RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Археологи виявили в пустелі древній єгипетський амулет, присвячений богу Сонця: фото

В Ізраїлі в пустелі Негев був знайдений амулет у вигляді жука скарабея, який має зв'язок з єгипетським богом Сонця Ра.

Про це повідомляє Express.

Крихітний артефакт знайшов мандрівник з Єрусалиму, він з групою відвідував археологічні розкопки на північному заході пустелі.

Експерти з Управління старовини Ізраїлю (IAA) припускають, що його використовували стародавні єгиптяни в Лівані і Єгипті. Це перша знахідка такого роду в Ізраїлі. Її вважають унікальною також й через розмір - менша за монету.

Об'єкт датують дев'ятим або восьмим століттями до нашої ери - майже за 2000 років до народження Ісуса Христа.

Передня частина амулета зроблена у вигляді скарабея або гнойового жука, що має міцний зв'язок з єгипетським богом. Сама назва "скарабей" перекладається як "народження" або "той, хто народжує". Згідно з давньоєгипетським міфом, скарабей був проявом бога Сонця Ра, одного з головних богів-творців.

"Цей зв'язок між богом-творцем і жуком виникл через неправильне тлумачення єгиптян. Спостерігаючи за жуком, які котили кулі овечого гною, куди самка відклала своє яйце, вони інтерпретували це як акт спонтанного самотворення. Жука, який котив кулю з гною, вважали уособленням бога Сонця, який котить Сонце по небу", - сказав єгиптолог доктор Дафна Бен-Тор.

Самі амулети стали символом відродження в світі мертвих. Їх часто використовували для поховання, вони нібито супроводжували померлих в загробне життя.

Знайдений амулет тепер включений в колекцію Національних скарбів Ізраїлю.

Як повідомляв "Апостроф", в Єгипті археологи знайшли гробницю скарбника фараона Бада Еста (Па Ді Ессет), який жив 2,5 тисячі років тому, і саркофаги його родичів. Гробницю виявлено в районі Аль-Гарафа, некрополя Туна ель-Габаль.