RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Скільки Росія витратила на війну в Україні від її початку: експерти назвали значну суму

На війну з Україною за 9 місяців Росія витратила, щонайменше $82 млрд, що становить чверть її річного бюджету – у наступному році військові дії для РФ можуть обійтися занадто дорого.

Про це повідомляє "Forbes".

Зазначається, що у зазначену суму входять безпосередні витрати, які необхідні для підтримки військових дій, але не стабільні видатки на оборону, або втрати пов’язані з економікою.

Читайте також: Батальйон щодня: Арестович назвав реальні втрати Росії на війні

Зважаючи на те, бюджетні доходи Росії за 2021 рік склали $340 млрд і раніше вони були стабільними, адже лише за нафту та газ РФ щодня отримувала 1 млрд євро, то зараз ситуація зовсім інша.

Доходи від експорту нафти і газу у Росії знижуються після, а війна "дорожчає". Уже восени витрати на війну зросли вдвічі, а зараз для цього необхідно щонайменше $10 млрд на місяць.

Найбільше коштів витрачається на боєприпаси та забезпечення військових. За різними оцінками Росія в цій війні використовувала від 10 000 до 50 000 снарядів на день, при цьому середня ціна снаряду радянського калібру близько $1000. Отже тільки на забезпечення артилерії росіяни витратили понад $5,5 млрд. Також для утримання війська необхідно тисячі тон боєприпасів для стрілецької зброї, одягу, захисту солдат, палива, запчастин, їжі і медикаментів.

За час війни Росія втратила чимало гелікоптерів та літаків, вартість яких становить у середньому $10,4 млн та $18 млн відповідно. Загальні втрати російської авіації в грошовому еквіваленті складають $8 млрд.

Також Росія втратила майже стільки ж танків, скільки мала на початок вторгнення (2 897 із приблизно 3 300 на 24.02). Тож зараз РФ намагається відновити техніку, яка десятиліттями зберігалася на складах та потребує значної модернізації і фінансових витрат. Загалом вся втрачена техніка за девʼять місяців війни коштувала Росії $20,8 млрд.

Окрім цього, частину техніки, яку втратила країна-агресор, привласнили собі бійці ЗСУ, як трофеї – за даними проекту Oryx, який відслідковує втрати сторін через фото і відеопідтвердження в інтернеті, українським солдатом вдалося захопити щонайменше 1953 одиниці важкого озброєння. Загальна вартість військових трофеїв майже $2 млрд, без урахування легкого озброєння і боєприпасів.

Частина бюджету використовується на армію та витрати з цим пов'язані. Так, своїм солдатам Росія обіцяє зарплати від 200 тис. рублів на місяць на війну в Україні – у день на одного солдата витрачається близько $200. Під час часткової мобілізації до російського окупаційного війська приєдналося 300 тисяч військових, що обійдеться для Росії в додаткові $1,8 млрд на місяць. Окрім цього необхідно збільшити витрати на забезпечення і амуніцію.

Загальні витрати на зарплату військових, які залучені до бойових дій, складають близько $2,7 млрд після проведення мобілізації.

Варто зазначити і про суттєве збільшення втрат серед росіян за останні місяці – якщо влітку сума компенсацій становила $1 млрд щомісячно, то за останній місяць війни вона перевищує $3,5 млрд.

За даними Генштабу ЗСУ за з 24.10 по 24.11 в Україні загинула рекордна кількість російських солдат – 17 470. Це навіть більше, ніж в перший місяць війни. За кожного з них родина військового має отримати 7,4 млн рублів, або близько $110 000. Кількість важко поранених, які можуть отримати виплату, орієнтовно в два рази більша. Сума компенсацій – 3 млн рублів.

Раніше ми писали, чи зможе Путін відмовитись від Криму.