RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Стане історичним прецедентом: суд в Гаазі оприлюднить рішення за позовом України до РФ

У середу, 31 січня Міжнародний суд ООН в Гаазі оголосить рішення щодо справи, яку Україна подала у січні 2017 року проти Росії – вона стосується сфери боротьби з фінансуванням тероризму та расовою дискримінацією. У разі позитивного рішення, ця справа стане історичним прецедентом не лише для України, а й для всього світу, а Росія вперше відповідатиме за свої вчинки.

Про це на своїй Facebook-сторінці написала Лана Зеркаль, яка була заступником міністра закордонних справ і представляла делегацію України в суді Гааги.

За її словами, рішення оголосять о 15 годині за Гаагою.

Після подання справи у 2017 році першу значну перемогу Україна отримала у листопаді 2019 року - тоді МС ООН відхилив усі заперечення Росії та її адвокатів щодо юрисдикції Суду розглядати справу за позовом України про застосування Міжнародних конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Лана Зеркаль показала фото, на яких зображена частина зробленої за дев'ять років роботи.

"На першому фото – з такої кількості томів складається кожен екземпляр Меморандуму (документу, в якому викладені правові позиції та факти). На іншому – це саме момент, коли я підписувала кожен екземпляр. На третьому – представлення позиції України перед повним складом Суду", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна проти Росії: як розуміти рішення суду в Гаазі

У разі прийняття позитивного рішення судовим органом, Україна отримає юридично встановлене право на належну компенсацію за порушення цих міжнародних договорів. Рішення МС ООН також матиме визначальне значення для подальшого розвитку та застосування міжнародного права у сфері боротьби з фінансуванням тероризму та расовою дискримінацією.

"Фактично Суд визначить, чи може держава, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, безкарно порушувати всі норми міжнародного права, маніпулювати фактами та цинічно брехати світові, розповсюджуючи свою брудну пропаганду. Адже поки що Росія намагається довести світу, що перед обличчям “могутньої нації” і верховенство права, і цей Суд нічого не значать. Рішення у цій справі буде першою правовою відповіддю цивілізованого світу на грандіозну зневагу Росії до міжнародного права та Міжнародного суду ООН зокрема", - наголосила Лана Зеркаль.

Зокрема, у справі намагаються довести, що російські посадові особи свідомо фінансували терористичні акти в Україні. Вони постачали незаконним збройним формуванням гроші, ракети та бомби, знаючи, що ці кошти будуть використані для вбивства, примусу та залякування цивільного населення.

"Це не історія “помилок”, а чітко зрозумілий шаблон. Коли російські особи надавали гроші та зброю виконавцям терористичних актів, вони чітко знали, як ці кошти будуть використані – вони підуть на поповнення списку жахів для цивільного населення", - пояснила ексзаступниця міністра закордонних справ.

Окрім цього, безліч дискримінаційних дій російської влади мали за мету знищення або порушення прав людини двох етнічних груп у Криму: кримських татар та української громади.

"В анексованому Криму ці дві етнічні групи стали мішенню Росії для їхнього колективного покарання за принциповий опір", - наголосила Зеркаль.

Зокрема, Міжнародний суд може:

  • визнати порушення Росії міжнародних зобовʼязань щодо заборони фінансування тероризму та расової дискримінації;
  • роз’яснити засадничі стандарти цих конвенцій;
  • наказати Росії виконати вимоги обох конвенцій;
  • утримувати постійну юрисдикцію для тримання дій Росії під безперервним судовим наглядом, доки не буде визначено повну та справедливу компенсацію.

Раніше ми писали, що в Україні дали оцінку рішенню суду в Гаазі щодо позовів проти РФ.

  • Вас може зацікавити:

Суд у Гаазі займеться воєнними злочинами РФ

Суд у Гаазі ухвалив рішення на користь ДТЕК: скільки має виплатити Росія

Ордер Путіну: що чекає на диктатора після рішення Міжнародного кримінального суду