RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Соціальні продукти в Україні можуть коштувати дешевше: владі дали слушну пораду

У всьому світі ціни на продукти харчування безпрецедентно зростають - це торкнулося і України. Така ситуація змушує владу шукати додаткові засоби соціального захисту населення, оскільки ні підвищення мінімальної зарплати, ні індексація пенсій не встигають за інфляцією.

Між тим, існує один спосіб знизити ціни на продукти принаймні на "соціальні". "Апостроф" розбирався, про який саме спосіб йдеться.

Йдеться про податок на додану вартість (ПДВ), який в Україні становить 20%, і який стягується під час продажу всіх товарів та послуг. Тобто якщо реальна роздрібна ціна 1 літра соняшникової олії становить 70 гривень, то з урахуванням ПДВ її вартість збільшується до 84 гривень (саме її ми бачимо на ціннику в супермаркеті). Або якщо куряче філе в магазині продають за 120 гривень/кілограм, то очевидно, що 20 гривень – це ПДВ, без якого кіло коштувало б лише 100 гривень.

При цьому в країнах Європейського Союзу для багатьох товарів діє знижена ставка ПДВ, яка може варіюватися від 3 до 10%. І через це ціла низка продуктів харчування, наприклад, у Польщі, сьогодні дешевша, ніж в Україні.

Однак слід зазначити, що країни ЄС і на цьому не мають наміру зупинятися. Як зазначив у розмові з виданням член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, з весни цього року в Євросоюзі буде запроваджена нульова ставка ПДВ для продуктів харчування: "Тобто продукти харчування в Європі, які і зараз за дуже багатьма позиціями дешевші, ніж у нас, будуть ще дешевше”.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Субсидія на їжу: чи врятує влада найбідніших українців від голоду.