Країна НАТО передасть зброю напряму Україні: що відомо

Норвегія здійснюватиме прямі продажі озброєння та продукції оборонного призначення свого воєнно-промислового комплексу для потреб України. Відповідне рішення ухвалив уряд цієї країни.

Про це повідомляє пресслужба норвезького уряду.

Читайте також: Гібридне небо: як Україна разом із США створюють унікальну систему ППО

Як зазначається, зміни щодо механізму продажів зброї українській стороні набувають чинності 1 січня цього року. Однак за умови, що експорт відповідатиме вимогам щодо перевірених потреб та контролю кінцевого користувача. Експортні ліцензії на прямий продаж надаватимуть виключно в індивідуальному порядку та проходитимуть ретельну оцінку. Контроль надалі буде відбуватися у суворих та відповідних рамках, згідно з норвезькими правилами експортного контролю.

Як наголосив очільник Міністерства закордонних справ Еспен Барт Ейде, допомога Україні є важливим аспектом для норвезької та європейської безпеки.

"У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася внаслідок загарбницької війни РФ, надзвичайно важливо, щоб ми продовжували підтримувати Україну. Ми повинні планувати можливість того, що… війна може продовжитись. Тому уряд вирішив дозволити прямі продажі зброї та оборонної продукції норвезької оборонної промисловості в Україну", - повідомив посадовець.

Своєю чергою, міністр оборони країни Бйорн Аріль Грам зауважив, що зміна означає, що країна захищає фундаментальні інтереси політики оборони і безпеки спільно з союзниками. Уряд вдається до низки інструментів для сприяння важливої ролі оборонної промисловості в нинішній ситуації у сфері політики безпеки.

Нагадаємо, що США та Японія планують найближчим часом домовитися щодо постачання ракет для систем Patriot у такий спосіб, аби уникнути "тертя" Токіо з Москвою.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни змінили тактику повітряних атак: підступний план ворога розкрито

Чому Росія взяла паузу в ракетних ударах з моря: у ВМС описали ситуацію

"Шахеди" більше не страшні: Британія передала Україні новітню зброю