RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні скандальний суд скасував новий правопис: у чому була суть змін

Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабміну, якою було введено новий український правопис.

Про це в Facebook написав адвокат Дмитро Ільченко, який представляв інтереси позивача.

Нагадаємо, Кабінет міністрів схвалив нову редакцію правопису в українській мові 22 травня 2019 року. Вона вступила чинності 3 червня того року.

"Тільки що Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив наш позов і скасував постанову КМУ про так званому" новому правописі". Нагадую, це той самий правопис, в якому вводять "Павза", "Атени", "проєкт" і Марта замість Марфи. Підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією ", - написав Ільченко.

Він додав, що рішення вступає в силу після його апеляційного перегляду, якщо КМУ буде подавати апеляцію.

Нагадаємо, за часів Революції гідності ОАСК виніс ряд рішень, якими, зокрема, заборонялося проведення масових зібрань на Майдані в Києві. Пізніше саме завдяки його рішенням багато міліціонерів, звільнені в результаті переатестації, поновилися в правоохоронних органах. Самі судді ОАСК не пройшли переатестацію згідно з чинним законодавством України.

Як повідомляв "Апостроф", недавно викладачка Національного педагогічного університету України імені Михайла Драгоманова, професор Євгенія Більченко висловилася проти закону про українську мову і записала звернення до президента України Володимиру Зеленському, в якому поскаржилася на цькування і загрози в мережі. У відповідь студентка цього вузу написала заяву з проханням відрахувати її за власним бажанням, тому що вона не бажає навчається у вузі, де Більченко викладає культурологію.