RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Чи дають відстрочку від призову офіцерам запасу: пояснення юристів

Офіцери запасу можуть отримати відстрочку від мобілізації за умови, якщо вони навчаються на денній формі.

Про це пише юридичний портал B2BConsult.

Зокрема, один з читачів поцікавився, чи може він розраховувати на відстрочку від мобілізації. Користувач зазначив, що у 2014 році закінчив медичний університет та пройшов військову кафедру.

Читайте також: Що чекає на мобілізованих на фронті: відповідь досвідченого бійця ЗСУ, відео

Вже у 2022 році він поступив на магістратуру на денну форму навчання, але центр комплектації запевняє, що він не може розраховувати на відстрочку, оскільки є офіцером запасу.

Адвокат Анастасія Іванченко зазначає, що здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами навчання, не підлягають мобілізації в особливий період.

"З моменту зарахування Вас на навчання, Ви є студентом (здобувачем вищої освіти) і не підлягаєте мобілізації. Положення абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не містять будь-яких обмежень для студентів, які здобувають другу вищу освіту, у праві на отримання відстрочки. У цій статті не зазначено обмежень щодо віку такого студента, наявності чи відсутності у нього вищої чи фахової освіти, або часу вступу в університет. Тобто, якщо Ви є студентом ВНЗ та навчаєтесь на денній (очній) формі навчання, то Ви маєте право на відстрочку від мобілізації на увесь період навчання", - продовжила адвокат, відповідаючи на запитання читача.

Юрист попередила, що офіцер запасу може розраховувати на відстрочку за умови, якщо до моменту оголошення мобілізації він подав до центру комплектації документи, які підтвердять, що він дійсно є студентом денної форми навчання. Громадянину у такому випадку також треба було написати заяву з проханням звільнити його від мобілізації з поважних причин.

Якщо центр комплектації відмовляється приймати подібні документи - їх необхідно направити цінним листом з описом вкладення та з кур’єрською доставкою. Квитанцію про відправлення та опис вкладення необхідно зберігати, щоб у майбутньому за необхідності можна було надати доказ направлення вами заяви та її отримання ТЦК.

Раніше ми розповідали, що незабаром Рада може продовжити воєнний стан та мобілізацію.