RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Щось надумав? Лукашенко дав Путіну несподівану відповідь

Російський президент Володимир Путін відвідав Білорусь вперше з червня 2019 року: у Кремлі заявили, що він прилетів до Мінська, щоб обговорити "нові цілі та завдання союзного угруповання військ". Проте самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, ймовірно, відмовив главі Кремля у подальших інтеграційних поступках та прямому вступі у війну в Україні.

Таких висновків дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Під час візиту Путіна до Мінська та Путіна та Лукашенка публічно не обговорювали російське вторгнення в Україну, але зазначили, що Білорусь нібито стикається із "західною загрозою". Путін заявив, що може розглянути можливість навчання білоруських екіпажів бойової авіації застосування "боєприпасів із спеціальними боєголовками" через "загострення" ситуації на зовнішніх кордонах Союзної держави.

"Раніше ISW оцінювало, що Лукашенко використовує риторику захисту білоруських кордонів від Заходу та НАТО, намагаючись уникнути участі у російському вторгненні в Україну. Лукашенко також використав подібні натяки на можливе розміщення ядерної зброї в Білорусі 17 лютого в контексті заявленої агресії Заходу", - пишуть аналітики.

Читайте також: Мінський вояж: на що Путін уламує Лукашенка

За словами Лукашенка, Росія поставить його країні комплекси ППО С-400 та комплекси "Іскандер", а Путін заявив, що вони обговорювали формування єдиного оборонного простору.

На думку ISW, з огляду на ці фактори вступ Білорусі у війну залишається малоймовірним, інакше Лукашенку довелося б змінити свою риторику від "оборони кордонів від західної загрози" до агресії в іншій країні.

Як повідомляв "Апостроф", військовий експерт Петро Черник оцінив ймовірність наступу на Україну з території Білорусі.