RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Експерт назвав єдиним інтересом Коломойського в енергетиці низькі тарифи для його бізнесу

Інтерес Ігоря Коломойського в енергетиці в тому, щоб отримувати дешеву електроенергію для своїх підприємств.

Про це заявив експерт "Українського інституту майбутнього" Андріан Прокіп, коментуючи запрошення олігарха на зустріч з президентом з енергетичних питань.

"Дивно, чому саме пан Коломойський запрошений на обговорення якихось енергетичних питань, якщо він не є власником основних енергетичних активів в країні. Його інтерес – це низька ціна електроенергії для його активів", - заявив Прокіп.

Експерт нагадав, що за позовом підприємств олігарха раніше було заблоковано тариф на послуги з передачі та диспетчеризації електроенергії компанії "Укренерго" і, зрештою, цей тариф був знижений саме для них.

Також він зазначив, що держкомпанія "Центренерго", яку контролюють наближені до бізнесмена люди, продає підприємствам Коломойського електроенергію за заниженим тарифом, що нижче собівартості. Як наслідок держкомпанія вже має серйозні збитки.

Раніше ЗМІ оприлюднили інформацію, що держкомпанія "Центренерго" підписала контракт на закупівлю російського вугілля на 400 млн грн з бориспільської фірмою "Нафта Форс", засновник і директор якої має відношення до діяльності групи "Приват". "Центренерго" закуповує вугілля по 2500 грн за тонну, що значно вище ціни за формулою "Роттердам+", яка становить 1740 грн за тонну. Вироблену з цього вугілля електроенергію компанія продає за заниженим тарифом (1,3 грн кВт/год) підприємствам, власником яких є Ігор Коломойський, в той час як собівартість струму становить 1,9 грн кВт / год.

Народний депутат Михайло Бондар вважає, що є всі підстави стверджувати, що в "Центренерго" створена та працює система злочинних корупційних оборудок, внаслідок якої розкрадаються держкошти, а компанія "Центренерго" штучно доводиться до банкрутства, і направив депутатське звернення до Міненергетики, НАБУ та ФДМ з вимогою провести перевірку.