RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Історичне питання: названо події, які можуть зіпсувати поліпшення відносин між Україною та Польщею

У 2018 році Україна може розраховувати на поліпшення відносин з Польщею, в зв'язку зі змінами в її уряді, але при цьому варто враховувати потенційно небезпечні дати для двосторонніх відносин.

Про це розповів директор Інституту світової політики Євген Магда в коментарі "Апострофу".

"Є непогана можливість в значній мірі реанімувати польсько-українські відносини і позбутися від гострої риторики. Але це не означає, що Польща, скажімо, відмовиться від політики історичної пам'яті в її нинішньому виконанні. І тут я хочу нагадати, що в цьому році буде сто років незалежності Польщі, сто років Листопадового чину (повстання сил українських січових стрільців, після якого була проголошена ЗУНР і почалася Польсько-українська війна 1918-1919 років, - "Апостроф") і 75 років Волинської трагедії, відповідно буде день пам'яті жерт у Волинській трагедії. Україна не може це змінити", - вважає він.

Таким чином, на думку Магди, Україна повинна змістити історичні питання з першого плану відносин з Польщею.

Наш співрозмовник вважає, що, в першу чергу, зміни в уряді Польщі спрямовані на поліпшення відносин з ЄС.

"Це (призначення нового уряду, - "Апостроф"), з одного боку, внутрішньополітичний крок. А, з іншого боку, він все-таки спрямований на відновлення діалогу з Європейським Союзом. І тут більше значення має призначення не Чапутовича, а Моравецького, з його іміджем професійного економіста і прагматика. По-друге, Польща під час правління "Права і Справедливості" постійно нарощує свої амбіції щодо впливу на загальноєвропейську політику. Але це зростання амбіцій не знаходить належної, на думку PiS, відповіді всередині ЄС. Думаю, Польща зараз сконцентрується на Вишеградській четвірці і двосторонніх відносинах з Німеччиною, про що йде мова і в офіційних заявах Варшави", - розповів експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" Ілюзії небезпечні: чого чекати Україні від звільнення одіозного польського міністра.