку чиновники, які почали "хитати крісло" під головою компанії Володимиром Кудрицьким. Інструментом такого "розхитування" став аудит про діяльність компанії за останні кілька років, за результатами якого виявили близько 8 млрд. грн. недоотриманих доходів "Укренерго" Причиною недоотримання доходів аудитори назвали повільні темпи збільшення перетину. Чинник повномасштабної війни, яка завадила інтенсивній модернізації інфраструктури, у документі повністю ігнорується. Але суму порахували настільки великою, що керівництву "Укренерго" тепер "шиють" держзраду, а це вже підслідність не НАБУ, а СБУ.

На думку авторів "НГ", зняти Кудрицького хотіли, серед іншого, і для того, щоб мати можливість проводити непрозорі тендери щодо розширення інфраструктури. Наприклад, торги зі встановлення обладнання для лінії Хмельницька АЕС – польський Жешув мала виграти компанія "ЄДС-Інжиніринг", пов'язана із Офісом. "Сприяти" успіху "ЄДС", за даними "НГ", мали розмови співробітників СБУ з конкурентами. Втім, у результаті свою заявку на цьому тендері компанія відкликала, але загальний інтерес до тематики позначено.

Операція "Саботаж"

Друга тема, про яку пишуть посли – втручання у корпоративне управління Оператором ДТСУ – також безпосередньо стосується Галущенка. Незважаючи на те, що голову ОДТСУ Сергія Макогона формально звільнив його акціонер – "Магістральні газопроводи України" – навряд чи це сталося без відома Міненерго. "Наші гроші" припускають, що поява на посаді керівника ОДТСУ лояльного до Галущенка дозволить провернути схему фіктивного списання з оператора 3 млрд грн. вигаданих боргів перед учасниками ринку. Схема докладно описана тут . Цинізм історії полягає в тому, що звільнення сталося після зустрічі Галущенка з послом Брінкс, а документи на звільнення готувала віце-прем'єр Свириденко, яка також притримується всіх "принципів ОЕСР".

Обидва випадки – з ОДТСУ та "Укренерго" - це частина ширшого саботажу реформ корпоративного управління. Як і в цих компаніях, так і в "Нафтогазі України" (коли голову Юрія Вітренко було призначено в обхід правил), і в "Енергоатомі", де реформа як така ще навіть не починалася, хоча мала завершитися ще навесні – проведення реформ вимагають західні партнери. Які виділятимуть гроші на відновлення України та хочуть, щоб ці гроші використовувалися прозоро.

Питання того, наскільки далеко готові учасники процесу відійти від принципів прозорості і як довго керувати міжнародними партнерами України – поки залишається відкритим.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів