RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Чим яскравіше полонений, тим більше йому допомагають: стало відомо, як влада забезпечила лікування колишніх в'язнів бойовиків

Звільнені з полону бойовиків отримують допомогу від держави по реабілітації не на однаковому рівні.

Про це "Апострофу" розповіли самі колишні полонені.

"Вилікували мої зуби, це була велика проблема. Попрацювали над моєю нервовою системою: у мене була черепно-мозкова травма. Це була хороша реабілітація, тут держава спрацювало дуже добре. Все було безкоштовно", - розповідає активіст, уродженець Макіївки Володимир Фомічов.

У свою чергу, звільнений донеччанин Ігор Кононенко каже наступне: "Все лікування дійсно було безкоштовне, але деякі ліки все ж доводилося купувати самому".

А звільнений з полону 21-річний луганчанин Владислав Овчаренко підкреслює, що більш серйозні питання щодо реабілітації держава не вирішує.

"У "Феофанії" було все на нормальному рівні, але якщо говорити про що далі, то вся реабілітація була повністю в руках волонтерів і побратимів з "Азова". З "Феофанії" я виписався досить швидко, так як не бачив сенсу там перебувати. Першочерговим огляд там, звичайно, провели, а подальше лікування проводити не могли: імплантати не ставлять, корекцію зору не роблять... Тому навіщо мені там було залишатися?", - поскаржився Овчаренко.

Пастор-волонтер Сергій Косяк, який допомагає в реабілітації звільнених, звернув увагу, що колишнім полоненим держава в основному допомагає, коли ті все ще знаходяться на слуху.

"Потрібно розуміти, що "Феофанія", куди їх помістили, – це не санаторій. Ту допомогу, яку могли, вже надали, але потім виписали, навіть, можна сказати, повиганяли цих людей. І це швидше пробіл нашої держави, що вони не дали комплексну медичну допомогу. Але треба контролювати, що буде далі. Поки вони помітні і на слуху, їм допомагають. Чим яскравіше військовополонений, тим швидше вирішується його питання", - констатує Косяк.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Три обіцянки влади: як виживають українці, звільнені з полону на Донбасі