RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Кабмін хоче ввести держрегулювання тарифів на газ: скільки буде коштувати

Після наради представників партії "Слуга народу" з урядом і НАК "Нафтогаз" в уряді анонсували введення фіксованої ціни на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр.

Про це заявив на засіданні Кабміну у середу, 13 січня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Державне регулювання ціни на газ для побутових споживачів буде діяти на період карантину або до кінця опалювального сезону. Шмигаль заявив, що ціна буде зафіксована на рівні 6,99 грн за куб.м.

Він доручив підготувати проект постанови про введення державного регулювання ціни на газ на час карантину.

"Якщо нічого не робити, то вже в наступному місяці, ціна на газ для користувачів може вирости до 12 і вище гривень", - сказав прем'єр.

У свою чергу виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що це рішення має повністю запрацювати вже з лютого.

"Тобто з 1 лютого всі споживачі України будуть платити значно менше за природний газ. За нашими даними, середня ціна на газ в Україні в січні була вище, ніж 9600 гривень. Відповідно, ціна буде знижена в середньому для населення України до 6999 гривень", - сказав Вітренко.

Пізніше Шмигаль у своєму-телеграм-каналі написав, что таке рішення не означає, що Уряд відмовляється від розвитку ринку газу.

"Поки ринок газу в Україні продовжує формуватися, держава має підтримати людей. Тому рішення про державне регулювання ціни тимчасове і буде задіяне до кінця опалювального сезону або до кінця карантинних обмежень. За цей час Уряд та інші органи влади зможуть сформувати всі умови, аби ринкові правила запрацювали повною мірою. Такі правила означатимуть, що окремі газопостачальники більше не зможуть користуватися своїм монопольним становищем та захмарно підвищувати тарифи", - написав він.

Шмигаль додав, що НКРЕКП починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на розподіл газу.

Як відомо, середня ціна на паливо в Україні в період з грудня 2020 по січень 2021 року зросла на 16,4% до 7,5 грн за кубометр. В той же час вартість газу НАК "Нафтогаз" складає 7,22 грн.

Підвищення вартості на 14,6% було також зафіксовано на голландському хабі TTF, через що тариф на газ для побутових споживачів найближчим часом може зрости.

Як повідомляв "Апостроф", раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення.