RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Передача Україні винищувачів F-16: які зараз настрої в Пентагоні

Група посадовців Пентагону переконує решту в необхідності постачання винищувачів F-16 в Україну, щоб ЗСУ змогли захищати небо від російських повітряних атак і перейти до нового контрнаступу для повернення територій.

Про це повідомили в Politico.

Питання постачання в Україну американських винищувачів F-16 знаходить усе більше прихильників, зокрема, через наближення весни й очікування посадовців Міноборони США до нової контрнаступальної операції Сил оборони.

Читайте також: Що краще – F-16 чи МіГ-29? Порівняння винищувачів, які Україна може отримати від союзників

За словами високопосадовця з Пентагону, "я не думаю, що ми проти" передати Україні F-16, однак Київ поки що не оголосив винищувачі головним пріоритетом, а, як відомо, США насамперед надають зброю, необхідну для негайного ведення бойових дій.

Водночас співрозмовники Politico занепокоєні тим, що в України вже поступово вичерпуються запаси ракет для захисту неба. Якщо ж вони закінчаться, то російські винищувачі зможуть залітати на територію нашої країни.

Утім, посадовці Пентагону наразі не мають єдності в питанні постачання F-16, оскільки вважають, що зараз варто приділити увагу передачі традиційніших засобів протиповітряної оборони, наприклад, Patriot і NASAMS.

Управління й обслуговування F-16 потребує потужної інфраструктури і висококваліфікованих техніків, а також підготовлених пілотів, але навчити екіпаж значно простіше за підготовку до ремонту цих винищуваів.

Разом з цим в адміністрації президента США побоюються того, що відправка винищувачів стане для Росії знаком ескалації і підштовхне до використання ядерної зброї.

Тим часом Україна, за інформацією Politico, вже знайшла 50 пілотів, які готові почати навчання на F-16 і завершити його всього за три місяці.

Раніше "Апостроф" повідомляв, скільки винищувачів отримає України та які вони будуть. У Повітряних силах розкрили подробиці.