RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

2021 рік готує землянам сюрприз: пролетить трохи швидше

Британські вчені виявили, що Земля стала обертатися навколо своєї осі швидше, тому 2021 рік виявиться на кілька миттєвостей коротшим.

Про це повідомляє видання The Telegraph, цитуючи старшого наукового співробітника Національної фізичної лабораторії Великобританії Пітера Уїбберлі.

Це прискорення астрономи помітили в липні минулого року. За їхніми підрахунками, доба наразі триває на 0,5 мілісекунди менше, ніж зазвичай.

Тривалість кожної доби фіксується на рівні мілісекунд з моменту появи атомного годинника в 1970-х роках, які дуже точно вимірюють 24 години. До липня 2020 року Земля поступово уповільнювала своє обертання і, щоб зрівняти сонячний і земний час, раз в кілька років проводилося коригування атомного годинника: вручну додавали одну секунду. Таким чином до земного часу вже додали 27 секунд.

Зараз фізики обговорюють, чи варто вперше в історії вводити так звану "негативну додаткову секунду", адже прискорення обертання планети призведе до того, що кожна сонячна доба буде коротшою часу, який відраховує атомний годинник, відповідно скоротиться і тривалість 2021 року.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені з Імперського коледжу Лондона (Англія) прийшли до висновку, що населенню планети загрожує катастрофа через зміни клімату - Землю можуть накрити повені.