RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Як спецсуд допомагає боротися з корупцією в Європі: важливі факти

Спеціалізовані суди, які займаються розглядом справ щодо корупції серед топ-чиновників, працюють в 20 країнах світу і вже довели свою ефективність.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Зараз 20 країн світу мають такі спеціалізовані суди: Афганістан, Бангладеш, Ботсвана, Болгарія, Бурунді, Камерун, Хорватія, Індонезія, Кенія, Малайзія, Непал, Пакистан, Палестина, Філіппіни, Сенегал, Словаччина, Уганда, Мексика, Танзанія і Таїланд.

Однозначно говорити про важливість існування такого суду в боротьбі з корупцією не можна, однак практика показує, що це досить істотний фактор.

Так, в Словаччині, де такий суд діє вже 15 років, рівень сприйняття корупції зменшився на п'ять пунктів - з 59 балів до 54. Але в той же час, в період з 2005 по 2012 року, кількість обвинувальних вироків у справах, пов'язаних з корупцією, зросла на 50%.

Досить ефективним виявився спецсуд і в Хорватії - мінус тринадцять балів (з 62 до 49 місця).

Вражаючих результатів вдалося домогтися, зокрема, і Сенегалу. За останні 8 років країна втратила 33 позиції і піднялася з 99-го на 66-е місце в індексі. До речі, сенегальські спеціалізовані суди діють по моделі першої інстанції, як буде і в Україні.

Подробиці про досвід створення спеціалізованих судів читайте в матеріалі "Апострофа": Як спрацювали спеціалізовані антикорупційні суди в світі? Уроки для України.