RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тінь Кремля на виборах в США: як Росія вплинула на американську кампанію

Американські спецслужби припускають, що російські атаки можливі і в день голосування

Американські спецслужби припускають, що російські атаки можливі і в день голосування За припущенням американських спецслужб, російські хакерські атаки можливі і в день голосування в США Фото: EPA/UPG

Причетність Росії до хакерських атак на різні установи та сервери в США стала для американських урядових структур майже незаперечним фактом. Акценти змістилися: спецслужби вважають, що метою Москви було не привести в Білий дім Дональда Трампа, а зірвати передвиборчу кампанію. За кілька днів до виборів американці застерегли Кремль від втручання у виборчий процес 8 листопада, попередивши, що самі можуть здійснити кібератаки на російські комп'ютерні системи. Опитані "Апострофом" експерти не сумніваються, що Росія швидше нашкодила Трампу, ніж допомогла, знизивши його шанси стати президентом США.

Кібератаки

В липні 2016 року Росію прямо звинуватили у втручанні у передвиборчу кампанію в США. Тоді WikiLeaks оприлюднили понад 19 тисяч листів і 8 тис. супровідних документів Національного комітету Демократичної партії США. Зміст цих листів був покликаний зашкодити кампанії кандидата в президенти від демократів Хілларі Клінтон та її соратників у керівництві партії. Ті обговорювали, як можна дискредитувати її конкурента за номінацію від політсили — Берні Сандерса.

В результаті розслідувань декількох незалежних компаній стало відомо про зв'язки хакерських груп, які атакували сервери демократів ще з літа 2015 року, з Росією. За їх даними, ті ж хакери, пов'язані з російською розвідкою, раніше атакували американські держустанови. Розслідування цих атак ФБР і Міністерством внутрішньої безпеки продовжується, але медіа з посиланням на джерела вже неодноразово повідомляли, що причетність російської розвідки майже безперечна.

Внаслідок посиленої уваги до хакерських атак ЗМІ почали активно аналізувати інтерес Москви до американських виборів і відкрито називати Трампа вигідним для Росії кандидатом. Тоді ж з'явилися і численні публікації про бекграунд радників Дональда Трампа. З часом людина з, мабуть, найбільш сумнівною репутацією серед них — Пол Манафорт — покинула команду. До того ж, за даними New York Times, ФБР не виявило зв'язків Трампа з Кремлем. Переконливі докази не знайшли по жодному з передбачуваних напрямів: зв'язках радників, компанії Трампа Trump Organization з російським "Альфа-банком" і причетності кандидата в президенти до злому серверів Демократичної партії. Паралельно без особливих втрат завершилося розслідування і для іншого кандидата в президенти — Хілларі Клінтон. ФБР заявило, що не знайшло складу злочину у справі про службову пошту Клінтон. Так що до дня голосування вони підійшли в приблизно рівних умовах. Хоча, слід сказати, розслідування за справою Трампа ще не завершено, і демократи закликають ФБР оприлюднити його матеріали.

Проте в результаті розслідування про зв'язки Трампа з Росією, як випливає з публікації NYT, був зроблений інший висновок: хакерські атаки на сервери комітету Демократичної партії були покликані не привести Дональда Трампа до перемоги, а зірвати передвиборчу кампанію. У жовтні було опубліковано безпрецедентну заяву від імені Міністерства національної безпеки і директора Національної розвідки. У ньому зазначалося, що розвідники впевнені, що хакерські атаки проти американських громадян і установ були проведені під керівництвом уряду РФ і були покликані вплинути на виборчий процес.

У жовтні атакам піддався голова штабу Клінтон Джон Подеста — зламали його електронну пошту і акаунт у Twitter, де закликали голосувати за Трампа. А в листопаді стало відомо, що ФБР і розвідка США підозрюють Росію в причетності до підробки документів, покликаних дискредитувати Клінтон. Відомо, що лист ніби сенатора-демократа Тома Картера з комітету Сенату з питань внутрішньої безпеки на ім'я Хілларі Клінтон визнали несправжнім. У ньому міститься така фраза: "Ми не дозволимо, щоб ви програли ці вибори".

Восени Білий дім завуальовано пригрозив Росії заходами за хакерські атаки. І ось, 4 листопада NBC News з посиланням на високопоставленого чиновника американської розвідки і надсекретні документи повідомив, що військові хакери США проникли в енергосистему Росії, її телекомунікаційні мережі й системи управління Кремля, зробивши їх вкрай вразливими до атак. Вашингтон зважиться на таку атаку лише в крайньому випадку, але явно має намір застерегти Росію від спроб зірвати вибори або вплинути на результат в день голосування, 8 листопада, або при підрахунку голосів. Як сказано у публікації, спецслужби сумніваються, що Москва наважиться атакувати критично важливу інфраструктуру, але може застосувати кіберфальсифікації і вдатися до дезінформації за допомогою фейкових акаунтів. У той же час практично напевно Росія не зможе вплинути на процес підрахунку голосів, оскільки американська виборча система децентралізована, а машини для голосування недоступні для інтернету.

На думку незалежного експерта з питань інформаційних війн і конкурентної розвідки, позаштатного радника міністра інформаційної політики Дмитра Золотухіна, знайти реального винуватця у скоєнні кібератак складно, оскільки кіберпроникнення і шкідливі "удари" у кіберпросторі майже завжди здійснюються "під дахом" віртуальної недержавної організації або групи хакерів або можуть підставляти іншого суб'єкта. Але у випадку з останніми зломами у США фахівці вказують на те, що сліди схожі на залишені тими хакерами, що раніше атакували посадових осіб Німеччини. А тоді причетність Росії була доведена.

"Таким чином, експерти стверджують, що "відбитки" російської участі у зломах демократичної партії можуть бути присутніми з високою часткою ймовірності. Крім того, дуже складно розібратися, оскільки зломів було декілька і всі кейси дуже переплетені в інфополі. Це вносить сум'яття", — пояснив Золотухін.

За його словами, спроби дестабілізації виборчого процесу традиційні для Росії. "Згадайте дефейс (тип хакерської атаки, спотворення вигляду сторінки, — "Апостроф") сайту української ЦВК, коли, на думку російських ЗМІ, президентом України став Дмитро Ярош. Також я б згадав маловідомий в Україні кейс американського заводу хімікатів Columbian Chemicals, коли російські тролі поширили "качку" про те, що на заводі сталася аварія, чим мало не кинули весь округ в паніку. Можливо, відкритих "лобових" кібератак на госсервіси США і не буде, але робота з дестабілізації ситуації може мати місце", — розповів фахівець.

Золотухін відзначив, що в законодавстві США напади та шкідливі дії у кіберсфері прирівнюються до безпосередньої загрози національній безпеці. Але він вважає, що дії Вашингтона в разі російських атак будуть підпорядковані політичній доцільності: "Однозначного застосування "відповіді" не буде, але Вашингтон і адміністрація Обами будуть використовувати потенційні "наміри" Кремля на свою користь і на користь кандидата від демократів".

Путін і Трамп

Американські політичні експерти вказують на те, що багатьох виборців і політиків дуже турбує, що Трамп, можливо, підтримує зв'язки з російським керівництвом або симпатизує йому. У українських фахівців аналогічна думка на цей рахунок.

Вчений-американист і екс-радник посольства України в США Олександр Потєхін не сумнівається, що спроби Росії вплинути на хід виборів у США вкрай негативно позначилися на шансах Дональда Трампа стати президентом: "Однозначно негативно. Тут не може бути двох точок зору. Звичайно, Росія втручалася менше, ніж це подавала американська преса. Слава богу, немає в Росії таких серйозних важелів впливу на хід американських виборів. Але, природно, вони намагалися".

На думку Потєхіна, Трамп, хоча спецслужби поки не виявили у нього зв'язків з Москвою, не міг не програти від цього, оскільки в США навіть натяки в стилі Трампа неприйнятні. "В Америці ви не знайдете нормального виборця — ні серед демократів, ні серед республіканців, — кому б подобався пан Путін. Він — стовідсотково негативна фігура. Я вже не кажу, що всі жінки американські його ненавидять за те, що він ось такий альфа-самець. Він повністю суперечить американському баченню лідера", — пояснив експерт.

Схожу думку висловила "Апострофу" і американист, член правління центру "Українська призма" Юлія Курнишова: "Росія настільки негативно вплинула на кампанію Трампа, що це навіть підозріло. Хілларі Клінтон зробила це чи не основним своїм передвиборчим меседжем: що неприпустимо, щоб у (передвиборчу) кампанію США втручалася інша країна. Особливо та, з якою у США зараз дуже напружені відносини. А тут один з кандидатів прямим текстом запрошує зламати електронні системи і всіляко втрутитися в хід виборів. І я думаю, що це був правильний її розрахунок".

За словами Курнишової, якщо Дональд Трамп ще на початку своєї кампанії апелював до прихильників ізоляціоністської політики США, виступаючи і за співпрацю з Росією в різних питаннях міжнародного порядку, то потім, через звинувачення в "дружбу" з Путіним, трохи дистанціювався від своїх же тез про те, що він захоплюється Путіним як лідером.

"На останніх етапах кампанії він практично не говорив про це. Більш того, на третіх дебатах він сказав таке: "Путін? Я не знаю, хто такий Путін, не знаю його особисто. Але я б...". Тобто він як би не розірвав повністю можливості для взаємодії між Росією і США, але всіляко спробував відсторонитися від особистих зв'язків", — розповіла Курнишова. Американист припустила, що Росія могла, втручаючись у виборчий процес, навмисно підставити Трампа, але зазначила, що це припущення повністю знаходиться в області конспірологічного й такого, що не має доказів.

Курнишова також підкреслила, що розслідування ФБР поки не завершено, і ланцюжок зв'язків між Москвою і Трампом може бути довшим, ніж передбачалося, наприклад, завдяки WikiLeaks: "За правилами, не можна робити гучних заяв, які можуть вплинути на кампанію. Тому дуже ймовірно, що у ФБР вже щось є, і вони знають, у якому напрямку шукати, але це не було оприлюднено".

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні