RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Україна попередила Європу про нову "газову війну" з Росією

Затягування Росією процесу переговорів об умовах нового договору про транзит газу через українську газотранспортну систему (ГТС) може привести до чергової газового кризи.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в інтерв'ю Bloomberg.

Зеркаль розцінила ймовірність того, що Росія не піде на укладення нового транзитного контракту до закінчення діючої угоди, як "дуже високу".

"Поки Росія продовжує відкладати дату проведення тристоронніх переговорів про транзит газу, похмурий сценарій газової кризи слід розглянути серйозніше", - сказала Зеркаль.

Вона також нагадала, що зараз всі європейські країни, в тому числі Україна, нарощують обсяги закачування газу в свої сховища.

Як повідомляв "Апостроф", в березні минулого року російський "Газпром" відмовився виконати рішення Стокгольмського арбітражу і відновити поставки природного газу в Україну, пославшись на те, що сторони не підписали додаткову угоду до діючого контракту на поставку палива, яке російська сторона вважає обов'язковим у таких випадках.

Крім того, "Газпром" оголосив про початок процедур розірвання контрактів з НАК "Нафтагаз України" на поставку і транзит газу.

В "Нафтогазі" відмову "Газпрому" від поставок оплаченого газу розцінюють як порушення договору і невикористання рішень арбітражу.