RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як зустрічати Святвечір: традиції, звичаї та заборони

Як правильно провести вечір перед Різдвом Христовим

Як правильно провести вечір перед Різдвом Христовим Фото: pixabay.com

Напередодні Різдва, 6 січня відзначається Святвечір або Святий вечір. Цей день, як і саме свято, займає особливе місце в православному календарі. Свою назву він отримав завдяки головній обрядовій страві - сочиву. Сьогодні ми називаємо її кутя.

Напередодні світлого свята існує ряд традицій і звичаїв, а також заборон, які віруючі намагаються дотримуватися. "Апостроф" розповість, як правильно провести Святий вечір і що не можна робити в ніч перед Різдвом.

Традиції та звичаї Святвечора

Святвечір є заключним днем сорокаденного суворого Різдвяного посту. У цей день прийнято збирати рідних за одним столом. Але приступати до трапези можна тільки з появою першої зірки на небі, яка колись сповістила пастухів про народження Сина Божого. Перед тим як почати вечерю, потрібно запалити свічку і прочитати молитву "Отче наш".

На столі має бути 12 пісних страв, на честь дванадцяти апостолів (учнів Ісуса Христа). Згідно з повір'ям, кожну страву обов'язково треба спробувати, але доїдати до кінця не рекомендуються - щоб протягом року в оселі завжди була їжа. Головним атрибутом свята є кутя. Ця страва являє собою пшеничну або ячмінну кашу, змішану з сухофруктами, маком, медом і горіхами.

На Святий вечір прийнято покласти на стіл пучок свіжого сіна - на згадку про ясла, в яких народився Ісус. А в деяких регіонах України є традиція ставити в будинку під образами Дідух - головний символ Різдва, який складається з сіна. Вважається, що він захищає оселю і сім'ю від всіх бід, а також притягує благополуччя.

Після застілля деякі страви прийнято залишати на столі для духів померлих родичів, які, згідно з повір'ями, заглянуть на святкову вечерю.

З вечора 6 січня в деяких областях України починають колядувати. За традицією діти і дорослі переодягаються в костюми і ходять по домівках, співаючи колядки. Перед тим, як починати співати, потрібно запитати дозволу у господарів.

Що не можна робити в Святий вечір

Увечері напередодні Різдва не можна працювати. Всі домашні справи потрібно завершити до настання темряви.

6 січня всі члени сім'ї повинні бути вдома. Наші предки вірили, що якщо вийти в Святий вечір за ворота, то весь майбутній рік доведеться блукати по світу.

Не можна сперечатися, лаятися і лихословити, особливо членам сім'ї. Вважається, що якщо в Святвечір виникне сварка, то наступний рік пройде в чварах.

Не рекомендується сідати за стіл в одязі чорного кольору, інакше весь рік проведете в труднощах.

Під час Святої вечері не можна пити воду, а тільки узвар.

Під забороною також гучні розмови за столом.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою