RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Галас навколо закону про мову: суд ухвалив рішення за позовом скандальної українки

Окружний адміністративний суд Києва не задовольнив заяву про забезпечення позову "Інституту правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної" до голови Верховної Ради Андрію Парубію про заборону підписувати закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши заяву про забезпечення позову про заборону підписувати і публікувати закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", постановив відмовити в його задоволенні", - йдеться у повідомленні прес-служби суду.

Суд вважає, що заявник не довів очевидну протиправність дій спікера парламенту, бо не було надано ні одного доказу на підтвердження такої обставини.

Зокрема, суд прийшов до висновку про необґрунтованість та відсутність підстав для задоволення, оскільки заява не містила обгрунтувань і доказів того, що позов, який має намір подати заявник, стосуються мети (цілей), з якої створено громадську організацію "Інститут правової політики і соціального захисту імені Ірини Бережної", зазначена позивачем. У той же час, в заяві про забезпечення позову зазначено, що права громадської організації та її членів порушені діями голови Верховної Ради.

Крім того, при розгляді даної заяви суд встановив, що народні депутати, згідно з Регламентом Верховної Ради, ініціювали процедуру скасування рішення парламенту про прийняття зазначеного закону.

Відомо, що позивач просив суд в порядку забезпечення адміністративного позову заборонити спікеру Ради і будь-якого з окремих народних депутатів і співробітників апарату парламенту вчиняти будь-які дії, спрямовані на підписання закону, направлення його на підпис та подальшу офіційну публікацію.

Парубій вважає такий крок спробою проросійського реваншу через суд заборонити підписувати закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"На моє переконання, це цинічна спроба проросійського реваншу", - написав він на своїй офіційній сторінці в соцмережі Фейсбук.

Він також зазначив, що "за будь-яких умов на наступному тижні закон буде підписано і він набуде чинності".

Як повідомляв "Апостроф", 25 квітня Верховна Рада прийняла в цілому проект закону про українську мову, який передбачає обов'язкове використання державної мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах суспільного життя.