RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство
Погляд

Латиніна звинуватила українців у марному «скасуванні Яшина». Чи має вона рацію?

Ілля Яшин Фото: Getty Images

Пройшов тиждень з моменту обміну/звільнення російських політв'язнів Іллі Яшина, Володимира Кара-Мурзи та інших. З цього приводу вже багато чого написано і, начебто, додати нічого. Але днями з'явилася стаття російської журналістки Юлії Латиніної, яка живе за кордоном, в якій вона в хамській манері звинувачує Україну та українців у тому, що ми "скасовуємо Іллю Яшина, який сидів за антивоєнну позицію", а мали б радіти його звільненню.

Докладно коментувати все написане пані Латиніною немає сенсу. А ось на двох цитатах варто зупинитись.

Отже. Гнів Латиніної спричинили критичні публікації в українських ЗМІ після того, як обміняні політзеки, щойно зійшовши з трапу літака, заявили на пресконференції, що прості росіяни не повинні страждати від західних санкцій.

"Звільнення Іллі Яшина, Володимира Кара-Мурзи та інших російських політичних в'язнів, яке, здавалося, могло бути приводом лише для радості, породило несподівані наслідки. А саме: українські націонал-активісти розпочали кампанію зі скасування Яшина та Кара-Мурзи. Головна їхня претензія полягала в тому, що Яшин і Кара-Мурза закликали Захід не плутати Росію та Путіна, — замість того, щоб закликати розчленувати Росію, підтримати РДК, донатити ЗСУ та інше», - пише Латиніна.

Справді, той самий Яшин неодноразово говорив про те, що потрібно скасувати санкції щодо Росії як країни та посилити їх щодо самого Путіна та його оточення.

Вже під час перебування у в'язниці, у лютому 2023 року в американському журналі Time російською та англійською мовами вийшла стаття Яшина, в якій він закликає світову спільноту не звинувачувати у злочинах режиму Путіна весь російський народ.

Також, перебуваючи у в'язниці, Яшин записав звернення до учасників форуму Russie-Libertés, який проходив у Парижі 29-30 вересня 2023 року. У цьому зверненні ув'язнений сказав таке: "Я прошу вас чітко розділяти військових злочинців, які захопили владу в Кремлі, і звичайних громадян, які опинилися в Росії на правах заручників і живуть, заплющивши очі: хто від страху за своє життя і майбутнє, а хто від сорому і жаху від того, що відбувається".

Та ось тільки слова Яшина розходилися зі справою. Сам Яшин, перебуваючи у в'язниці, написав звернення до голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн з проханням зняти санкції з путінського олігарха Михайла Фрідмана. 14 березня 2023 року видання The Financial Times опублікувало інформацію про те, що Яшин звертався до голови Єврокомісії з приводу Фрідмана двічі.

Коли інформація стала надбанням ЗМІ, Яшин її заперечувати не став і заявив: "Але я висловився на підтримку Михайла Фрідмана, якого знаю багато років. Вважаю, що вчинив порядно людсько і розумно політично".

"Зрозуміло, що Фрідман не святий: святих у великому бізнесі немає. Але я не вважаю його ні лиходієм, ні злодієм, ні тим більше розпалювачем війни. Ставити його прізвище в списках санкцій нарівні з одіозними путінськими олігархами мені не здається справедливим", - додав Яшин.

У прагненні звільнити від санкцій путінських олігархів Михайла Фрідмана, а разом із ним і Петра Авена Ілля Яшин був не самотній. Відповідне звернення до Євросоюзу підписали й інші російські опозиціонери, зокрема: соратник Олексія Навального Леонід Волков, засновниці "Дождя" Наталія Синдєєва та Віра Кричевська, журналісти Сергій Пархоменко та Леонід Парфьонов, політики Леонід Гозман та Альфред Кох, бізнесмен Євгеній Чичваркін та економіст Владислав Іноземцев.

Завдяки зусиллям України Євросоюз на прохання росіян-опозиціонерів не повівся, і санкції з Фрідмана та Авена знято не було. Чи змінив Яшин свою думку? Не думаю.

І ще на одній цитаті Латиніна варто зупинитися.

"Яшин і Кара-Мурза - це найлегітимніші на сьогодні представники російської опозиції... Вони боролися з Путіним тоді, коли Зеленський ще виступав на путінському телебаченні", - пише Латиніна.

І ось тут варто запитати журналістку: "А до чого привела боротьба Яшина та Кара-Мурзи з режимом Путіна?"

Відповідь очевидна. Внаслідок боротьби з Путіним Яшин, Кара-Мурза та багато інших борців опинилися або у в'язниці, або у вигнанні, або у могилі. Як результат, Путін розв'язав загарбницьку війну в Україні та погрожує ядерною війною Європі.

І, до речі, той же Яшин визнав, що їхня боротьба була марною:

"На жаль, ми допустили у своїй країні формування реваншистської диктатури і не зуміли створити ефективних механізмів для громадського контролю влади та силовиків. Як кажуть, ми пожертвували свободою заради порядку та благополуччя, а в результаті втратили і свободу, і порядок, і добробут. А тепер ще й отримали репутацію окупантів. Розплачуватися за ці помилки доведеться ще дуже довго.

…Давайте відверто визнаємо: ми всі так чи інакше поливали грядку, де виросли наполеонівські амбіції Путіна".

І ще. У своїй публікації пані Латиніна дорікає українцям за те, що вони закликають російських опозиціонерів підтримати РДК та донатити на ЗСУ. Але, власне, якщо вони хочуть падіння режиму Путіна, то вже нічого й не залишається. Якщо навіть перебуваючи в Росії, опозиціонери не змогли "скинути" Путіна, то як вони збираються будувати "красиву Росію майбутнього", живучи за кордоном? Надія лише на перемогу України.

І, на відміну від Латиніної, вони, очевидно, це розуміють.

"Що ж стосується допомоги ЗСУ взагалі, то, на мою думку, для всього цивілізаційного світу це одне з найголовніших і необхідних сьогодні завдань. Але насправді, агресора, який продовжує військову агресію, що супроводжується загибеллю мирного населення, необхідно зупиняти, в тому числі, за допомогою збройних сил. Тому для всього цивілізованого світу, на мою думку, пряма військова допомога Україні у відбитті агресії – святий обов'язок", - сказав в інтерв'ю виданню "Голос Америки" обміняний правозахисник Олег Орлов.

Наступного дня після звільнення під час ефіру на своєму ютуб-каналі Яшин також пояснив свою позицію щодо допомоги Україні: "Якщо зараз Путіну дозволити зжерти Україну, він сто відсотків піде далі. Ось без ілюзій! Це те, що я казав представнику німецького уряду. "Давайте віддамо Путіну Україну або її частину, і він цим задовольниться, насититься і після цього зупиниться" - цього не буде.

І вже це проходили у світовій історії, була мюнхенська змова, коли здавалося: "давайте Гітлеру віддамо, що він хоче, і на цьому все закінчиться". Не закінчиться. Подібні змови закінчуються тим, що тиран йде далі, стає нахабнішим і агресивнішим. Таку м'якість та компромісність диктатори, тирани та агресори завжди сприймають як слабкість: здасте Україну Путіну – отримаєте самі. Путін обов'язково після цього прийде до країн Балтії, Польщі. Вони вже цим погрожують».

І останнє. Ще перебуваючи в ув'язненні, Яшин заявив: "…Я розумію, що наше суспільство несе величезну відповідальність перед народом України за жахливий злочин, скоєний нашою владою від нашого імені. Ми постараємося спокутувати цю провину. Одного разу я і сам приїду до Києва, щоб вибачитися".

Якщо навіть таке й трапиться, то, на мою думку, український народ навряд чи зможе простити росіян за все те, що вони зробили з нашою країною.

Читайте також