RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Є консенсус: з'явилося несподіване пояснення рішення Зеленського про розпуск Ради

Є певний консенсус серед головних бенефіціарів та фінансово-промислових груп в Україні, які готові змінювати все представництво у владі.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Він зазначив, що рішення нового президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради навряд чи було імпульсивним.

"У його оточенні напевно прорахували всі варіанти, враховуючи можливість подачі в суд, складності роботи ЦВК, яка повинна буде призначити дату виборів", - зазначив Петренко.

Також він додав, що якщо Порошенко нейтралізують, то всі призначення його людей втратять особливе значення і тоді вибори можуть відбутися.

"Можливо, вже є домовленість з Порошенком: ми тебе не чіпаємо, але твоя ЦВК швидко призначає дату виборів. Плюс, можуть бути ще й внутрішні домовленості - Зеленський розпускає Раду, а вони змінюють виборчу систему, опускаючи прохідний бар'єр до 3%, дозволяючи блоки, і роблячи так, щоб кожна ФПГ отримала собі по парі фракцій, тим самим не давши Зеленському з ще одним суб'єктом створити коаліцію. Тобто якщо "Слуга народу" і отримає 40%, то це ще не 226 депутатів. Можна, звичайно, спробувати добрати "мажоритарниками". Але в будь-якому випадку, йому потрібна ще одна сила, щоб сформувати коаліцію. Так, можлива коаліція в складі двох сил: "Слуга народу" і, можливо, "Батьківщина" або якась інша політична сила", - підкреслив експерт.

За його словами, так, вони сегментують парламент, і, щоб створити коаліцію, потрібно буде 5-6 фракцій, за кожною з яких буде стояти певний інтерес. Це, в свою чергу, нейтралізує або мінімізує можливий збиток, який може зробити Зеленський.

"Що стосується депутатів з "Народного фронту", то вони нічого не втрачають. Так, вони спробували нейтралізувати, у них не вийшло, але тепер депутати можуть за два місяці спробувати перейти в інші політичні сили", - заявив Ігор Петренко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Будуть порівнювати з Путіним: головні небезпеки розпуску Зеленським Верховної Ради".