RU  UA  EN

Вівторок, 10 вересня
  • НБУ:USD 40.75
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.75
Суспільство

Нові «рани» «Охматдиту»: що відомо про скандали довкола відбудови лікарні

Охматдит Фото: facebook.com/ndslohmatdyt

Дитяча лікарня “Охматдит”, зруйнована російським ракетним ударом, донедавна фігурувала в новинах про благодійні збори. Проте після оголошення конкурсу на відбудову через сумнівного переможця потрапила в скандали. “Апостроф” розповідає, що відомо на цей час.

8 липня, під час атаки росіян десятками різних типів ракет прямого влучення зазнала столична дитяча лікарня “Охматдит”. Унаслідок удару постраждали півсотні осіб, на жаль, не обійшлося, втрат. Також ракета повністю зруйнувала корпус токсикології, ще чотири пошкодила. Пошкоджені 10 хірургічних, 5 онковідділень, 2 соматичні відділення, інтенсивна терапія, 2 реанімації, операційні блоки, відділення радіології та променевої терапії, частина онкогематологічної лабораторії. Усі небайдужі громадяни й бізнеси в Україні та за її межами почали робити донати, щоб якнайшвидше відбудувати лікарню. Тож станом на 3 серпня загальна сума зібраних коштів для відновлення “Охматдиту” склала близько 1,6 млрд гривень. Зокрема:

  • 312 млн гривень надійшло безпосередньо на рахунок лікарні НДСЛ Охматдит;
  • 379 млн гривень – на рахунок Благодійного фонду “Омхатдит - здорове дитинство”;
  • понад 320 млн гривень надійшло на рахунок Міністерства охорони здоров’я у Нацбанку у межах спільного збору платформи United24 та Monobank;
  • $11,2 млн виділив The Howard G. Buffett Foundation на закупівлю пошкодженого обладнання;
  • $1 млн – надійшло від уряду Литви;
  • 100 млн гривень виділив уряд України.

31 липня в лікарні повідомили, що у конкурсі, оголошеному БО “Благодійний фонд “Охматдит” - здорове дитинство”, з-поміж 14 будівельних компаній, перемогло ТОВ “Буд-технолоджі”. Компанія виконає поточний ремонт фасаду та внутрішнього опорядження будівлі комплексу “Охматдит”. Фірма-переможець зареєстрована в 2016-му у Запоріжжі. До неї у журналістів виникли зауваження.

Брак обладнання та капіталу: що не так із першим конкурсом

Журналісти видання “Наші гроші” з’ясували, що обрана компанія - з-поміж учасників запропонувала третю за дороговизною цінову пропозицію розміром 307 млн грн (без ПДВ). Окрім цього, журналісти зробили наступні зауваження щодо ТОВ “Буд-Технолоджі”:

  • вказана в його пропозиції будтехніка не може бути використана для монтажу фасадів вище другого поверху;
  • статутний капітал ТОВ - 5 тис. грн;
  • фірма не завантажила жодних даних про обладнання для монтажу плитки;
  • ремонт фасадних композитних панелей “Reynaers” та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями був удвічі дорожчий, ніж у конкурсантів;
  • ТОВ є генеральним підрядником в окремих проєктах Sensar Development запорізького забудовника Марка Марченка, якого затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі;
  • бізнес-партнер Марченка Євген Шаленний разом з директоркою Sensar Development Оленою Бартуль балотувалися на виборах до Запорізької міськради від партії “Слуга народу”.

При проведенні вказаної закупівлі очікувана вартість не визначалась. Учасники на власний розсуд оголошували орієнтовні цінові пропозиції, виходячи з власної оцінки можливих витрат, необхідних для проведення відновлювальних робіт”, - зауважили “Апострофу” в Нацполіції.

Правоохоронці проаналізували діяльність підприємства-переможця, пов’язаних компаній, директорів, засновників. “Встановлено, що переможець конкурсу не має аналогічного досвіду, наявних основних засобів та достатньої штатної чисельності відповідних працівників для виконання даних робіт”, - зазначили у відомстві.

У Нацполіції рекомендували скасувати цей конкурс та провести нову закупівлю за допомогою електронної системи публічних закупівель «Prozorro».

Оголошені супутні тендери на інженерно-консультаційні послуги та технагляд за виконанням ремонту також збурили додаткову хвилю суспільної критики. Адже загалом на це збиралися витратити понад 14,5 млн грн. Перший договір планували укласти з ТОВ “Васеньов Інжиніринг”, яка, як пишуть“Наші гроші”, цього року вже натендерила 4,40 млн грн, переважно в нинішнього замовника.

ОхматдитФото: facebook.com/ndslohmatdyt

Не тендер - а конкурс: чому в “Охматдиті” проігнорували Prozorro

В “Охматдиті” наголосили, що “проведений конкурсний відбір не є тендером в розумінні Закону України “Про публічні закупівлі”, а є приватним конкурсом”. При цьому бралися до уваги такі критерії, як достатній персонал, наявність матеріально-технічної бази, досвід ведення аналогічних проектів у аналогічній локації.

Юридичні консультанти порадили скористатися досвідом міжнародних компаній в проведенні тендерів. А це конкретні критерії, за якими оцінюють учасників тендеру. Ці критерії були взяті за основу та були завчасно та прозоро опубліковані, як частина тендеру… Потім експертна рада обрахувала ці бали, виставивши їх на основі документів, які надали учасники. В результаті, найбільше балів набрали три компанії. Дві з них, як стало відомо при наступній перевірці, були з ознаками недоброчесності. Тому було рекомендовано ту компанію, про яку ви вже знаєте”, - пояснили в БФ “Охматдит”.

Проведення конкурсу лікарня делегувала благодійній організації не просто так. “Для лікарні найважливіше – це діти, тому ми хочемо якнайшвидше відновити зруйновану лікарню. Використання благодійного фонду дозволяло провести процедуру попереднього тендеру набагато швидше, ніж ресурсами лікарні, яка має обмеження, як і всі державні установи. Тобто процедура через фонд повинна була бути простішою та швидшою. А це вкрай важливо, аби встигнути провести будівельні роботи до настання холодів. Також на той момент у лікарні не було достатньо грошових ресурсів, щоб самостійно оголосити закупівлю”, - пояснили “Апострофу” у пресслужбі НДСЛ “Охматдит”.

Новий тендер і Рада з відновлення

На тлі суспільного невдоволення у МОЗ оголосили про скасування результатів конкурсу й супутніх тендерів та запевнили, що “не витрачено жодної копійки з коштів на відбудову “Охматдиту”. Попри те, що договір з ТОВ нібито не був підписаний, відомство звернулося до правоохоронців для проведення перевірок.

Також у відомстві повідомили, що гроші з БФ для відбудови лікарні переведуть на рахунок “Охматдиту” та буде оголошено новий тендер вже на платформі Prozorro. Тепер вимоги до будівельних компаній та критерії їх відбору погоджуватиме спеціально створена Рада з контролю здійснення відновлення зруйнованих (пошкоджених) будівель, положення про якузатвердило МОЗ. До неї увійдуть 15 осіб.

Зокрема, до у Раді з відновлення будуть 6 представників благодійників, які зробили найбільші внески та організаторів збору, одна особа від МОЗ та одна від НДСЛ “Охматдит”. На другому етапі Рада з відновлення має відібрати 7 представників громадських об’єднань, благодійних організацій у сферах запобігання корупції, захисту прав пацієнтів, розвитку сфери охорони здоров’я за результатами розгляду заявок шляхом рейтингового голосування.

За задумом, вона має забезпечити громадський контроль за дотриманням прозорості та доброчесності при виборі підрядника.

Читайте також

Новини партнерів