RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У НАБУ відреагували на новий скандал навколо розкрадання армії

Національне антикорупційне бюро України почало службове розслідування за фактами можливих неправомірних дій працівників відомства, пов'язаних з фігурантами сюжету програми "Бігус.інфо".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Кілька днів тому нами було розпочато службове розслідування. Ми очікували, що будуть певні нюанси після цієї передачі. Воно проводиться управлінням внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України. Висновок цього розслідування після його отримання буде надано комісії", - розповів директор НАБУ Артем Ситник.

Також він висловив готовність надати всі необхідні матеріали Державному бюро розслідувань. Крім цього, директор НАБУ підкреслив, що Євген Шевченко, який нібито був посередником між фігурантами розслідування і представниками бюро, не є співробітником Антикорупційного бюро.

"Він ніколи ним не був. Це особа, яка давала згоду на конфіденційне співробітництво з Національним антикорупційним бюро по окремих справах", - зазначив Ситник.

Він заявив, що НАБУ "не видавало, не видає, ніколи не буде видавати довідок" про те, чи є підприємство фіктивним. Ситник підкреслив, що це не входить в компетенцію Антикорупційного бюро.

Також директор НАБУ зазначив, що бюро перевіряло ряд суб'єктів господарювання на причетність до постачань на "Харківський бронетанковий завод" прицілів для танків. "І при цьому була інформація, що ці приціли раніше враховувалися як власність Міністерства оборони", - додав Ситник.

Серед компаній, які перевіряли, була компанія "Оптімумспецдеталь".

"Всього в ході цього розслідування керівництвом "Укроборонпрому" на адресу Антикорупційного бюро було зроблено чотири запити. І, відповідно, було надано чотири відповіді. У трьох відповідях з чотирьох підприємство фігурувало як таке, що відпрацьовується на причетність до певних дій в рамках цього виробництва. У той же час у другому листі, на якому так акцентували увагу журналісти, цього підприємства немає. Другий лист був сформований на запит "Укроборонпрому" в частині конкретної інформації, яка вже встановлена по кримінальному провадженню", - зазначив Ситник.

За його словами, на час підготовки відповіді правоохоронці встановили, що "ці приціли ... цим підприємством і ще трьома підприємствами не були надані на "Харківський бронетанковий завод".

"І в зв'язку з цим у відповіді на цей запит були вказані тільки ті підприємства, які постачали приціли, мають номери такі ж, що і приціли, які були в Міністерстві оборони. Тому тут є певна маніпуляція, що нібито хтось виключив підприємство з списку фіктивних підприємств. Ми такого списку не ведемо, повноважень таких не маємо ", - розповів директор НАБУ.

Він заперечив, що справа про приціли для "Харківського бронетанкового заводу» не розслідувалася.

Нагадаємо, напередодні журналісти проекту Bihus.Info оприлюднили четверту частину свого розслідування про корупцію в сфері оборони, в якій заявили, що українські правоохоронці отримували тисячі доларів хабарів, щоб закрити кримінальні виробництва.

Як повідомляв "Апостроф", за фактом розкрадань в дежконцерні "Укроборонпром" вже відкрито десять кримінальних проваджень, а у всіх фігурантів справи проведено обшуки.