RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Археологи знайшли загадкове дзеркало, якому майже 2 тис. років: фото

На території Кабардино-Балкарської Республіки (Росія), на могильнику Заюково-3, археологи в одному з поховань II-III століть нашої ери виявили перше на території республіки дзеркало китайського виробництва епохи династії Хань.

Про це пише "ТАСС".

"Одним з головних наших відкриттів стало те, що в результаті однієї з експедицій в КБР ми виявили китайське дзеркало. Це рідкісна знахідка, і на сьогоднішній день на Північному Кавказі це третє китайське дзеркало за всю історію робіт, а на території Кабардино-Балкарії це перше китайське дзеркало", - розповіла керівник експедиції, науковий співробітник відділу археологічних пам'яток Державного історичного музею Анна Кадієва.

Діаметр бронзового дзеркала становить 11 см, воно було виявлено на могильнику Заюково-3 в 2017 році.

"Але тільки зараз нам вдалося прийти до таких висновків, оскільки це можливо тільки після реставрації", - уточнила Кадієва.

Дзеркало знайшли в могилі двох жінок.

"Ми датували це поховання другою половиною II століття - першою половиною III століття нашої ери. Що цікаво - це були досить багаті дами, в однієї з них була гривна (шийна прикраса), що велика рідкість для поховань сарматської доби. У них були або штани, або взуття, розшиті бісером, що є відомою деталлю костюма сарматів ", - розповіла керівник експедиції.

Як повідомляв "Апостроф", в включеному Росією кримському місті Керч археологічна експедиція Інституту історії матеріальної культури РАН виявила поховання періоду еллінізму.