RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

ХАМАС відпочиває: як у Кремлі вирішили прикривати військові об'єкти

Російська влада прикривається місцевими жителями

Російська влада прикривається місцевими жителями Фото:

Як відомо, бойовики руху ХАМАС використовують у військових цілях лікарні сектору Газа, в яких навмисно розміщують свої об'єкти, тим самим створюючи загрозу життю мирного населення. Подібну практику використовують і в Росії. Так, у ТРЦ міста Іжевська тамтешня влада організувала виробництво безпілотників для російської армії. Причому роблять це цілком відкрито. А одне із таких виробництв у житловому мікрорайоні навіть відвідав Путін. Про те, для чого Кремль наражає на небезпеку власних цивільних жителів і чи може Україна таке виробництво знищити, читайте в матеріалі "Апострофа".

Іжевськ називають "збройовою столицею" Росії. Тут знаходиться знаменитий концерн "Калашніков", електромеханічний завод "Купол", де випускають ЗРК "Тор-М2Е", також мішенно-тренувальні комплекси "Саман-М1" та "Ад'ютант", Іжевський машинобудівний завод, який виробляють автомати Калашнікова та карабіни "Сайга". Є й інші підприємства ВПК РФ. 19 вересня поточного року Путін відвідав Іжевськ – столицю республіки Удмуртія. Про це написали як федеральні російські, так і місцеві ЗМІ.

Після того, як кремлівський диктатор провів у цьому місті засідання військово-промислової комісії РФ, його повезли на підприємство "Аероскан", яке випускає баражуючі безпілотники "Ланцет" і дрони-камікадзе. Тільки ось виявилося, що Путіна привезли до місцевого торговельного центру "Італмас".

Як повідомляли активісти з Удмуртії, одна з компаній раніше викупила будівлю ще одного торговельного комплексу - "Столиця", щоб переобладнати під виробництво дронів. Це вже третій торговий центр в Іжевську, який використовують для збирання бойових безпілотників. За їхніми словами, власники ТЦ не хотіли його продавати. Проте їм зателефонували згори та запропонували вибір: націоналізація будівлі чи гроші. При цьому міністр торгівлі Удмуртії навіть офіційно заявив: в Іжевську надто багато торгових центрів.

Читайте: У Росії хваляться новими "Скальпелями": що відомо про ці дрони-камікадзе

Першим ТРЦ в Іжевську, який переобладнали для виробництва бойових безпілотників, став "Італмас". Про це розповів засновник руху "Удмуртія проти корупції" Іван Єлісєєв.

"Це трапилося під саму завісу минулого року. Але було легко не помітити, бо це відбулося буквально 30-31 грудня. Мабуть, автори цього проекту розраховували, що ніхто нічого не помітить через новорічну суєту. Проте, помітили досить швидко" , - каже Єлісєєв.

За його словами, тоді жителі дуже обурилися і створили петицію проти військового виробництва прямо в центрі житлового району. І ця петиція дуже швидко набрала потрібну кількість підписів. Але, зрозуміло, що на петицію влада просто начхала.

"Але там йшла досить тривала війна у нових власників і одного з орендарів - банного комплексу "Іжевські терми", який відмовився підкоритися незаконній вимогі про виселення, тому що у них був договір оренди на 30 років і вони не розуміли, чому повинні взяти і з'їхати просто через те, що власник змінився, - каже активіст, - До них були застосовані всі можливості адміністративного ресурсу: їх залякували Росгвардією, ЧОПами, влаштовували показові евакуації. У результаті 1 вересня банний комплекс був змушений з'їхати".

До липня 2023 року до "Італмасу" додалися ТЦ - "Новий дім" та вже згаданий ТРК "Столиця".

"Причому, наприклад, з торговим центром "Новий дім" поруч завод. Тобто теоретично можна сказати, що він більш-менш знаходиться там, де мають знаходитися військові виробництва, - продовжує Іван Єлісєєв, - Але торговельний центр "Італмас" та ТРК "Столиця" - це житлові райони".

"Те, що російська влада почала активно збільшувати темпи виробництва дронів не дивно. Це прямий результат повномасштабної війни, - каже "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов, - Ще до 2022 року вони не робили ставку на БПЛА і в основному виробляли їх для експорту в інші країни. Тепер ми бачимо, що вони активно почали розширювати це виробництво саме для своїх військових потреб ”.

До речі, канал "Військовий інформатор" пише, що Росія, ймовірно, вже почала використовувати нові ударні дрони під назвою "Італмас" разом з іранськими Shahed-136/139.

Як зазначає той самий Іван Єлісєєв, люди продовжують протестувати проти військового заводу біля своїх будинків, наприклад, малюють на вулицях графіті із зеленим прицілом.

"Людей, які обурюються, бояться такого сусідства, їх багато. І вони активно себе виявляли. Безумовно, і в навколишніх будинках є умовно телеглядачі федеральних каналів, і вони вважають, що таке виробництво, а не "західні торгаші" під боком — це добре. Але за нашими відчуттями, за тією комунікацією, яку ми ведемо, все ж такі люди перебувають у меншості", — розповідає Єлісєєв.

Видання "От Так" підтверджує слова Івана Єлісєєва та публікує, що говорять іжевчани про розміщення у своєму мікрорайоні підприємств з виробництва дронів.

"Ми навіть не проти СВО (так у Росії називають війну з Україною – "Апостроф"), ми просто не хочемо, щоб у нашу квартиру прилетіло, а зараз ми всі в небезпеці. Що завадить вистрілити по наших домівках? Ми бачимо новини, як по всій країні атакують різні об'єкти. Так, Іжевськ далеко від кордону (1,7 тис. кілометрів від України – "Апостроф" ), але якщо захотіти, то це взагалі не проблема", - розповідає мешканець сусіднього з "Італмасом" будинку Євген.

Деякі місцеві висловлюються про завод дронов та війну більш категорично. Наприклад, іжевчанка Марина, з якою поговорив "От Так", вважає, що російська влада "вже всіх задовбала з цією війною" і має її закінчити, поки "все не передихнула". Перебудову ТЦ вона вважає "злочином проти російського народу".

"Справді, переобладнання ТРЦ, що перебувають у житловому масиві під військове виробництво - це злочин, - каже в коментарі "Апострофу" директор Інституту майбутнього, військовий експерт Іван Ступак, - Але російська влада це робить спеціально. Таким чином вони прикриваються цивільним населенням. І якщо, раптом, до цього виробництва щось прилетить, то влада потім верещатиме, що вороги б'ють по мирних жителях. Це тактика терористів".

Проте, за словами експерта, дістати до цих виробництв ми, на жаль, поки що не можемо.

"У нас поки немає такого озброєння, яке могло б вдарити по цих центрах, і росіяни про це теж знають і цим користуються", - зазначив Ступак.

Згодний із ним і Михайло Жирохов. "На жаль, дістати ці складальні цехи в Іжевську ми не можемо. Навіть якщо і допустити суто теоретично, що туди долетить наш дрон, то він все одно не завдасть виробництва великих втрат, - каже експерт, - Справа в тому, що ці цехи розташовані не в торгових приміщеннях та залах, як пишуть деякі ЗМІ, а в цокольних поверхах, підвалах та паркінгах. Для цього буде потрібна ракета".

"Можливості дотягнуться до Іжевська у нас поки що немає, - коротко прокоментував "Апострофу" експерт із озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Проте, на думку Олега Каткова, ці об'єкти є законною метою та удар по них не суперечить міжнародному гуманітарному праву.

Але, незважаючи на те, що дістати виробництво військових БПЛА в Іжевську ми поки не можемо, наші збройні сили використовують іншу тактику.

"Наші військові обрали правильну тактику, б'ють по порохових заводах, як у Тамбовській області, складах, підприємствах, де виробляють комплектуючі для військового виробництва Росії, місцями звідки ці БПЛА запускають", - резюмував Михайло Жирохов.

"Ну зберуть вони ці безпілотники в Іжевську, а далі їх все одно повезуть на фронт, десь складуть, ось там їх і наздожене наш удар. Вся їхня робота нанівець. А наші військові б'ють зараз по більш перспективних об'єктах, як наприклад пороховий завод у Тульській області або з виробництва "Кинджалів" у підмосковній Коломні", - підсумував Іван Ступак.

Читайте: Новий український безпілотник має унікальні можливості: відео з "Акулою"

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів