RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Війна на Донбасі: волонтер вказав на небезпечний прецедент

Справа старшого солдата Сергія Колмогорова, якого засудили на 13 років за вбивство жінки в зоні АТО при спробі зупинити підозрілий автомобіль, є небезпечним прецедентом, який може вплинути на розгляд інших подібних справ.

Про це розповів екс-учасник АТО Мирослав Гай в інтерв'ю "Апострофу".

"Всі сторони зацікавлені в тому, щоб істина була встановлена. І всі розуміють, що це - прецедент. Що це важлива справа. Що за його ходом стежать і громадськість, і військовослужбовці, які зараз несуть бойову службу і можуть опинитися в такій же ситуації. Важливим є те, як буде вирішено цю справу, і для інших в чомусь схожих історій, через які люди сидять в СІЗО і чекають судів - і за якими теж чимало запитань... Всі ці питання виникають виключно через недосконалість законодавства. і тому, що в 2014-му більшості людей взагалі було незрозуміло, що відбувається. У нас же в 2014-му в бойових статутах абревіатури АТО не було взагалі", - зазначив він.

Гай також розповів про те, що в цій справі правосуддю не варто орієнтуватися тільки на закон, а також враховувати ситуацію, яка склалася на момент інциденту в 2014 році.

"Безумовно, треба керуватися законодавством - але при цьому треба враховувати також, що є ще питання справедливості, подієвого контексту і недосконалості законодавчої бази в умовах тієї небезпечної ситуації, яка склалася в 2014 році. Коли люди знаходилися в стані колосального психологічного напруження, викликаного проблемами з забезпеченням, з відсутністю алгоритму дій в ті страшні обставини, що склалися", - заявив він.

Гай зазначив, що радий тій увазі, яку зараз набула ця справа.

"Я дуже радий, що на цю історію звернули увагу. І що президент розпорядився ретельно розібратися в цій справі, що Луценко повністю пішов назустріч і допоміг, надавши всі засоби - маю на увазі і справу, і доповідь. І прокурори відкриті до співпраці в пошуках істини... Сподіваюся, що все-таки буде справедливе рішення", - заявив він.

Детальніше про справу, в якій головний свідок дає показання з території Росії, читайте в інтерв'ю Мирослава Гая "Апострофу" Військових в Україні судять за звинуваченнями з Донецька.