RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Міністр фінансів Марченко провалив боротьбу з контрабандою - журналісти розповіли про наслідки

Боротьба з контрабандою в Україні не мала успіху через неефективність роботи митної служби та Міністерства фінансів, і відповідальність за це несе Сергій Марченко.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Останні півроку в Україні пройшли під знаком боротьби із контрабандою – з особами, які були названі "контрабандистами". Проти них РНБО запровадила санкції. Однак у багатьох випадках бізнес "переродився", що визнали у РНБО. Відновилися десятки митників, яких нібито за змову із "контрабандистами" знімали з посад. Тим часом митники, як і СБУ, не дають відповіді на питання, яка сума надійшла до бюджету внаслідок боротьби з контрабандою - після запровадження санкцій проти "контрабандистів".

"Ймовірно, цифру в 45 млрд грн поспішно намалювали президенту в Мінфіні. Марченко озвучував умовний KPI, за якого боротьбу з контрабандою можна назвати успішною - плюс 2-3 млрд грн на місяць або 24-36 млрд грн", - йдеться у матеріалі.

Економіст Віктор Скаршевський опублікував розрахунки, згідно з якими "перевиконання планів" на митниці ґрунтується на заниженні планів. За його словами, за 10 місяців обсяги імпорту збільшились на 36%, а митні надходження на 32%. Показники ефективності роботи митниці погіршилися, оскільки впало податкове навантаження на імпорт. Це спричинило те, що після початку "боротьби" з контрабандою бюджет недоотримав 13 млрд грн.

Екскерівник митниці Анатолій Макаренко зазначив, що для визначення ефекту від санкцій необхідно порівнювати дані статистики з обсягами внутрішнього ринку привабливих для контрабанди товарів: електроніки, сантехніки, продуктів харчування, алкоголю тощо. Виходячи з його висновків, боротьби з контрабандою не ведеться, а Мінфін "вводить президента в оману".

Як стверджував Максим Нефьодов, Марченко "зачистив" митників, яких він призначав, і повернув тих, кого він звільняв за корупцію, а оцінюючи роботу Павла Рябікіна, він зазначив, що всі питання вирішував Марченко і саме він гальмує реформування ДМСУ.

Як зазначало УНН, до головного митника Ігоря Муратова Марченко приставляв Андрія Павловського, ексзаступника директора одного з департаментів Мінфіну, після чого шантажував своєю відставкою прем'єра, щоб продавити на посаду голови митниці "свою людину". У серпні 2020 Павловський змінив Муратова і став в.о. голови митниці. Журналіст Євген Плінський показав список кандидатур, яких той подав як нових начальників місцевих митниць. Найскандальнішим стало призначення чиновника часів Януковича Дениса Пудрика. Коли на митницю прийшов Павло Рябікін і спробував її перезавантажити, за лаштунками почалася "боротьба за потоки та схеми".

Сам Рябікін підтвердив, що Мінфін не давав грошей на реформу митниці, не лобіював проекти, і через це він вирішив піти з відомства. Після його звільнення Кабмін призначив в.о. голови Митниці ексначальника управління розвідки Адміністрації Державної прикордонної служби В'ячеслава Демченка.

"Одним з перших його викликів, очевидно, стане відбити атаки Марченка щодо нав'язування своїх людей на регіональні митниці. В обмін на небажання "співпрацювати", новоспечений керівник може запросто отримати від Мінфіну завищені та нездійсненні плани надходжень. У такому разі не буде нічого списувати на "зменшення контрабанди", щоб звітувати перед президентом… Необхідно буде домовлятися з Мінфіном про спільне лобіювання в парламенті ініційованого Зеленським законопроекту про криміналізацію контрабанди. Проте Марченко виступає категорично проти цього документа, прикриваючись позицією бізнес-асоціацій… в черговий раз демонструючи своє ставлення його баченню стратегії економічних реформ у країні", - зазначає автор матеріалу.