RU  UA

Вівторок, 15 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.60
НБУ:USD  40.85

Новини

15 жовтня

Всі новини

Гроші не йтимуть на війну: Україна пропонує "іранську модель" санкцій проти "Газпрому"

Україна вважає за доцільне скористатися так званою "іранською" моделлю у питанні санкцій щодо російського "Газпрому". За цим механізмом, російський природний газ йтиме в ЄС, а гроші за нього надходитимуть не в РФ, а на спеціальні депозитні рахунки у європейських банках.

Про таку пропозицію міжнародним партнерам розповів заступник глави Міністерства енергетики України Ярослав Демченков, пише Укрінформ.

За його словами, трубопровідне блакитне паливо з РФ зараз найбільш складно замістити, його частка в імпорті Євросоюзу - 40%. Тому було б доречно застосувати "іранську" модель. Вона передбачає збереження усіх коштів на спецрахунках, доки Росія не виконає умови.

Відтак, гроші не йтимуть в РФ та не будуть спрямовані на фінансування війни проти України.

Він переконаний, що не ЄС не зможе без енергоресурсів РФ, "російська енергетика помре без Європи", адже це - єдиний для неї великий ринок збуту. Без цього ринку їм доведеться зупинити та законсервувати родовища.

"Потім, коли вони стануть їх відновлювати, то буде втрачено 70% газових родовищ. Тому якщо Путін і вирішить зблефувати і зупинити постачання газу в Європу, то він просто зруйнує свою газову інфраструктуру", - переконаний посадовець.

Примітно, що ЄС може повністю відмовитися від скрапленого природного газу Росії, частка якої - 8%. Повне ембарго Євросоюзу на імпорт нестиме незначний ризик, адже дані обсяги замінять інші постачальники.

ЄС може повністю відмовитися від нафтопродуктів, поставки здійснюватимуть з Північної Америки та Азії. Зараз Європа імпортує близько 15% дизельного палива загального споживання з РФ.

Щодо сирої нафти, то потрібно дати більше сигналів виробникам, адже, якщо ринок побачить, що в ЄС серйозно ставлятьться до ембарго на сиру російську нафту, то виникне сильна конкуренція за заміну "квоти" та забезпечення довгострокових відносин, переконаний він.

На думку Демченкова, ембарго "має здійснюватися поступово - з припиненням морського імпорту сирої сировини з РФ та подальшим поступовим припиненням імпорту нафти через трубопровід протягом дев’яти місяців.

Як повідомлялося, санкції країн Заходу проти країни-терориста Росії вже негативно впливають на її економіку, викликаючи дефіцит товарів першої необхідності та швидке зростання цін.