RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Нова мовна війна в Україні: розкрито дійсний зв'язок з виборами

Ажіотаж навколо Законопроекту про функціонування української мови створено у Верховній Раді виключно заради отримання дивідендів під вибори.

Таку думку озвучили в матеріалі "Апострофа" відразу кілька експертів.

Так, політолог Петро Олещук висловив думку, що даний закон "виконує функцію політичного позиціонування перед виборами". При цьому, на його думку, для президента України Петра Порошенка важливий не факт прийняття цього закону, а саме його розгляд і дискусія навколо мовного питання.

"Тому що він головний представник патріотичного табору, головний противник Росії і захисник України. Для інших політиків, наприклад, Бойка, це також шанс. Він зараз також в контексті цього закону один з головних ньюзмейкерів. Певною мірою розгляд цього законопроекту впливає на рейтинги кандидатів . Але поки важко сказати як", - зазначив Олещук.

При цьому керівник Фонду "Українська політика" Кость Бондаренко вважає, що якщо Порошенко пройде до другого туру виборів, він буде особисто наполягати на негайному голосуванні за підтримку і захист української мови.

"Цей мовний закон може принести йому певні політичні бали. І саме з цієї точки зору він робить все для того, щоб найближчим часом, до 31 березня, цей закон не був прийнятий, щоб він не розглядався, щоб "вхолосту" проводилися засідання Верховної Ради. А вже між першим і другим туром, якщо Порошенко пройде до другого туру, цей закон буде прийнятий, якщо не пройде, то його успішно поховають", - зазначив Бондаренко.

Експерти також сходяться на думці, що для Порошенка зараз також важливі голоси російськомовних українців, а тому поспішати з прийняттям мовного закону до першого туру ніхто не збирається.

Подробиці читайте в матеріалі "Апострофа": І нашим, і вашим: як можуть розіграти карту закону про мови перед виборами.