RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В ЄС відреагували на обмеження для чоловіків-українців за кордоном

У Єврокомісії відреагували на заборону надання консульських послуг військовозобов'язаним чоловікам за кордоном – оголошення взяли до відома.

Ситуацію прокоментувала речниця Єврокомісії з внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Аніта Хіппер, інформує "Радіо Свобода".

"Ми беремо це оголошення до відома. У мене немає конкретних коментарів, коли йдеться про Директиву про тимчасовий захист (документ регулює перебування переселенців з України на території ЄС – ред.). Ми не розрізняємо статі, а також призовний статус. Це все, що маю сказати зі свого боку", – заявила вона.

При цьому, коментарів щодо такого рішення української влади, в ЄС не надали. Також загадкою залишається те, чи депортують українських чоловіків з ЄС, у яких прострочені документи.

"Не нам коментувати рішення українського уряду щодо заходів, які необхідно вжити в контексті конфлікту. Єдине, що ми можемо зробити, – це пояснити, яка ситуація з цими особами, які перебувають на території Європи. Це те, що ми можемо зробити", – резюмував представник Єврокомісії Ерік Мамер.

Читайте також: "Йди сама в свою Україну і служи": скандал з ухилянтами в Польщі, відео 18+

Нагадаємо, від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком від 18 до 60 років за кордоном, включаючи оформлення заявок на отримання закордонних паспортів та їх видачу. Це рішення пов'язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який вступить в дію з 18 травня 2024 року.

Рішення в зовнішньодипломатичному відомстві охарактеризували як тимчасовий крок, який випливає з потреби розв'язання питань, пов'язаних із військовим обліком громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. Обіцяють відновити надання послуг після прийняття закону, однак це буде з урахуванням його вимог.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, підтверджуючи це рішення МЗС, вказав, що перебування українців за кордоном "не звільняє від обовʼязків перед Батьківщиною".

Раніше ми писали, що у Раді вирішили долю ухилянтів за кордоном.

  • Вас може зацікавити:

Закон про мобілізацію опубліковано: почався відлік до набрання чинності

До якого часу за новим законом треба повідомити ТЦК свої телефон та адресу

Кого з жінок можуть мобілізувати за новим законом і хто не підлягає призову: перелік категорій