RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Хто постраждає від пандемії коронавірусу найбільше: в ООН дали тривожний прогноз

За прогнозами економістів ООН, через пандемію коронавірусу глобальна економіка у 2020 році може скоротитися майже на 1%.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

Найбільш вразливим може виявитися сектор послуг, який постраждає від обмежень на пересування людей і закриття кордонів. В першу чергу це стосується галузей, де важливим є фізична взаємодія людей (роздрібна торгівля, готельна справа, індустрія розваг, транспорт).

На ці сфери припадає чверть робочих місць в секторі обслуговування. Скорочення доходів бізнесу, як відзначають експерти, призведе до зростання безробіття.

Масштаб наслідків для глобальної економіки від пандемії коронавірусу буде залежати від тривалості карантину.

Економісти ООН вважають, що при найгіршому сценарії у 2020 році світовий ВВП, замість зростання на 2,5%, скоротиться на 0,9%. При цьому спад може виявитися ще більш значним, якщо обмежувальні заходи будуть діяти і в третьому кварталі нинішнього року.

Наприклад, за час фінансової кризи в 2009 році глобальна економіка скоротилася на 1,7%.

В ООН відзначають, що подальше поширення пандемії може привести до того, що все більше людей опиняться за межею бідності. Навіть у багатьох розвинених країнах значна частина населення не зможе перебувати вище межі бідності довше трьох місяців, оскільки у людей немає значних заощаджень.

У свою чергу, зниження попиту з боку Євросоюзу і США вдарить по країнам, що розвиваються. Ці країни часто експортують до ЄС та США свої товари. Постраждають і бідні країни, які живуть за рахунок туризму.

Найбільш уразливими в ООН називають малокваліфікованих і низькооплачуваних працівників сектора послуг, оскільки вони часто працюють в безпосередній близькості один від одного і легко піддаються зараженню, а також тому, що вони не мають жодного соціального захисту.

Як повідомляв "Апостроф", через епідемію коронавірусу і введений карантин ВВП України за підсумками 2020 року може знизитися на 5%.