RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.15
НБУ:USD  40.90
Суспільство

«Курська операція змушує замислитися про боєздатність російської армії». Курськ, Покровськ і масований повітряний терор — здобутки, втрати та прогнози

Олескандр Сирський Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Рівно місяць триває операція Сил оборони України на території Курської області. Серед військових експертів було тоді багато припущень, для чого вона була розпочата. 5 вересня главком ЗСУ Олександр Сирський в інтерв’ю CNN трохи підняв завісу секретності та розкрив цілі цієї операції. Між тим, Росія в останні тижні посилила удари по Україні з повітря та уперто проводить штурми на Покровському напрямку. Чи пов’язані такі дії окупанта з Курськом, наскільки цілі Курської операції, заявлені Сирським, виконані та які її перспективи, розбирався «Апостроф».

Українське військове командування тривалий час зберігало мовчання з приводу операції Сил оборони в Курській області РФ, даючи таким чином експертам будувати всякі здогади з цього приводу. І ось нещодавно Сирський все ж таки публічно назвав цілі операції в інтерв'ю CNN. За словами генерала, їх п’ять:

    -не дати Росії використовувати Курську область як плацдарм для нового наступу;

    -відволікти сили РФ від інших напрямків;

    -створити зону безпеки та запобігти обстрілу цивільних об'єктів;

    -взяти в полон окупантів;

    -підняти моральний дух українських військ та нації загалом.

Сирський також нагадав, що операція ЗСУ змусила росіян перекинути на Курську область десятки тисяч своїх військових. Серед них – бійці найкращих у РФ підрозділів повітряно-десантних військ.

Цікаво, що Путін теж зробив в той же день заяву з цього приводу. За його словами, завданням ЗСУ у Курській області було посіяти паніку. Але, на думку диктатора, це привело лише до консолідації російського суспільства. «Перекидання сил ЗСУ у Курську область дозволило нам прискорити наступ. У нас давно не було таких територіальних надбань», - сказав Путін, додавши, що «викинути супротивника із зайнятих територій — священний обов'язок».

Коли Путін буде звільняти Курщину

Але, судячи з усього, «викидувати» ЗСУ із Курщини Путін не квапиться, оскільки росіяни ведуть вперті бої саме на території України під Покровськом.

«Для Путіна зараз в пріоритеті до початку осіннього сезону вийти на адміністративні кордони Донецької області, а з Курськом від думає розбиратись потім, - каже «Апострофу» історик, військовий експерт Михайло Жирохов. - Росіяни сподіваються можливо провести якийсь контрнаступ взимку чи навесні».

"Дійсно, окупанти посилили тиск на Покровськ, - зауважив в коментарі виданню військово-політичний оглядач проекту «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. - Вони хочуть захопити наше місто до дня народження Путіна, зробити такий подарунок диктатору. Наші військові в перехопленнях розмов чують нові дедлайни, які російські підрозділи отримують від свого командування». На думку Коваленка, захоплення Покровська могло б підвищити репутацію Путіна в умовах Курської області.

«Стосовно Курської області, то в нас пріоритет Глушковський район. Якщо СОУ зможуть узяти його під контроль, то зможуть контролювати в цілому територію майже в 2 тис кілометрів», - каже Коваленко.

Військово-політичний оглядач також звертає увагу на те, що росіяни все ж таки перекинули на Курськ деяку частину військ: «Там знаходиться двічі утилізована окрема 155 бригада морської піхоти із Владивостока, там є 56-ий парашутно-десантний полк, який знаходиться саме в Глушковському районі і при успішних діях СОУ може опинитися там в дуже цікавому положенні. Там є ще 810-та окрема бригада морської піхоти, 11-та одшб, 488-й мотострілецький полк, 71-й мотострілецький полк, 38-ма, 64-та, 200-та омсб. На межі між Курською та Білгородською областю знаходяться окремі штурмові батальйони "Пятнашка" з так званої ДНР».

«І от ці всі російські підрозділи СОУ зупинити не змогли», - каже Коваленко. - Для того, щоб їм «викинути» ЗСУ з Курської області, як каже Путін, цього не достатньо, потрібно буде ще ресурси».

«Путін розуміє, що зупинити операцію ЗСУ в Курській області найближчим часом він не зможе», - резюмував експерт.

Скільки буде триматись Покровськ

Разом з тим виникає питання, чи зможуть окупанти захопити до дня народження Путіна (7 жовтня) Покровськ.

Уродженець Донецької області, полковник Роман Світан вважає, що досягнути цієї мети окупантам не вдасться.

«Наразі просування росіян у бік Покровська зупинено. Окупанти розуміють, що штурмувати Покровськ у лоб важко, - пояснює в коментарі Світан. - Там потужна агломерація Покровськ-Мирноград, яка поділена промзоною. Це потужніше, ніж Авдіївка чи Бахмут та Часів Яр разом узяті. Це дуже потужний укріпрайон міської забудови та особливо промзона. Там багато шахт та підприємств».

Світан припускає, що укріпрайон можна, звичайно, рознести КАБами. «Але треба возитися багато місяців. Тому окупанти й рушили на південь», - каже експерт.

«Росіяни на Покровському напрямку будуть суттєво зупинені, - каже «Апострофу» теж уродженець Донбасу Михайло Жирохов. - Туди зараз перекинуті підкріплення, які складаються з досить досвідчених бригад».

Жирохов також вважає, що узяти Покровську агломерацію в клешні, як це люблять робити росіяни, теж їм не вдасться.

«Враховуючи географію, обійти Покровськ з флангів практично неможливо. Чи будуть вони штурмувати його в лоб, як Часів Яр? Подивимся. Але є маркери для оптимізму. Можна говорити, що найближчими тижнями наступ ворога на цьому напрямку застопориться», - каже експерт.

Психологічний терор

На тлі Курської операції СОУ Росія активізувала також ракетні атаки по Україні. Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко вважає, що таким чином Путін змушує Україну піти з Курська. «В Росії велика увага приділяється методам психологічного терору. Це психологічний тиск на нас. Тому вони обрали терор по цивільним об’єктам, щоб деморалізувати суспільство. Вони хотіли нас виснажити і вийти на перемовини восени на своїх умовах, але Курськ все зламав і це дуже бісить Путіна. Тому він і вдався до терору, змушуючи Україну піти з Курська», - пояснив ситуацію Олександр Мусієнко.

Але, красномовною відповіддю на переможні реляції Путіна по Курщині є допис Z-телеграм каналу "Черный полковник" В. Алкснис. Автор, підбиваючи підсумки місячної курської операції ЗСУ, пише: «За місяць запеклих боїв російські війська виявилися нездатними завдати поразки українським військам, що вторглися на територію Росії, і звільнити окуповану ними територію. Російське угруповання може тільки активно оборонятися. Цей трагічний результат місячних боїв біля Курської області змушує замислитися про боєздатність російської армії загалом. Адже ще два роки тому верховний головнокомандувач заявляв, що російська армія – найпотужніша армія у світі».

Коментарі, як кажуть, зайві.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Новини партнерів