RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Джо, дай грошей: як Україні отримати більшу допомогу від Заходу

Україна має ставитись до західної допомоги як до бонусу

Україна має ставитись до західної допомоги як до бонусу Фото: themayor.eu

В понеділок з візитом до Києва прибув глава Пентагону Ллойд Остін і провів зустрічі з політичним та військовим керівництвом держави. Остін заявив, що США готові й надалі підтримувати Україну у військовому плані. Разом з тим, у Штатах питання надання фінансової допомоги Україні на наступний рік ще не вирішено. Чому американські конгресмени не поспішають давати Україні гроші і чи буде взагалі фінансова допомога від США - в етері Апостроф TV розповів керуючий партнер Національної антикризової групи, політолог Тарас Загородній.

Приїзд Остіна до Києва - це обговорення конкретних робочих питань, зокрема з Міноборони, з головнокомандувачем Залужним. І сподіваюся, що ми побачимо результати на полі бою. Принаймні є питання передачі авіації, тож сподіваюся, що ці процеси будуть прискорені.

Читайте: Бути чи не бути: чи проживе Україна без американських грошей

Якщо ж брати до уваги про політичну складову, то Остін є прихильником розширення підтримки Україні. Він і в Сенаті виступав, і робив, все що можливо з його боку. Далі це вже політичне рішення.

Але є дуже важлива деталь. Українці повинні змінити ставлення до західної допомоги. Нам насамперед треба ставитися до західної допомоги як до бонусної. Треба враховувати різні варіанти - і скорочення допомоги, і її відсутність взагалі. Таке теж можливо, при чому з різних причин - наприклад, "спалах" інших гарячих точок, в яких США допомагатимуть одній зі сторін (Південна Корея, Філіппіни, Тайвань тощо).

До того ж, американці - люди з практичним мисленням, які живуть за принципом, "сам собі допомагай і тобі теж допоможуть - може навіть більше, а якщо ти сам собі не допомагаєш, то й допомагати тобі будуть менше". Хіба американці повинні вирішувати у нас питання з тією ж податковою, коли виникають питання з оподаткуванням підприємств через плутанину у постановах Кабміну?

Інше питання, я б сказав ключове, щодо розширення виробництва зброї. Витрачати гроші не на бруківку чи ще щось, а насамперед на виробництво зброї. Чи це теж повинні робити американці? Ні. Тому виникає важливе питання, а чи маємо ми сценарій на випадок, якщо допомога буде скорочена.

Американці ж все чудово знають про нашу державу - яка ситуація всередині країни, скільки ресурсу може бути використано на підтримку економіки, зокрема розширення виробництва. Тому вони й не хочуть витрачати зайві гроші, бо розуміють, що американські платники податків з них запитають, навіщо ви фінансували те, що можна було не фінансувати. Тому що американці запитують, чому у 1941-45 роках витрачалися гроші на ВПК, в країні була карткова система перерозподілу продуктів, люди не могли, наприклад, купити нове авто, бо все йшло на оборонну галузь, а зараз українці цього не роблять. І коли ми почнемо такі питання вирішувати всередині країни, то не будемо хапатися за серце від того, голосують нам допомогу чи ні. І чим сильнішими ми будемо, тим менше питань буде у конгресменів, бо вони бачитимуть конкретні кроки з боку нашої держави і нашого суспільства. А не навпаки.

Читайте: Ми допомагаємо Україні, щоб не воювали американські солдати: Байден виступив з новим зверненням

Простий приклад. Ви йдете в магазин, стоїть на вході людина 30-40 років - ви бачите, що це не інвалід - і просить у вас грошей на хліб. І що в таких випадках у більшості відповідають люди: "йди зароби грошей, чому ти у мене просиш". Ось так на нас дивляться і американці. Коли наші партнери бачать ремонти доріг в якійсь глибинці, які нікому не потрібні, або озеленення, або бруківка, я вже мовчу про митницю, чорну діру нашої економіки. І якщо ми будемо продовжувати у такому руслі, то ймовірність скорочення допомоги досить велика.

Ми також повинні розуміти, що американці і британці відкрили для нас вікно можливостей. А як ми їх використаємо, це вже повністю залежить від нас. От наприклад, ЄС фактично відкрив для нас внутрішні ринки - і як ми цим користаємося? Зерно вивозимо, але так, що посварилися з усіма сусідами. А як же виробництво - американці з німцями за нас цим займатися не будуть.

Є сподівання, що буде ухвалено закон щодо оподаткування надприбутків банків за 2023 рік. Справа в тому, що банки і банкіри, які не фінансують оборонну галузь, є паразитами та ворогами держави. Банкіри починають говорити про ризики, але які ризики у них, сидячи у теплих офісах? Це у підприємців, які зброю виробляють, є ризики, у наших воїнів на фронті тощо. Тому ми чітко повинні розуміти, де є ресурс.

Також треба до біса скорочувати державний апарат, який зараз не потрібен в такій кількості. У нас досі закуповується комунальна техніка та здійснюються інші закупівлі міськрадами Маріуполя, Мелітополя, які окуповані. Досі фінансуються ці міськради - навіщо це все потрібно? Натомість треба поскорочувати цю армію чиновників.

Читайте: В США назвали дату, коли Конгрес проголосує допомогу Україні і Ізраїлю

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною