RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дитину вбила поліцейська само­впевненість: нові подробиці загибелі 5-річного Кирила Тлявова

ДБР оголосило остаточні підозри винним в резонансній справі

ДБР оголосило остаточні підозри винним в резонансній справі Фото: unian

Слідчі Державного бюро розслідувань через 5 місяців оголосили остаточні підозри винним у вбивстві 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі-Хмельницькому.

Хлопчик був поранений в голову 31 травня, коли п'яні поліцейські влаштували стрілянину по мішенях. Незважаючи на всі старання лікарів, 3 червня Кирило помер у лікарні. Тим часом навколо справи розвивався скандал через побоювання, що поліцейських будуть покривати. Погасити його вдалося тільки завдяки відставці керівника поліції Київської області Дмитра Ценова.

Втім, навіть зараз є питання, на яке ніхто не може дати відповідь.

"Апостроф" розповідає, що встановило слідство, а також згадує подробиці трагічної історії.

31 травня 2019 року

Слідство встановило, що в той нещасливий день двоє співробітників поліції - сержант Володимир Петровець і лейтенант Іван Приходько, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, влаштували стрілянину по імпровізованих мішенях в місці, де потенційно могли перебувати люди. Одна з випущених куль зрикошетила від каменю і потрапила в голову хлопчика.

Ось що про це написав голова ДБР Роман Труба.

"5 місяців тому четверо людей вирішили відпочити: зібралися в гостях, випили, вирішили постріляти по мішенях. Троє дорослих, серед яких два працівники поліції, та 16-річний хлопець – син одного з них. Стріляли з вогнепальної зброї перед лісосмугою. А за нею – житлові будинки, і четверо дітей, які гралися на подвір’ї", - зазначив Труба.

За його словами, дорослих і маленьких дітей розділяли 80 метрів, але "вбила хлопчика не відстань".

"Його вбила вседозволеність. Ніхто з дорослих не бачив дітей, не знав, що вони граються. Але вони знали, що за лісосмугою – будинки, знали, що не можна стріляти з вогнепальної зброї, ризикуючи безпекою інших. Хлопчика вбила упевненість правоохоронців, що їм можна порушувати закон", - резюмував він.

Варто зазначити, що після надзвичайної події горе-копи продовжили свої розваги і навіть поїхали продовжувати розпивати спиртні напої, за чим і були затримані.

Скандал навколо всієї цієї історії розгорівся, оскільки спочатку в зведеннях поліції повідомлялося, що хлопчик впав на гострий камінь, через що і отримав важку травму голови. Лише пізніше в поліції визнали, що хлопчик отримав вогнепальне поранення.

Поліція вбиває

3 червня, коли стало відомо про смерть Кирила, велика акція відбулася під будівлею Міністерства внутрішніх справ, де присутні вимагали від глави МВС Арсена Авакова піти у відставку. Втім, акція під МВС була радше поминальною, ніж політичною. Активісти найперше вимагали покарати винних.

У наступні дні протести по всій Україні пройшли навіть з більшою силою, показавши правоохоронцям, що суспільство не дозволить спустити справу на гальмах.

Нові фігуранти

Згодом з'явилася інформація, що крім Петровця і Приходька зброю нібито давали для стрільби синові одного з фігурантів.

Також разом з поліцейськими був і третій чоловік. Однак він проходив у справі як свідок.

Також з'явилася інформація, що дружина одного з підозрюваних після НП сховала гвинтівку, і слідство досі не може дати відповідь, де саме зброя знаходиться. Втім, Труба каже, що це ніяк не заважає слідству.

Ще один скандал

Тим часом стало відомо, що Петровець свого часу провалив переатестацію і був звільнений з поліції, але через суд поновився на посаді. Також стало відомо, що йому тричі вдалося уникнути обов'язкового відрядження на Донбас, яке передбачене для тих, хто відновився на службі.

Що в підсумку

Проти інспектора поліції (про кого саме йде мова, офіційно не повідомляється) порушено кримінальну справу за статтею вбивство з необережності. Трьом іншим фігурантам закидають порушення порядку та зберігання вогнепальної зброї.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити